fbpx

Татяна Дончева: Kръг около КТБ контролира основните политически фактори

Време за четене: 10 мин.

– Преди всичко обаче тема, която ни направи впечатление от вчерашния брой от „24 часа” данни какво показват за контрабандата по-специално на цигари. 10 милиона цигари дневно влизат през един от граничните КТП-а, описани са в анализи, с които разполагат финансовото министерство, МВР и ДАНС, че около 300 милиона и това е само от средни и дребни контрабандни канали се губят като приход, загуба за държавата, 300 милиона цигари с над 3 млрд. къса за година. Капитан Андреево е посочено като място, където конкретно се знаят дори 10 корумпирани служители и техните актуални тарифи. Например за кола, за камион, за автобус най-скъпо се плаща, защото ако намерят мастербокс с цигари, не се знае на кого е. Това е някакво дежевю цялото нещо, което четем. Прочетохте ли тези данни или си ги знаете и какво може да се направи?

– Тези данни не ги прочетох, но към тях мога да добавя няколко факта, които са в пряка релация с данните. За 6 месеца Агенция „Митници” смени няколко изпълнителни директори, няколко председатели на агенцията. Всеки преживяваше по два-три, четири месеца. Може би сегашният е бил най-дълго и той няколко месеца.

– Какво означава това?

– Това означава, че има нестабилност и липса на разумно управление на един от основните приходни източници за държавния бюджет. Друго, което ми направи впечатление, беше снощи, когато видях, че част от новините на няколко от основни телевизии бяха заети с поредната пиар акция на МВР, в която главният секретар и шефът на митническото разследване и разузнаване обясняваха, че ловят цигари на Женския пазар. Както е известно, на Женския пазар, се гонят дребните разпространители на безбандеролни цигари, а не се гонят големите вносители, износители и играчи в схеми.

– Но няма лошо да се гонят и тези на Женския пазар.

– Няма лошо да се гонят, но не могат да заемат новините и не върви на главния секретар на МВР и на шефа на митническото разследване и разузнаване да гонят циганки по Женския пазар. Вероятно някой иска да умие срама от челото от резултата на акцията в Лясковец и ние да забравим за нея. Няма да забравя и един приятел, който ръководеше агенцията преди време, който ми каза следното: Основният замисъл, който трябва да ни ръководи при ръководенето на митниците и при подхода към митниците, е, че разпределението трябва да стане в разходната част на бюджета, а не преди да сме събрали приходната. Когато сме събрали от нашите приходоизточници всичко възможно или почти всичко в държавния бюджет, можем да си позволим, разпределяйки парите в разходната част, някъде малко повече свобода.

– В какво се изразява тази малко повече свобода?

– Малко повече свобода се изразява да видим къде колко пари влагаме и да вложим малко повече пари, отколкото би могла при изпилване на разходната част. Но проблемът при сегашното управление, пък и при предишното е, че те искат разпределят, преди да са събрали приходите. Това нещо ще причини гърмеж на бюджета и това има за практическо отражение в криминалната хроника създаването на различни схеми, които събират пари, носят пари, кой от горските, кой от митниците, кой от някъде си. Само че преди да е напълнен бюджетът. Искам да напомня още нещо. При идването на Сакскобургготски на власт 2001 г. един от интересните ходове на тогавашното финансово министерство беше да покани английската „Краун ейнджълс”, която да въведе модерни мобилни групи с използване на английския опит с доста добри резултати. Тези хора имаха един договор, ние дълго време се занимавахме колко пари те печелят от този договор. В интерес на истината и държавата печелеше доста. След тяхното заминаване системата на мобилните групи беше силно побългарена за сметка на резултата, който се получава. И вчера в същата телевизионна хроника чух, че от два-три месеца имало и митнически екипи. Много е смешна късата памет особено си заимствал нещо, което е било ценно и модерно, което ти е носило полза и приходи и след това благодарение пак на някакви партизански страсти си го общо взето унищожил.

– Нарочно ли е унищожена системата за вие казвате по-добър контрол, за да отиват пари не в бюджета, а при други хора, включително партийни каси, или това е мит или клише?

