anton-viktor-valeri

Тежкият ден на Виктор Николаев

”Безпристрастен, хеле пък безстрастен журналист, е журналистически евнух”
Думите на големия (макар и ляв) български журналист Йосиф Хербст отекват с пълна сила тази сутрин, в която двама неособено авторитетни политици си позволиха да заплашват в национален ефир водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев.

При това не с какво да е, а че ще последва бившата си колежка Ани Цолова, която отскоро вече не е водеща на същото предаване.

Много силни думи. Ще ви изядат хляба. Тя и вашата колежка беше тръгнала в такава посока, ама гледам -липсва столчето ѝ. За такъв въпрос, аз ако съм шеф в телевизията, уволнявам

заяви новоизгрялата звезда в съзвездието на ГЕРБ Антон Тодоров, който доскоро смяташе лидерът на същата партия за ръководител на ОПГ.

 

Нека не влизаме в жълтини и да превръщаме темата от “Кумгейт” в не знам и аз какво. За мен виновен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на временен договор и после не е провел конкурс, а им е направил договора постоянен. Вие, например, също сте били назначен на временен договор, после са ви го направили постоянен. Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си сам

малко след него пък се включи вицепремиерът Валери Симеонов.

Лишено от смисъл е да коментираме политическата култура или по-скоро липсата на такава от страна на двамата. Възприели агресивната реторика, но без да са я овладели извън откровената простащина, те едва ли могат да бъдат променени. В най-добрия случай могат да бъдат сплашени от благодетелите си и да укротят поривите си за политическо самоунищожение за определен период от време, след което да се завърнат към обичайното си поведение.

Думата тук е за журналистиката, тъй като Тодоров и Симеонов, преди тях и Йордан Цонев, а защо не и Бетина Жотева, са рецидиви на едно много по-сериозно заболяване, симптомът на което е липсата на професионално самоуважение. При това тази критика не е директно към водещия Виктор Николаев (който носи своята вина за допускане на уронване на престижа на професията, нереагирайки на откровена заплаха в ефир), но и към неговите редактори и продуценти, дори към ръководството на Нова телевизия.

Но да се върнем към Хербст. Какво ли е имал предвид под журналистически евнух? Христоматиен пример в това отношение е позицията на Нова телевизия след скандала:

“NOVA приема отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти за недопустимо поведение. Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми”.

По какъв начин телевизията застава зад Виктор Николаев? Опровергавайки намеците на Антон Тодоров и Валери Симеонов, че Ани Цолова е била освободена именно заради неудобните си въпроси? Позволявайки си да спомене поне имената на тези “публични фигури”, които заплашват журналистите й? Да отхвърли набиращите все по-голяма сила слухове относно смяна на собствеността й, което налага и кадровите рокади? Поне от тази позиция не си личи да е така.

В една нормална България, в която се стремим да живеем, политиците трябва да се страхуват от журналистите, а не обратното. Защото в противен случай изцепки като тези на Симеонов и Тодоров ще бъдат не просто ежедневие, но и поощрявано поведение.

Оригинална публикация

Споделете:
Михаил Кръстев
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев е икономист, публицист и анализатор. С дългогодишен опит и в журналистиката. Член на Съвета по икономически и публични политики към УНСС.