Мюсюлманският електорат в Европа

До какви промени в политическия живот и политическото управление може да доведе значителното увеличаване на избирателите от мюсюлмански произход?
Отговорът е: до големи.Има няколко възможни последствия от увеличаването на мюсюлманския електорат.

Засилване на левите партии и най-вече увеличаване на социалната държава

Социалната държава е това, от което мюсюлманите имат голяма полза и от чиято щедрост се ползват мнозина от тях. Oколо 80% от мюсюлманските имигранти в Европа живеят на социални помощи, а повече от половината са “икономически неактивни” или казано с други думи безработни.

Много от младите мюсюлмани не искат да работят и обикновено социалните помощи представляват 70-80% от приходите им.

В столицата на Европейския Съюз,Белгия,както и в съседната и Нидерландия мюсюлманите представляват 5% от обществото,но консумират от 40-60% от социалните помощи
В Дания 40% от социалните помощи отиват за 5-те% мюсюлманско население.

Установено е,че 40% от младите мюсюлмани в Франция и 50% от младите мюсюлмани в Германия не работят,но за сметка на това получават широк набор от социални помощи. Бившия германски министър на вътрешните работи Ото Шили твърди,че: “70% от новопристигналите(от 2002г.) са получавали социални помощи от деня,в който са пристигнали”.”[1]

Възникване на партии, подобни на ДПС

Такива партии се стремят към консолидиране на мюсюлманския вот и опити да налагат исканията на мюсюлманите, към което европейците са доста по-податливи от нас. “За да не обиди своето мюсюлманско население Белгия “дехристиянизира” своите християнски празници.Празникът по-рано известен като Вси Светии вече е есенен отпуск,коледната ваканция е зимна ваканция,постната почивка е почивка и релаксация,а великденската ваканция е пролетна ваканция.”[2]

Щедрото финансиране за религиозните институции

Такова финансиране, както и високата религиозност сред мюсюлманите отварят възможност за страни като Саудитска Арабия да насочват вота на мюсюлманите.

Всяка една от тези възможности може да бъде разглеждана като заплаха за европейското дясно пространство.Склонността на мюсюлманите да гласуват за леви партии заплашва бъдещето на дясното в Европа,особено на фона на нарастващото мюсюлманско население: “През 2010 г. средната възраст на мюсюлманите в Европа е 32, осем години по-ниска от средната за всички европейци (40). От друга страна, средната възраст на религиозно несвързани хора в Европа, включително атеисти, агностици и тези, които нямат религия в частност е 37. Средната възраст на европейските християни е 42,което значи,че има тенденция мюсюлманското население да се увеличава за сметка на застаряващото християнско и европейско население.Тази тенденция не важи само за Европа,а за целия свят.“[3]

Тези тенденции са особено плашещи поради простата причина,че сред държавите с най-голям борй мюсюлмани са Франция и Германия, лидерите на Европа, особено след напускането на Великобритания. Вече доста задълбочената, а и все по-задълбочаваща се европейска интеграция ще допринася за превръщането на проблемите на една страна в проблеми на всички страни.

Мюсюлманското население във Франция [4]

Според френското правителство, което няма право да задава директни въпроси(става въпрос за преброявания и други видове събиране на статистически данни) относно религията и трябва да използва географския произход на хората като основен критерий за това изчисление, мюсюлманите са между 5 и 6 милиона в континентална Франция през 2010г. Правителството е преброявало всички тези хора, които мигрират от страни с преобладаващо мюсюлманско население или чиито родители са с такъв произход.

Американския държавен департамент определя числеността на мюсюлманското население грубо около 10%,докато две проучвания от 2007г. го определят като 3% от цялата популация.Според  CIA World Factbook го поставя между 5 и 10%. Проучване на PewResearchCenter, публикувано през януари 2011г, установява 4.7 милиона мюсюлмани в Франция през 2010 г. и предсказва 6.9 милиона през 2030 г.

Според  Jean-Paul Gourévitch има 7.7 милиона мюсюлмани(около 11% от населението) в континентална Франция през 2011г.

Френската социологическа агенция IFOP установява,че през 2016г. френските мюсюлмани са между 3 и 4 милиона и че съставляват 5.6% от по-възрастните от 15 и 10% от младите под 25.

Източник на вътрешното министерство публикува в l’Islam dans la République, оценява разпределението на мюсюлманите от Alain Бойер от бивщите колонии през 1999 г.на:

 • Алжир: 1,550,000
 • Мароко: 1,000,000
 • Тунис: 350,000
 • Турция: 315,000
 • Субсахарска Африка: 250,000
 • Близкия Изток: 100,000
 • Останалите части на Азия (най-вече Пакистан и Бангладеш): 100,000
 • Приели Исляма: 40,000
 • Имигрантите без документи или чакат узаконяване: 350,000
 • Други: 100 000
 • Общо: 4,155,000

Мюсюлманското население в Германия[5]

Според проучване от Федералната служба за миграцията и бежанците (2009 г.) за германския исляма конференция, броят на мюсюлманите за 2008 г. се оценява на 4 (2010 REMID средно 3,8 до 4,3 милиона от проучването на BAMF). По-раннните оценки са за около 3.2 до 3.5 милиона мюсюлмани.

