НОВО

Войната срещу красотата

Джордж Оруел е казал, че английските интелектуалци са единствените, които мразят собствената си страна. През 2020-а това важи за почти всички западни интелектуалци и със сигурност е вярно за бледите им български подражатели и имитатори. Клишето гласи, че изживяващите...

Културата и властта

Дегенерацията на човека ли води до дегенерация на културата му или дегенерацията на културата води до дегенерация на човека? Имам предвид не някаква друга деградация, да речем телесно-физиологическа, а нравствено-естетическа деградация. Дори бих казал...

Щом чуя думата култура…

"Wenn ich Kultur hore ... entsichere ich meinen Browning!" - Щом чуя думата култура, свалям предпазителя на моя Браунинг. Това е реплика от световно неизвестна пиеса на световно неизвестния нацистки драматург Ханс Йост, която обаче, вкарана в устата на Гьоринг (а...

Изгубени в соцпревода

Има фундаментално неразбиране в обществото какво означава "споделена икономика", което умело се експлоатира от страна на законодателя за прокарване на закони в интерес на определен бизнес (Умишлено не използвам думата лобистки, тъй като лобизъм не е лоша дума. В...

Последиците от Зелената сделка

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев гостува в предаването "Студио Хъ" по телевизия "7/8". Тема на разговора бе Зелената сделка на ЕС и последиците от нея. Вижте пълното видео:...

Има ли война между институциите у нас

Редакторите в дясната платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев и Михаил Кръстев гостуваха в предаването "Реакция" по "ТВ Европа". Тема на разговора бяха декларацията на президента Радев, корупцията, войната между институциите и др. Гости още бяха Димитър Джангозов...

Властта vs споделената икономика

Напоследък усилено правителството ни бори споделената икономика по всякакъв възможен начин. Последният идиотизъм е предложение за до 10 години затвор за всеки, който "без разрешение, регистрация или лиценз, извършва обществен превоз на пътници", с което е заплашено...

Алкохолен делир

Дни без полски книги ... 0 Пиянството на един народ преминава в делириум, когато продължи повече от няколко века. Трескавите сънища, изблиците на насилие и внезапната лудост могат да охарактеризират цяла една култура. Това иска да ни покаже полският журналист и автор...

Сблъсък: Иван Гешев като Харви Дент

Време за четене: 15 мин.

Време за четене: 15 мин. Темата за родната прокуратура и главният прокурор е доволно нашумяла. Кой е доволен и кой не от този факт даже е по-интересно извън чисто правния контекст. Достатъчно текст се изписа и изля по темата със законосъобразността или уместността на действията на главния прокурор Иван Гешев в краткия период, откакто той встъпи в длъжност. Трактовките, коментарите и решенията на подобни казуси са от компетенцията на съдийската колегия и няма да бъдат разглеждани в този текст.

Споделете чрез

Пропуканият прогресивистки поглед към „българската“ изложба в Лувъра

Науката, а защо не и изкуството, трябва да са отделени от политиката. Това, вероятно, е от тезите, които намират много допирни точки между леви и десни, прогресивни, класическо либерални и консервативни хора. Темата за финансирането на наука и изкуство вероятно може...

Спокойно. Нищо няма да е наред

Време за четене: 7 мин.

Покрай драмите с подаването и отлагането на оставката на може би най-недолюбваното правителство в новата история на България, прави впечатление едно обществено явление, което не вещае нищо добро за идните години, ако щете и поколения.

Липсата на оптимизъм.

Изхабяването на всички възможни концепции, политики и фигури, през призмата на резултатите от управленията им, доведе до тотално задънване на визията на обществото за позитивно развитие на така създалата се ситуация.

Фактите от икономическата реалност, съчетани със степента на застой и нарастване на редицата нерешени, а според мен и нерешими, проблеми на обществото, не дават никакви поводи за реалистичен оптимизъм – бил той ляв, десен, либерален, централизиран, европейски или евразийски.

