Кой мечтае за „Черна Коледа“?

Явно не само Европейският съюз има проблем с Коледа. Тук бюрократите се опитват да цензурират думички и да редактират езика, но отвъд океана едно твърде влиятелно движение направо обяви бойкот на Коледата. Или поне на това, което се смята за „бяла и капиталистическа Коледа“. Някой шеговито би попитал: „Че то има ли друга?“, ала движението, за което говорим, няма особено добре развито чувство за хумор.

E. Jason Wambsgans / Chicago Tribune

Досетихте се сигурно, че иде реч за Black Lives Matter – любимата официална организация на всички либерални мейнстрийм медии, корпорации, политици, интелектуалци, знаменитости и други морално леки фигури.

След като получиха стотици милиони долари дарения от водещи транснационални компании, от Black Lives Matter публично призоваха за бойкот на „белите бизнеси“ по празниците. Движението продължи още по-истерично със своята вече ежегодна кампания за демонизиране на Америка. Официалните профили и говорители на крайнолявата и демонстративно расистка групировка пуснаха това съобщение: „Мечтаем си за #ЧернаКоледа“. Това означава никакво харчене при бели компании до края на годината.“

Да, добре. Няма съмнение, че хората ще ги послушат. От друга страна в САЩ се разлива вълна от престъпност, която в последните седмици приема формата на групово пазаруване без плащане. Мъже и жени, които по всяка вероятност подкрепят  Black Lives Matter, нахлуват организирано в луксозни бутици, грабят и бягат. Клипове с десетки подобни набези, всичките от последните седмици, вече са вайръл сензация онлайн. Освен това са и трагикомична илюстрация на политиките на Демократическата партия и така нареченото „прогресивно правосъдие“, които правят всичко възможно едновременно да насърчат и декриминализират престъпното поведение.

Дано поне тази американска мода не се пренесе у нас.

Но да се върнем коледния банкет, пардон бойкот. Съвсем официално от  BLM призовават чернокожите граждани да се изправят срещу „капитализма на бялото превъзходство“. Те искат от всички да „преместят парите си от бели корпоративни банки, които финансират потисничеството“. Съветът е за инвестици в банки и бизнеси, които са собственост на чернокожи.

Това е открита и гротескна кампания за дискриминация и демонизация на белите хора, предприета от може би най-привилегированото, ухажвано, защитавано и сочно финансирано социално движение на нашето време.

Първо крайните активисти опожариха цели квартали и разбиха хиляди магазини, крадейки стоки за милиони. След това получиха дарения за стотици милиони, често от същите корпорации, които пострадаха от техните шопинг рейдове за социална справедливост. Сега зоват за бойкот на бизнесите, които първо бяха потрошени от тях, а после им платиха и бонуси за вандалщината.

Познайте сега каква ще е реакцията на тези „бели“ бизнеси? Дали ще посмеят да критикуват това изумително безобразие? По-скоро ще изсипят коледни дарения в радикалната и радиоактивна организация за производство на омраза към белите хора. И капитализма, разбира се.

Няколко от ключовите фигури на движението се бяха обявили за „тренирани марксисти“. Същите си купиха доста прилични имения с милионите от дарения. Разбира си, в квартали, населявани от 90% до 95% процента бели хора.

Понякога е трудно да се опише с думи мащаба на лицемерието на организации като Black Lives Matter.

Професионални майстори на сатирата и, прощавайте за израза, черния хумор, трудно биха сътворили толкова перфектни обществени карикатури.

Но хаштаг кампанията за „Черна Коледа“ не срещна особено силен ентусиазъм сред чернокожите потребители в социалните мрежи. Както написа колумниста на Takimag Дейвид Коул: „Изненадващо повечето афро-американци не се интересуват какъв цвят са хората, които правят коледните играчки на децата им“.

Но едва ли може да очакваме от любимото на медиите движение да си вземе поука и да намали децибелите на расистката си реторика. Тяхната сила е в ескалацията на абсурда, в помпането на липсващия смисъл до пръсване. Те са – и винаги са били – проект за паралелна реалност, максимално отдалечена от действителните събития и обществени отношения.

Като официална организация, Black Lives Matter е начинът на либералните елити да демонстрират своята погнуса от истината, своето презрение към логиката, статистиките, базовото човешко достойнство. Такъв могъщ инструмент за пренаписване на дори най-близката история не се създава лесно. Чакаме следващия бойкот на борците за расово равенство. Но нека за Коледа да им пожелаем поне едно: „Върнете парите!“.


Оригинална публикация

Споделете:
Владислав Апостолов
Владислав Апостолов

Завършил е журналистика в Софийския Университет. Работил е за редица медии, включително вестник "Труд" и WebCafe