Катастрофата Байдън

Каталогът с гафове и неадекватни моменти на американския президент Джо Байдън и неговата администрация вдъхновяват множество смешки и леко снизходително-нравоучителни изречения в стил: „Казахме ли ви?“, „Видяхте ли?“, „Какво си мислехте, че ще стане?“.

Но тези дни хуморът отстъпва на автентично притеснение от екстремно високите нива на некомпетентност, които Байдън и неговият екип демонстрират с ескалираща скорост. Само за няколко дни администрацията на 78-годишния американски президент успя да предизвика дипломатически разрив с Франция, който разклати отношенията с целия Европейски съюз и вътре в НАТО, да произведе мащабна хуманитарна криза по на практика отворената за нелегални мигранти южна граница на САЩ с Мексико, да се провали в обещаното възпиране на Covid заразата и най-накрая да признае, че вместо ислямски терористи погрешка са бомбардирани и убити невинни афганистанци, включително поне седем деца. Клането е резултат от въздушен удар, който трябваше да е отмъщение за 13-те убити американски войници, чиято смърт пък е пряк продукт на катастрофалното изтегляне на САЩ от Афганистан. Страната, завзета отново от талибаните, където все още има блокирани американски граждани.

Тази зрелищна колекция от кризи се увеличава толкова скоростно, че най-вероятно пропускаме още много прояви на политика, която вече спокойно може да бъде определена като коктейл от брутална практическа некомпетентност и идеологическа злонамереност.

Както казваше един коментатор: „Всичко лошо, което медиите се опитваха да кажат, че ще направи Тръмп, се случва при Байдън“.

Особено ключова е ситуацията с Франция. Водещите мегафони на световната „демократична общност“ пищяха с високи децибели за завръщането на американската дипломация и стабилните отношения с Европа. Опитният на международната арена Джо Байдън щеше да покаже как САЩ се отнася със своите съюзници.

Е, показа. Франция отзова своя посланик в САЩ, след като Австралия изненадващо провали сделка за подводници на стойност 40 милиарда долара с европейската страна, за да сключи нова такава с Америка и с Великобритания.

„Това беше намушкване с нож в гърба. Бяхме установили отношения на доверие. Това доверие беше предадено“, каза външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан. Европейският съюз застана зад Париж и изрази огорчението си от отношението на американската държава, която все още е водещата супер сила на планетата.

„Една от страните членки на нашия съюз беше третирана по недопустим начин и искаме да знаем защо“, притесни се началничката на европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот каза: „Трябва да седнем на една маса и да си върнем загубеното доверие – очевидно това няма да е лесно“.

Дни след ескалацията на тази криза, която не вещае нищо добро за бъдещето, от Белия дом признаха, че може би е трябвало да се консултират и с френската страна, преди да инициират тази сделка.

Сега ще се правят опити за туширане на международното напрежение между съюзници, които всъщност не трябваше да си създават подобни проблеми с такива разбрани, либерални, глобалистки настроени и очевидно почтени лидери, които по подразбиране са на една страница. В края на октомври се очаква среща между Байдън и френския президент Макрон за стопляне на охладнелите отношения.

Но щетите са сторени. И кой знае какво още ще се натвори до края на октомври. Ако в началото на мандата на Байдън бяхте казали на послушните придворни анализатори из цялата демократична общност, че само няколко месеца по-късно един от най-старите съюзници на САЩ ще отзове посланика си във Вашингтон и публично ще каже, че е пронизан в гърба от Байдън, а цяла официална Европа ще говори за „изгубено доверие“ между съюза и Америка, онези вероятно щяха да ви докладват за престъпление от омраза и да ви купят усмирителна риза.

Но лудите винаги са били те. Скоро Европа ще осъзнае окончателно, че с приятели като администрацията на Джо Байдън врагове не ѝ трябват. Лошите идеи в този американски кабинет са прекалено много и няма как да не доведат до ескалация на кризите. Отчаяните опити за прикриване на проблемите от медийната екосистема само изострят заблудата на Байдъновите хора, че си вършат работата добре.

А през това време границата с Мексико ще стои пробита за рекорден брой незаконни мигранти с всичките проблеми на това преселение. Въздушните кадри с близо десет хиляди нелегални пришълци от Хаити, скупчени под мост до границата с Мексико в Тексас, представляваха трейлър за бъдеща хуманитарна катастрофа, която по времето на Тръмп би била не само новина номер едно, но и единствената новина. Не и сега. Да не говорим за продължаващите разкрития за корупция, изтекли от лаптопа на сина на президента Хънтър Байдън.

Облаците на хоризонта се сгъстяват, но поне още известно време медиите ще твърдят, че това е захарен памук.


Оригинална публикация

Споделете:
Владислав Апостолов
Владислав Апостолов

Завършил е журналистика в Софийския Университет. Работил е за редица медии, включително вестник "Труд" и WebCafe