Няма поводи за оптимизъм в срастването на съдебната власт и прокуратурата с храненика на съдебната и на няколко подред политически власти. Доколкото по-информираната и прогресивна част от обществото е запозната с развитието на елементарни съдебни и междуфирмени казуси, независима съдебна власт, независима прокуратура и независими служби реално липсват.

Няма поводи за оптимизъм в блокираната пенсионна реформа и в мизеруването на хора, работили в продължение на десетки години с надеждата за достойни старини. В простия математически факт, че всяка година в пенсионната система се вливат десетки хиляди нови пенсионери, за сметка на нулата вливащи се в редицата на работещите – особено при тенденцията за нарастваща безработица, съчетана с демографски срив.

Няма поводи за оптимизъм в трудно функциониращата здравна каса, тази свещена крава на монопола, която за пореден път е изправена пред многомилионен проблем. Упорития отказ да се потърсят, със съотметните законови мерки, здравните вноски от над 2,000,000 българи е удивително дебилен в същността си. Така както и упорития отказ да се даде шанс на малцинството – тези които си плащат и имат съответните претенции, да избират здравноосигурителен фонд и да избират здравна услуга.

Няма поводи за оптимизъм в енергетиката. Докато в САЩ вече публично набират финансиране стартъпи, които ще произвеждат чисти реактори със студен синтез и с размерите на гаражна клетка за автомобил, тук сме свидетели на брилянтното политическо решение да се намали цената на тока, произвеждан от другия неприкосновен монопол – НЕК, но пък да се вдигне цената на въглищата за да не протестират миньорите. Същите миньори, заради които синдикатите се скриха от медиите за два месеца, в срамната си бобовдолска землянка, за да се появят отново със набор от безмислени послания  и искания чак когато стана ясно, че дните на сегашното подобие на власт са преброени. Борбата за бъдещето и строителството на един поток скоро ще отстъпи на заден план пред новата борба – за приватизиране на един фалиращ национален мастодонт, и за отхапването на най-апетитните му парчета. Разбира се, фаворитът отсега е ясен – добре познатия кръг около момчето на 33, с опела и с позициите в енергетиката и банките.

Няма поводи за оптимизъм в демографията и социалната политика. Запазва се и нараства негативното разпределение и пропорция в съотношението неработещи-работещи, неосигурени-осигурени, квалифицирани-неквалифицирани, образовани-необразовани. Понятието „професионален безработен“ и „професионална многодетна майка“ продължава да издържа цял един /прогресивно нарастващ/ етнос, който няма нищо против ниските нива на получаваните помощи – защото живее в незаконни колиби, не плаща ток, не плаща вода и не плаща данъци, поради което получените средства напълно го устройват. Тези хора осъзнават, че нямат никакво морално и икономическо право да протестират, и за това не протестират, за каквото и да било. Освен когато ги накарате да си платят сметките. Или да премахнат незаконните си колиби.

Няма поводи за оптимизъм в образовението. Неспазването на разпоредбите за задължителното основно образование, и обвързването им с получаването на редица социални придобивки и услуги, води именно до явленията от горния абзац. Разделението между българи и роми не само не намалява, а се засилва, и неприсъствието на ромите в класните стаи може да е лоша новина за обществото като цяло, но е добра новина за учителите и за родителите на „бели“ деца. Сметката за това неприсъствие я плащаме и ще я плащаме всички ние, на фона на дребнавата расистка радост, че „в нашия клас няма циганчета“. Унизителните нива на заплащане във изключително меркантилния днешен свят, и породеното от това неуважение от страна децата към тяхните учители, е просто поредна констатация. На фона на всеобщата липса на пари за подобрения на каквото и да било.