Според проучване на PewResearchCenter,проведено през 2010,мюсюлманите в Германия са  4.8 милиона (5.8%) от населението. Основната част от мюсюлманските имигранти са турци(63%),последвани от по-малки групи пакистанци,старните от бивша Югославия,Арабските страни,Иран,Афганистан.Повечето мюсюлмани живеят в западна Германия и най-вече в големите градове.Болшинството от мюсюлманите в германия са сунити(75%),а шиитите са около 7%.

В останалите страни в Западна и Централна Европа положението е сходно,макар и с малко по-ниски проценти (Извел съм данните самоза държавите с 4 или повече процента)[6]:

 • Белгия-5,9%
 • Нидерландия-6%
 • Великобритания-4,8%
 • Дания-4,1%
 • Швеция-4,6%
 • Австрия-5,8%

След като установихме, че мюсюлманите са немалък брой от населението в европейските страни е време да погледнем начина, по който те гласуват във Франция (за другите страни не намерих такива данни, но аз лично, смятам, че резултатите няма да са много по-различни поради вече описаните в началото причини)[7]:

“Изследване на Opinionway показа, че 59 процента от мюсюлманските избират (наброяващи около два милиона на брой) са гласували за Оланд на първия тур на френските избори, докато Саркози получава на четири процента от гласовете на мюсюлмани.

Според проучване сред 10,000 гласоподаватели, провеждани от Opinionway за Le Figaro (не е онлайн проучване), 93% от френските мюсюлмани са гласували за Франсоа Оланд във втория кръг на френската избори,според La Vie.

Друга анкета поставя мюсюлманската подкрепа за Оланд на около 85 процента”.

За да се разбере по-добре значението на този цитат, трябва да се рагледа:

 • общия брой на хората с право да гласуват, които са: 44,832,737
 • общата избирателна активност на регионалните избори 2015 е 58.44% или 26,200,251*(приблизително,мои изчисления)
 • От тези 26 милиона избиратели около 1,2 милиона са мюсюлмани,което значи,че засега мюсюлманите са 4,5-5% от всички избиратели.
 • *24,924,409,които са посочени в източника са тези гласували за Десните,Левите и Националния фронт,останалия милион се разпределя между другите партии.[8]

Всичко това говори за една сериозна тенденция на ислямизиране на Европа и на електоратите в основните европейски държави. Това не би било особено страшен проблем, ако мюсюлманите се интегрираха, но те не се интегрират, не проявяват желание да се интегрират и дори открито се дистанцират от европейските ценности и разбирания за демокрацията и човешките права. Превръщането на тези културно-религозни групи в електорат ще има много сериозни последици за Европа. Желанието на политиците да получават електорална подкрепа от мюсюлманите ще влияе значително върху социалните, икономическите,а даже и на външните им политики. Да не говорим и за влияние, което ще придобият ислямските държави, които спонсорират исляма в Европа с цел придобиване на все по-голямо влияние върху мюсюлманите в Европа. Нищо не ни гарантира, че няма да станем свидетели на изцяло мюсюлмански партии, които се стремят към определени етнически, религиозни и културни групи от обществото,по подобие на “родното” ни ДПС. Тези партии, тип “ДПС”** ще привлекат не малко от либералния и прогресивния електорат,които са типичните полезни идиоти,борещи си срещу ислямофобията, хомофобията, ксенофобията и други подобни, техни си думички, които лепят на всеки несъгласен с тях (вярвам,че го правят от толерантност).

**използвам го,защото го намирам за подходяща сравнение в много отношения и най-вече по отношение на вредите,които нанася на нашите общество и държава

Дори и да приемем,че тенденцията ще си остане почти изцяло западно и ценралоевропейско явление, то ние не трябва да пренебрегваме факта, че членуването ни в Европейския съюз определено превръща техните вътрешни проблеми и политики във общоевропейски, тъй като вътрешната им политика се отразява пряко и на външната, както в случая с Мигрантската криза.

Така, че ако европейските десни партии и политици не предприемат сериозни действия в посока намаляването на миграцията от мюсюлмански страни, а и европейските избиратели не покажат ясно желание да се прилагат такива политики ние ще станем свидетели на политическата смърт на дясното в Европа, както и на цялостно олевяване на европейския политически спектър.

Източници:
[1]
http://acdemocracy.org/muslim-immigrants-draining-european-social-benefits/
http://www.investors.com/politics/editorials/the-pernicious-myth-of-the-oppressed-european-muslim/

[2]
http://www.politico.eu/article/brussels-attacks-terrorism-europe-muslims-brussels-attacks-airport-metro/

[3]
http://www.pewforum.org/2015/04/02/religious-projections-2010-2050/

[4]
https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_France
http://www.pewresearch.org/fact-tank/2016/07/19/5-facts-about-the-muslim-population-in-europe/

[5]
https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Germany
http://www.pewresearch.org/fact-tank/2016/07/19/5-facts-about-the-muslim-population-in-europe/
http://remid.de/info_zahlen/islam/

[6]
http://www.pewresearch.org/fact-tank/2016/07/19/5-facts-about-the-muslim-population-in-europe/

[7]
http://www.businessinsider.com/muslims-hollande-france-sarkozy-2012-5

[8]
https://en.wikipedia.org/wiki/French_regional_elections,_2015#cite_ref-7

Споделете:
Даниел Стоилов
Даниел Стоилов

Следва право в Софийски университет.Интересува се от история,политика и международни отношения.