„Конвоят на свободата“ и воят на пропагандата

Корпоративните медии оплескаха отразяването на протестиращите шофьори на камиони в Канада, надрасквайки нови грозни графити по стената на собствения си срам. През последните дни на вълнения в столицата Отава, водещите информационни брандове на „прогресивното съгласие“ взеха остатъците от репутацията си и сториха с тях неща, които доброто възпитание ни пречи да опишем в натуралистичен детайл. А и не искаме да си развалите закуската, обяда или вечерята.

Но все пак ще потанцуваме по границата на благоприличието, с информация за размаха на разваления разказ, който „големият нюзруум“ пробутва в последно време, омацан с кленов сироп, пера от канадски гъски и други едни „продукти“ от иначе величествения местен лос.

Какво се случи? Хиляди канадски шофьори потеглиха към столицата Отава в така наречения „Конвой на свободата“, за да протестират срещу задължителната ваксинация и всичките други безумни мерки, които превръщат и без това тежката им работа през американско-канадската граница в ад.

Изображение: tsln.com

Какво ни казаха медиите, че се случи? Първо – нищо. Мейнстрийм телевизии и издания се преструваха, че въздушните кадри с километричния конвой от камиони, преминаващ през пътните артерии на северноамериканската държава, не съществуват.

И когато конвоят наближи Отава и беше ясно, че ще има солидна блокада на столицата с демонстрации пред парламента, а броят на протестиращите нямаше как да бъде пренебрегнат или драстично смален, медиите прибегнаха до традиционния си вече резервен план. От „няма проблеми“ минаха на „има фашисти“.

Междувременно канадският премиер Джъстин Трюдо се скри, после удобно се разболя от Ковид и беше мащабно осмян, заради статус, в който се оплаква от някакви измислени „ислямофобски“, „трансфобски“ и „расистки“ прояви по време на протеста на шофьорите. Може би не е следил самото събитие, а се е фиксирал в наратива за него. Да го видим наистина.

Този път започваме каталога на излагациите с българските редакции, които масово копираха първоначалното игнориране, а някои и последвалото възмущение от скандалните и опасни искания на шофьорите за базово човешко право на избор, телесна автономия и свобода.

На 2 февруари българският сайт „Свободна Европа пусна материал със заглавие „Конвой на свободата“, но с нацистки символи. Как Канада се бунтува срещу мерките за пандемията“.

Материалът е златна мина на модерната манипулация и прогресивна пропаганда. Хилядите наистина мирни (не като BlackLivesMatter) протестиращи, които развяваха канадски знамена и отправяха забавни обиди към Трюдо, са игнорирани за сметка на някакви изолирани от сърцето на демонстрациите самотни провокатори, които очевидно нямат нищо общо с конвоя и са там, за да оправдаят безумно манипулативни заглавия като това на „Свободна Европа“. Една съвременна симбиоза. Така случайно – а вероятно и неслучайно – появили се два-трима маргинали с идиотско поведение стават основа на статия за многохиляден протест в света на „свободните, независими и демократични медии“.

The Washington Post не остана по-назад от нашите журналисти в „Свободна Европа“. Политическият карикатурист на изданието на мултимилиардера Джеф Безос Майкъл де Адер пусна меко казано нелепа карикатура, в която върху камионите от конвоя е написана думата „фашизъм“. Тоест протестиращите срещу държавното ограничаване на личния избор са фашисти, разбирате ли? Ехото от българските изцепки по тази тема и със самата дума вече се чува. Явно се формира нова неофициална транснационална, а може би и трансджендър коалиция от „антифашисти за задължителна ваксинация и локдаун“.

А самото издание The Washington Post публикува коментар, в който призовава властта в Канада да се „конфронтира с токсичния „Конвой на свободата“.Вътре описват шофьорите като близки с „тръмпистките авторитарни политики“.

Разбира се, нищо по-токсично и авторитарно от един протест за повече свобода и личен избор в лицето на налагани от политическата власт ограничения. И нищо по-демократично от призивите на медии към власт за „конфронтация“ с мирни протестиращи. А за такива медии като The Washington Postсвободата наистина сякаш е отровна.

Илон Мъск, който редовно осмива собственика на изданието и колега мултимилиардер Безос, се подигра с „фашистката“ карикатура и като цяло предложи по-адекватно отразяване на протестите в Отава от повечето големи либерални медии.

Но да се върнем към България. Сайтът OFFNews пусна на 31 януари привидно информационна публикация, но стратегически озаглавена така: „Втори ден на протести в Канада, жители на Отава са блокирани в домовете си“.Тук фокусът е върху неудобството, което тези лоши шофьори причиняват на гражданите на Отава.

BBC следват същия подход на отразяване. На първи февруари британската медийна институция със сриващо се доверие сред гражданите публикува „новината“, че: „Шофьорите причиняват хаос в Отава“.Интересно е как тази медия с традиции не намери хаос в бунтовете на BlacklivesMatter и болезнените блокади на климатичните екстремисти от Extinction Rebellion.

Само два дни на камиони в канадската столица предизвикаха много повече мейнстрийм медийни притеснения за „хаоса“, „неудобството“ и „блокираните бизнеси“, от месеци на насилие в името на други, правилни и прогресивни протестърски каузи.

Отделно има и ирония в това да скърбиш за малките бизнеси, подложени на кратка блокада, докато в същото време лобираш и промотираш всички диспропорционални мерки и ограничения, които удрят същите бизнеси много повече.

Нацисти, фашисти, тръмписти… Какви още не бяха изкарани протестиращите шофьори от световните и български медии?

Ааа, да, разбира се – руски агенти. Оставете тази задача на канадската обществена телевизияФинансираната от данъците на гражданите CBC пробва да надскочи останалите либерални лунатици с конспиративната теория, че зад „Конвоят на свободата“ стоят „руски актьори“. Водещата Нил Костал предположи, че целият протест е иницииран и подклаждан от руснаците, защото Канада подкрепила Украйна. Да, това се случи в национален ефир на богата и развита западна държава. Уви, подобни девиации от известно време са норма на корпоративните редакции, докато тук се самобичуваме за 112-о място и превеждаме „на кило“ заглавия и материали, които на този етап са неразличими от партийна пропаганда.

А медийните срамни болести прескачат граници и се разпространяват с едни и същи симптоми. Алгоритъмът става болезнено разпознаваем. Правилните протести са мирни, дори когато взимат десетки жертви и нанасят щети за милиарди. А грешните протести са фашистки и сеят хаос, дори когато са спокойни, масови и подкрепени от повечето граждани без диплома от западни факултети по журналистика.

„Конвоят на свободата“ възбуди воя на медиите, много от които си мечтаеха за обединение на работници срещу властта. 


Оригинална публикация

Споделете:
Владислав Апостолов
Владислав Апостолов

Завършил е журналистика в Софийския Университет. Работил е за редица медии, включително вестник "Труд" и WebCafe