Няма поводи за оптимизъм в частния сектор. Свитото потребление, съчетано с нарастването на нивата на депозити, което от своя страна означава свиване на парите в обращение, е тенденция в последните 6 години. Добрите примери са по-скоро изключения – на фона на рястяща безработица, устойчиви нива на междуфирмена задлъжнялост, и нарастваща зависимост на едрия бизнес от държавните финансови потоци в сектора на обществените поръчки и големите проекти. Поради практическата липса на частни такива. Рестриктивните мерки и намерения към банковата система и към чуждестранните инвеститори, от страна на „експертното“ правителство, излъчват „прекрасни“, в негативен смисъл, императиви за стриктно заобикаляне на България в плановете на чуждестранните инвеститори. В този смисъл искрено ме забавлява, в идиотския смисъл, чуденето и маенето на видни анализатори, защо пустите му чужди компании така и не идват, след като им взимаме такива ниски данъци? Ами отговорете си сами. Ако изобщо има смисъл. Няма и да дойдат.

Няма никакви поводи за оптимизъм.

Няма никакви поводи за опитимизъм и в прогнозните резултати от изборите, които евентуално ще се проведат на евентуалната дата в резултат на евентуалната оставка.

Възпроизвеждането на резултатите от 2009-та не е повод за каквато и да било радост.

Обърканите послания от „оня дето ще се връща на бял кон“ са най-прякото доказателство за проблематичността на ситуацията ни.

От една страна премиер ще стане човек със самочувствие, отхвръкнало отвъд стратосферата. И то съвсем основателно – поради простия факт, че след година и половина на законови репресии, отвратителни политически машинации, и потресаващо гнусна медийна атака без аналог в съвременната история, фигурата му, неговата и на лично неговата си партия, отново остава без конкуренция в политическото пространство. Останалите, с претенции за лидери, могат само и единствено да се засрамят, след като дори в абсурдно гнусния период на последната една година не успяха да предложат нищо по-силно и смислено в свое лице.

От друга страна – премиер ще стане човек с ясна идея колко зле е всъщност положението, и че от така създалата се ситуация няма как да излезе като победител. Закрепването на останките от сегашното „експертно“ управление минава през подсилена версия на политиката „Дянков“, и през абсолютно неизбежни нови конфликти със всички познати от първия мандат съсловия, които ще бъдат гарантирано засегнати от неотложните рестрикци и икономии, които ни очакват в следващите години. А това не е повод за радост, нито пък за ентусиазирана превъзбуда от факта на завръщане в изпълнителната власт.

Споделянето на отговорността за предстоящите тежки месеци и неизбежни реформи и икономии, също не изглежда възможно, без от това да произлезат негативи за бъдещия премиер на бял кон.

Реформаторския блок, дори и да успее да се добере единен до парламента, ще се разцепи реално вътре в самия парламент, и то скоростно, и то на съвсем логична база. А базата е повече от логична – Блокът е съставен от открито брокерско и безпринципно крило около Даниел Вълчев, открито анти-ГЕРБ крило около неналожилият се лидер Радан Кънев, и пълнеж от кариеристи и конформисти, които след 13 години на злощастно явяване на избори са готови на всичко, за да намерят реализация и утеха за собствените си личностни амбиции.

Негласна подкрепа от страна на някоя от сегашните управляващи партии също не е никакъв повод за радост и оптимизъм, тъй като ще компроментира от ден първи евентуално ново управление, и то най-вече в очите на най-активните в борбата със сегашната уродлива власт – хората от площадите. Тези, на които им записваха личните данни, по които хвърчаха палки и камъни в нощта на белия автобус, които бяха привиквани в полиция и прокуратура, тези които бяха следени и подслушвани.

Никакви клишета за националноотговорна политика няма да могат да предотвратят погнусата и отвращението на най-интелигентната, най-прогресивната, най-работещата, най-плащащата данъците си част от обществото. Отвращение от всяка власт, която би приела негласната подкрепа от БСП на Моника и Станишев, и от ДПС на Пеевски.

Няма поводи за никакъв оптимизъм.

Няма и други изводи.

Поне за мен.

Поне засега.

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Don`t copy text!

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!