„Минах ли те, минах ли се?“*

Чалгата в управлението е доста по-страшна от тази на Трифонов

“Реших да оттегля министрите на ИТН от правителството по две причини – финансовата политика в държавата и двойната политика по отношение на РС Македония”- това заяви за „Дарик” лидерът на “Има такъв народ” Станислав Трифонов, допълвайки, че Кирил Петков и Асен Василев се самозабравят и не се държат адекватно, затова трябва да бъдат спрени. Това беше и първата негова изява, след като стана ясно, че партията му се оттегля от четворната коалиция.

Това беше и първата негова изява, след като стана ясно, че партията му се оттегля от четворната коалиция.
Интервюто му за Дарик радио буквално взриви мрежата и медиите. Придворните журналисти на секундата скочиха да бранят честта на буквално сдъвкания и изплют от Трифонов програмен директор на Дарик Константин Вълков, забравяйки, че точно допреди месеци пишеха доста по-различни анализи, касаещи присъствието на ИТН в коалицията. А не много по-отдавна, техните шефове ходеха на крака в кабинета на Слави, за да го призоват да „опитат с третия мандат“ (справка – обяснението на съпредседателя на ДБ Христо Иванов), докато някогашни сериозни медии излизаха (да се разбира – публикуваха, макар и другият смисъл да е напълно верен за действията им) с корици, озаглавени „Мисия 121“, на които, преоблечен като астронавт (в компанията на Мая Манолова и Христо Иванов), гледаше и Тошко Йорданов. От статията тогава разбрахме, че ИТН е носител на новото, на надеждата, а пък Иванов даваше интервюта, в които обясняваше, че търси диалог с партията на Трифонов.

Разбира се, Слави Трифонов брутално се изгаври с умнокрасивитета, представляван от ярък техен представител, обозначен като журналист.

Демонстрира отношението си към цялата жълтопаветна общност, като за целта не пестеше нито изразни средства, нито физиономии, нито интонация. Той, Слави, отлично знае мнението им за него и гласувалите за ИТН, не си го и спести в един от отговорите си към Вълков: „Вие сте от жълтите павета, тия дето са солта на земята, аз съм селянин и чалгар“.

Константин Вълков десетки пъти се опита да внуши, че благодарение на Трифонов, България няма правителство, което пък ще доведе до национална катастрофа. Апокалиптични краски, които обаче няма как да прикрият притеснението на тези, на които суфлира водещият, че ще бъдат изхвърлени от борда. Дали редовно или служебно, правителство ще има.

А между другото, фразата: „мозъците изтекоха в чужбина“, дълги години беше водещо мото на поддръжниците на ДайБг, като по този начин въпросните настървено натъртваха, че българите от чужбина подкрепят най-вече тяхната партия. Затова са „мозъци“, разбира се. И когато изведнъж се оказа, че „мозъците“ са гласували за Слави, се отрекоха от тях със скоростта на светлината. Е, намериха се някои по-хитри елитаристи, включително и повечето лидери, които бързо се усетиха накъде духа вятърът и започнаха да призовават тонът към ИТН и Трифонов да се смекчи, защото „може да се наложи да се коалираме с тях“. Каквото и се случи.

Та Слави Трифонов какъвто и да е – чалгар, селянин, популист, комплексар (използвам определенията на умнокрасивитета за него), не е глупак. Може да не са техните, но си има принципи. За разлика от тях, които се обединиха с него и ИТН. Заради благото на България, разбира се! Та като сме тръгнали да си припомняме зародиша на коалицията – още миналата година, когато имаше преговори покрай мандатите, Трифонов призна, че Кирил Петков и Асен Василев са му са се самопредлагали да станат министри, но след като Петков е започнал да изисква и поставя условия, лидерът на ИТН се е отказал от услугите им.

Но най-интересното нещо, което не споменава никой от градските неолиберали е, че именно позициите на партията му, в частност на Трифонов, в голяма степен са сходни с техните – еврото, Русия, нещо повече – счита, че Русия е заплаха за сигурността на България, подкрепяше ваксинацията и прочее. И това са все съществени и базови теми. Ала пак недостатъчни на ПП, ДБ и сие.

А водещият напълно олицетворяваше кликата, от която произхожда – неадекватен, прехвален, превъзнасящ се, вярващ в уникалността си, различен (и държащ да го подчертае) от простолюдието. И не точно остър.

Впрегнати бяха мигновено и обичайните клакьори, които започнаха да заработват хонорарите си – Трифонов хвърлил страната в криза по време на война, заплашвал ползотворната работа на Петков и Василев, излагал на риск стабилността на България. Допреди няколко дни обаче не беше. И не по-малко интересното е, че ПП вече се похвалиха, че са намерили нужния брой отговорни и достойни депутати, за да си осигурят мнозинство в Народното събрание. Но това не било пазаруване, а продължаване на борбата с корупцията. Колко благородно, респект! 

Трифонов се държа арогантно, заядливо самонадеяно.

Още по-безспорно обаче беше, че водещият и тези, които негласно представляваше, си го заслужиха. Каримански бил леке – думи на Петков, правителството води двойна политика по отношение на Македония – нещо, което всички знаят, а Весела Чернева, зад гърба на външния министър Теодора Генчовска, договаря падането на ветото с други европейски държави и политици, финансите на страната ни се управляват непрозрачно, Петков и Василев еднолично взимали решенията. Обществени тайни.

Всъщност най-трагичното е, че управляващият ни умнокрасивитет до ден днешен не може да разбере едно – може да анатемосат ИТН и Трифонов в ролята на „лошите в страшния филм“, но дори и неставащ за политик, дори и циничен, арогантен и т. н., той (Слави) се различава по едно съществено нещо от хулещите го – отказа да прави наколенки, които са така присъщи на градския умнокрасивитет – да припомняме ли, че не много отдавна редица активисти и поддръжници на ДБ призоваваха на президентските избори да се гласува за Румен Радев, клечаха пред президентството в специфична поза (ще си спестя да я назова), още по-отдавна пък призоваваха на кметските избори да се даде глас за Мая Манолова, открито заявяваха, че при необходимост имат готовност за коалиция и с БСП, дори и с ДПС, а до ден днешен не спират да хвалят Бойко Рашков.

И ако Слави Трифонов е припознаван основно с чалга песните си, въпросните са олицетворение на чалгата в управлението, която е доста по-страшна от тази на Трифонов.

Минаха ли го Трифонов, той ли ги мина, явно е въпрос на интерпретации, но между всичко, казано в последните дни за лидера на ИТН, възниква един въпрос, чийто отговор трябва да даде цялото жълтопаветно войнство – нима Слави някога се е представял за друг, правил и говорил нещо по-различно от казаното в интервюто ли, та буквално довчера беше приемлив и желан коалиционен партньор? Разбира се, питането е реторично, всички много добре знаем кои са политическите хамелеони, нагаждащи се към всичко и всеки.

*Заглавието е част от текст на песен на Ку-ку бенд, изпълнена от Слави Трифонов


Оригинална публикация

Споделете:
Виктория Георгиева
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала телевизионна журналистика, а в момента и "Религията в Европа" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Стажувала е в спортната редакция на БНТ и е писала за печатни медии. Две години е била член на Студентския съвет към СУ. В момента работи като специалист маркетинг и реклама във водеща българска компания. Интересува се от политика и история.