С всеки ден на власт управляващите ерозират

„От чисто политическа гледна точка най-добрият вариант на ГЕРБ в момента е да се съгласи да подаде оставка. Чисто електорално с всеки ден на власт ГЕРБ ерозира и кърви. Този процес ще се засилва, защото икономическата криза ще се задълбочава.“ Това каза пред “Хоризонт” Кузман Илиев, автор в “Консерваторъ” и икономически анализатор. Оставката обаче по думите му може да се окаже празен ход, пълен с неизвестности. 

Няма актуална политическа и парламентарна криза, защото е налице легитимно и работещо мнозинство. Има протести, но очевидно на хора, които не са гласували за мнозинството, при ново раздаване на картите ГЕРБ отново биха спечелили, прогнозира Илиев.

Втърдяването спрямо протеста сега идва от чисто политическата игра на коалиционните партньори в лицето на „Обединени патриоти“, чиято твърда позиция е продиктувана от съмненията, че „при едно ново раздаване на картите те няма да влязат в законодателната власт – съвсем сериозен аргумент от тяхна гледна точка“, отбеляза анализаторът.

Протестът за момента е успял да постигне неща, които в друга ситуация нормален политически дебат не би успял, смята Кузман Илиев, който определя оставките до момента като „много знакови“.

При евентуална победа на ГЕРБ на следващите избори надали морален победител ще е някой друг, освен премиерът Борисов, защото ще излезе, че той не е този диктатор, за когото го представят“, изтъкна Илиев.

Относно искането на БСП за актуализация на бюджета Кузман Илиев припомни, че съвсем скоро БСП излязоха от парламента и не искаха да влизат изобщо, а сега изведнъж и рязко се връщат към основната функция на парламентаризма.

Актуализацията е нужна, но тя не е спешна, може да се случи и септември, категоричен е Кузман Илиев.

Някои от политическите играчи блъфират и си правят политически пиар с искането за оставка тук и сега, защото не са готови за предсрочни избори, коментира Кузман Илиев. Нито новите проекти на г-н Цветанов, на г-жа Манолова и другите са готови за подобно нещо. БСП има сериозни финансови проблеми…“

По въпроса за агресията към журналистите, демонстрирана по време на протестите, Кузман Илиев отбеляза, че медийното пространство в България е изключително наситено от корпоративни интереси, а „медиите са маша в политическите и бизнес интереси на определени хора и това е очевидно“. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл

Споделете:
Кузман Илиев
Кузман Илиев
Икономически и политически анализатор, докторант по финанси, водещ на “Плюс-Минус” по Нова, основател на продуцентска къща Кадре