Най-добрата роля на херцогинята на Съсекс

Когато Меган Маркъл и Хенри Маунтбатън-Уиндзор преустановиха кралските си задължения и се преместиха в Северна Америка, една от причините за това им решение, която те посочиха тогава, бе нездравословното внимание на медиите.

Явно двамата са решили да лекуват травмата от публичния фокус върху тях като дадат интервю на Опра Уинфри, възможно най-високата медийна трибуна в развлекателния бранш.

Меган, която все още е херцогиня на Съсекс, се оплака от това, че на Арчи, първородният им син с Хари, му била отказана перспективата да бъде принц и нямало да има детегледачка от Secret Service (всъщност от специализирано звено, грижещо се сигурността членовете на кралското семейство). И още: имало ревност в кралското семейство спрямо нейната популярност (без да се споменава име, се намеква за Катрин Мидълтън, херцогиня на Кеймбридж, съпруга на принц Уилям). От кралското семейство, също така, имало вълнения по отношение на цвета на кожата на задаващия се към онзи момент Арчи (отново без да се споменават имена). И, да, явно, че режимът на живот в Кралското семейство е по-различен от този в апартамент в Манхатън.

Всъщност в интервюто за Опра Меган Маркъл изигра най-добрата роля в актьорската си кариера. Това е отмъщението на едно провинциално американско момиче, което е нямало когнитивния опит да осмисли средата и институцията, в която е попаднала. А американският популизъм не е политически и агресивен като европейския, напротив, той е граждански и романтичен: популизмът на онеправданата жертва. През 2008-ма година Обама не размахваше юмруци, а печелеше с комбинация от дресирани сантименти и сценична мечтателност. И сега Меган е чудесно средство, което американските медии, експлоатиращи същия този популизъм, използват срещу една институция, която мразят, защото в нея има памет, порядки и традиция.

Меган и Хари са се отказали от финансовото си обезпечаване от бюджета на Короната, макар да притежават полагащите им се от нея имоти, но всъщност връзката с Кралската институция продължава да осигурява живота им, дори и когато те са ситуирани в имението си в Калифорния. Септември месец миналата година двамата подписаха с Нетфликс договор за документална поредица (стойността на договора е фирмена тайна, но в медиите се коментира цифра между 100 и 250 млн долара). Едва ли Нетфликс са готови да броят толкова пари, за да екранизират предишния живот на Меган като една от многото разведени американски актриси.

И ако Арчи няма да е принц, то поне добрата новина за Меган е, че вече никой няма да й забранява да си поръчва Uber по всяко време и да тръгва с него накъдето си поиска. A както пишат британците, тази жена не само че не беше royal, но с това интервю показа, че не е била и loyal.

Нейно Величество Елизабет II, нека Бог я дарува със здраве, е вече в напреднала възраст. Но ако има шум в ушите, той е породен от кореспондиращото с житейския опит време, а не от интервютата на едно американско момиче.

*Текстът е от фейсбук профила на автора. Заглавието е на “Консерваторъ”

Споделете:
Мартин Табаков
Мартин Табаков

Мартин Табаков е председател на Института за дясна политика. Бивш съветник към Политическия кабинет на министъра на външните работи Даниел Митов.