– Знаеш ли, не съм убедена, че всичко грешно, което правим, го правим, защото нарочно искаме да го съсипем. Обикновено ние имаме едни много тъпи съображения. Най-вероятно след това е станал шеф някой, който е искал да има по-голям контрол върху системата, ама по-голям разбира и личен и след като е установил този личен контрол, разбиран като това да си подбереш персонал лично, който да ти е лично предан. После им измисляш някакви служебни взаимоотношения, които по същия начин да обслужват тяхната лична преданост към теб и накрая всичко се съсипва. Междудругото мога да дам един актуален пример със Закона за МВР, който предстои сега да се приеме. Сергей Станишев каза преди една седмица на някакво предизборно мероприятие, че той ще стимулира много спешното приемане на закона, защото е много важно интегритетът в системата и социалните придобивки на служителите. Новият закон за МВР е изцяло сбъркан, абсолютно съсипващ разумната система за движение на хората в кариерата чрез конкурси. Нещо, за което бяха потрошени маса пари, включително по европрограма. Заимствана е една испанска система, която ако Цветлин Йовчев не може да управлява, не значи, че е лоша, но няколко министри я управляваха добре. И сега поради предизборни цели, поради предизборни необходимости излиза един иначе европейски политик и казва дай спешно да приемем закона, защото има социални тежнения. Преди изборите е хубаво системата на МВР да гласува за нас, да се чувства уважена, да се чувства призната и социално осигурена и поради което ние ще приемем един концептуално и практически сбъркан закон за МВР, защото имаме предизборни нужди.

– За предизборни нужди?

– Това ни води и като ни води това по отношение на митниците, по отношение на МВР и по отношение на един куп системи в държавната администрация, обикновено резултатът е плачевен. 

– Много, много шум се вдигна около листата на Движението за права и свободи заради присъствието и желанието всъщност на местните структури Делян Пеевски да бъде част от листата, и то на избираемо място. Видяхме как изглеждат другите листи. Хората как да се ориентират според Татяна Дончева, какъв избор да направят, доколко въобще ще бъдат заинтересувани да участват в изборите, които пък се сочат за изключително важна оценка за това правителството справя ли се, може ли да устиска до края на мандата, или не. Гледат се малко като на парламентарни избори в някаква степен.

– Листите и евровотът се гледат от партиите на статуквото като упражнение, от което могат да извадят довод за запазване на парламентарното статукво, за запазване на правителството, за запазване на основните четири парламентарно представени политически сили в сегашното им положение.

– Хората за какво ще се борят на тия избори? Хората, гласоподавателите…

 Хората за какво да борят, те нямат достъп до радио, до телевизия, до вестници, те не могат да ви кажат за какво да се борят. Те само гледат отстрани, цъкат или си затварят телевизора или го превключват на друг канал. Това, което доминира в медиите, е желанието на партиите на статуквото да си запазят позициите. Присъствието на Делян Пеевски, общо взето, е форма на наглост, защото вие знаете, че структурите на ДПС са доста дирижирани.

– Някои казаха елиминиране пък от терена, българския, за да спадне напрежението. Има и такава версия.

 Вие може да мислите за елиминирането му от българския терен, за да спадне напрежението, може да мислите за следващия период на финансови програми, който сега започва в Брюксел и интересът на империята „Пеевски”, на империята Ню медия груп към цялото това упражнение. Може да мислите и за други събития, които настъпват и още не са публично известни.

– Кои например?

– Ами има и други бизнес причини, поради което се извършва продажба на вестниците, изтегляне на Делян Пеевски от България, което да стане известно след време, сега да не го гадаем. Общо взето, прави впечатление в сегашния евровот голямото желание на лидерите на политическите сили да попаднат в листите на челни места. Отдавам го на желанието им да запазят статуквото и на разбирането им, че лидерите на партиите са най-добрите водачи на листи. В смисъл хора с най-голям електорален капацитет.

 Това някакъв бъдещ страх от преференцията ли е, или не?

