Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори на Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC) през 2017 г. в Мериленд. Снимка: Gage Skidmore, CC 2.0

Нe го мислете Тръмп, драги

В малкото си свободно време тези дни имах неблагоразумието да погледна какво пише родната либерална общественост по отношение на президента Тръмп. То е едно ехидничене, то е едно маниерничене, то са едни рунтави попържни, то е чудо. Впрочем, те нашите нищо оригинално не правят, просто копират от американските си либерални ментори. Само едно пропускат обаче – онези поне знаят реалността, а именно, че те са половин Америка, а не цяла Америка. Тукашната либерална групировка живее с илюзията, че техните отвъдокеански приятели са тъждествени с цяла Америка. Което е дълбока илюзия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори на Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC) през 2017 г. в Мериленд. Снимка: Gage Skidmore, CC 2.0
Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори на Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC) през 2017 г. в Мериленд.
Снимка: Gage Skidmore, CC 2.0

Хванали се сега да злорадстват, че видите ли Тръмп бил фалирал, бил на крачка от затвора, бил едва ли не приключил. Любими са ми такива. Седнал той от висотата на собствената си малозначителност и коментира милиардера, че е фалирал, президента, че е загубил, влиятелният човек, че пред арестуване. Ех, да ви имам самомнението. Мога да им кажа нещо съвсем директно – не го мислете Тръмп, драги. Няма нужда да късате ризи по негов адрес. Гледайте си вашите тукашни представители, които са неспособни да задържат подарена власт. Няма необходимост да се вълнувате толкова от виртуалните неволи на Тръмп. Поне няколко причини има за това.

Първо, Тръмп е изключително богат човек. Никой не може да каже с абсолютна точност какво му е състоянието, защото неговите пари са в недвижими имоти, а тяхната оценка, особено в локациите, в които той е инвестирал. Колко струва Тръмп Тауър на Пето авеню в Манхатън, една от най-добрите локации на планетата? А сградата на Уолстрийт? А гигантският хотел във Вашингтон на един хвърлей с камък от Белия дом? А Тръмп Интернешънъл на Кълъмбъс съркъл в Манхатън? Да не говорим за Мар-о-Лаго във Флорида. Виждал съм сгради на Тръмп по целия свят. Коя от коя по-мащабна и на по-престижно местоположение. Само в Манхатън десетки сгради носят неговото име. Нали разбирате какво значи да имаш десетки огромни сгради в най-скъпия имотен пазар на планетата? Колко струва това и кой го окачествява по някаква пазарна стойност?

Отделно, Тръмп буквално тези дни стана с още близо 5 милиарда долара по-богат. Това се случи, след като неговата компания, която е издател на социалната мрежа Truth Social, излезе на пазара, който оцени акциите и на над 55 долара за брой. Това означава, че компанията вече струва над 8 милиарда долара, а Тръмп притежава мажоритарен дял в нея. Само за сравнение установен глобален бранд в международната търговия като US Steel е оценена от пазара на горе-долу същата стойност. С всичките си десетки заводи и локации по цял свят, компания на 123 години, но въпреки това в момента е от мащаба на една-единствена инициатива на Тръмп, която тепърва излиза на пазара. Нали си даваме сметка за мащаба? Реално Тръмп никога не е бил по-богат. Та, не се притеснявайте за тези 175 милиона долара гаранция по едно от скалъпените дела срещу него.

Второ, всичките дела, които се водят срещу него, започнаха да катастрофират едно по едно. Причината е проста – нямат основания. Не може за документи в къщата на Тръмп да се повдигат дела, а за документи в къщата на Байдън да не се повдигат. Не може да има двоен стандарт по всеки въпрос. Няма как някои либерални щати да си въобразят, че ще извадят Тръмп от бюлетината и това ще бъде допуснато от Върховния съд. Абсурдни неща са това. Няма как да се случи и разбира се няма да се случи въобще. В крайна сметка, въпреки опитите за използване на съдебната система на Щатите като бухалка, все пак Америка е правова държава. Съдебната система в общия си случай работи и няма причина да считаме, че ще последват кои знае какви резултати от тези всички дела. Повдигат, моля ви се, обвинение, че Тръмп бил предизвиквал метеж преди четири години. А защо не ги повдигнаха преди четири години, а го правят сега? Защото ако го бяха направили тогава, досега делата щяха да са отишли на бунището на историята. Докато сега могат да казват, че президентът е “обвиняем”. Абсолютно несериозен подход, който само енергизира избирателите на Тръмп и прави десантът му към Белия дом още по-лесен.

Трето, с всеки изминал ден става все по-вероятно Тръмп действително да спечели реванша си срещу Байдън. Да, време има, никой не може да каже със сигурност какво ще се случи. Но към днешна дата социологията е категорична – в почти всички щати тип “бойно поле”, които решават изхода от вота в крайна сметка, Тръмп води осезаемо. Просто Байдън се оказа слаб президент, при който инфлацията мина през тавана, а светът не е бил толкова несигурен от времената на Втората световна война. Това е функция на слабостта на Белия дом. Винаги е така, когато силният отслабне, всички започват да предявяват претенции за господство. При Тръмп в Белия дом ситуацията рязко ще се промени. От икономическа гледна точка САЩ ще дръпне напред, което винаги е добре за цялата световна икономика. От геополитическа гледна точка Тръмп с твърда ръка ще спре войните и конфликтите, които клокочат по света. От вътрешнополитическа гледна точка Тръмп ще спре екстремумите на неолибералните глобалисти, които се опитват да анихилират социалните норми, за да ги преоформят по свой образ и подобие.

В крайна сметка е ясно едно – няма нужда нито родните либерали, нито западните либерали, да пресоляват манджата с прекомерна ехидност по отношение на Тръмп. Не го мислете, той е интегрална част от важните и влиятелните хора по света. И то не от вчера, а от десетилетия. Тръмп има и кариера, и семейство, и глобална бизнес империя, и всичко друго, за което хората биха мечтали. Това го прави опасен за глобалната олигархия, защото е очевидно, че не могат да го контролират. Какво ще му направиш на човек от такъв мащаб? Как ще го накараш да ти играе по свирката? Няма как да се случи просто. Добър, лош, той е такъв, какъвто е. Не е кукла на конци, управлявана от специални интереси. Той е независим човек, който видимо е решил да направи за държавата си нещо стойностно. Каквато би следвала да е мотивацията и на другите политици по света и у нас. Политиката трябва да се разбира като призвание, а не като келепир. Както се разбира често, включително и у нас.


Оригинална публикация

Споделете:
Петър Кичашки
Петър Кичашки

Доктор по конституционно право, защитил дисертация на тема „Конституционно положение на хората с увреждания“. Изпълнителен-директор на Института за модерна политика. Член на Комисията за защита от дискриминация. Експерт в сферата на уврежданията с международен опит като обучител на Съвета на Европа, координатор за Южна Европа на една от най-големите европейски организации, защитаващи хората с увреждания. Предприемач и експерт в сферата на международната търговия с метали.