– Не, не. Те смятам, че в рамките на електоратите си ще се справят с преференцията, а пък другите граждани няма да се засилят много да пробват ефекта на преференцията.

– И след като е опит да се запази статуквото, ще бъде ли той успешен, ще имат ли повод БСП и ДПС да кажат и след тези избори всичко мина и замина, тези измислени платени според тях изцяло протести се оказаха абсолютно излишни, има стабилност, ето, мислим да увеличаваме доходите на населението.

 Да, така ще кажат, както и да завършат изборите. Така ще кажат, както и да завършат изборите. И това не бива да ни учудва. Защото има много избори поред, в които всички се обявяваха за победители. Така ще бъде и този път. Но аз имах възможност да ви кажа, че смятам тези избори за незначителни спрямо перспективите на България. Защото, докато това статукво е сковало държавата в менгеме, не може да има никакъв шанс за развитие и за движение на държавата в правилна посока.

– Кое е това статукво, как го очертавате? Защото казваме статуквото, статуквото, кое е това статукво?

– Имах възможност 105 пъти да го обяснявам в това студио и понеже ме гледат все едни и същи хора, вече ми е неудобно да го повторя за 105-и път. Има си определен бизнес кръг, който контролира в момента основните политически фактори БСП, ДПС, Цензурата, „Атака“. ГЕРБ е имал периоди от съществуването на партията, в който е в тесни отношения с този бизнес кръг и смятам, че те още даже не са съвсем прекъснали. И пример за това е футболният отбор „Левски” примерно и други неща, покрай които четете „Външнотърговска банка” на Русия.

 Какво значи това? Това не е ли някакъв мит, Русия, Русия…

– Оставете Русия, говоря ви за Външнотърговската банка на Русия и местата, където ще видите, че тя се появява. Тя се появява в бизнес проекти, в други неща и в „Левски”. И пак е свързана с Корпоративна банка.

– По какъв начин?

 Е, по какъв начин? По бизнес. Така че всъщност тази група, чийто представител е също Бареков като последно генномодифицирано политическо образувание, цели запазване…

– Сетих се, като рекохте по негов адрес, казва този маргинал Татяна Дончева и други квалификации.

– Това мен въобще не ме интересува. Цели запазване на позицията на този бизнес кръг. Дали ще го запази с едно съотношение между БСП и ДПС, дали ще му добави гласове от „Атака“, дали ще му добавят гласове от друго формирование, няма никакво значение.

– Звучи безнадеждно всичко, което описвате. Бизнес кръг, той си създава…

– Звучи безнадеждно, ако бъде запазено това положение. Но аз смятам, че и протестите независимо от техните приливи и отливи, посочиха, че има достатъчно критична човешка маса в държавата, която недоволства от това. Погледнете тези хора, които живеят без ток, смятате ли, че те са единични случаи? Има много хора, до които никога няма да стигнете, има много хора, които няма да ви го кажат от гордост. Вие много добре може да си направите сметката кога си спират парното, къде се отопляват и къде спират да се отопляват и докъде са си изпилили харчовете. Всичко това нещо е свързано с възможността да си намериш работа и с положението на дребния и среден бизнес, който на практика се гърчи и фалира. За да тръгне това нещо нанякъде, е необходима друга икономическа концепция, която не е подчинена на това, на кръга на сегашното задкулисие, което крепи статуквото, да се обогатява през държавата. Нужен е един подход, който мисля, че бяхме намерили преди години. Не може да има щастливи хора, дори най-богати в една такава разрушена, убита и деморализирана държава. Ти просто няма как да пратиш детето си на училище и то да се чувства добре, ако ще ходи тук, ако ще ходи да играе на двора, ако ще ходи да играе с другите деца, няма как това да стане. Така че и хората, които в момента са, както се казва на картоиграчески език „на ръка”, които могат добре да си структурират бизнеса, защото имат добри позиции в държавата, трябва да разбират, че е нужна много голяма част от хората, които да си намерят хляба, да си преживяват добре и общо взето да си намират бъдещето. 

Oт novanews.bg 

Споделете чрез

Предишен

Следващ