Не си създавайте идоли II (Особено, ако са ислямисти)

От дни Западният свят се тресе от праведен гняв. В саудитското консулство в Истанбул беше убит саудитският журналист Джамал Хашоги. Беше убит като животно, вероятно задушен, после нарязан на части, със сигурност от ударен отряд на саудитските тайни служби, от 15 души, които пристигнаха с тази цел в Турция. След нелепи лъжи, саудитците най-сетне признаха, че Хашоги е бил убит в консулството, но не признават, че не е възможно в йерархична страна, като СА толкова важно нещо да се е случило без най-висшето одобрение – от престолонаследника Мохамед бин Салман /МБС/. /Най-вероятно кралят не е знаел/. Най-абсурдното е глупостта на саудитците – спокойно можеха да ликвидират Хашоги по улиците на огромния Истанбул, а те го направиха в най-безумното място – собственото им консулство!

Най-истинското в ужасната случка – така се решават политическите спорове в ислямския свят. Левичарите най-сетне трябва да го разберат.  Да, убийството на журналиста е варварско и възмущението на западняците и медиите им е оправдано.  Но….винаги има „но”!

 1. СNN излъга поне десет пъти за последните дни, че Кашоги е от „скромен произход”. Това е обичайно за СNN – те много лъжат. От 70-те до началото на този век, западняците и медиите им изпадаха във възторг от един саудитски милиардер/търговец на оръжие, който беше буквално през ден в милиони техни домове – по тв, радио и вестници. Този херой беше възхваляван и ожалван, завиждаха му, ровеха в миналото му, питаха се как е натрупал приказното си богатство. В медиите на Западна Европа хероят беше легендарна личност и много западняци забогатяха заради него. Хероят почина миналата година на 81 год. казва се Аднан Кашоги и е роден чичо на убития журналист!
 2. През 80-те Кашоги отива в Афганистан да отразява войната и става ПРИЯТЕЛ с Бин Ладен. Кашоги тясно се свързва с архитерориста, опитва се да го разбере и да предаде на хартия идеите му. Т.е. Кашоги на практика става медиен рупор на Бин Ладен, колкото и да е незначителен той тогава /Бин Ладен/. След 11 септeмври 2001 Кашоги пише в саудитските медии, където вече е известен, че саудитците „няма да отстъпят” пред американските „искания” за „безусловно заклеймяване” и „пълно сътрудничество”. Кашоги пише: „ Саудитците свързват грозните гледки в Ню Йорк и Вашингтон със случващото се в Палестина. Време е Америка да разбере последствията от външната си политика”. Извод: Кашоги е циничен анти-американец, ислямист, оправдател на най-тежкия терор в света. Въпреки това сега най-страстните му защитници са именно американци, което е позор.
 3. Кашоги, съвсем естествено беше виден член на най-старата терористична организация „Мюсюлмански братя”. Той беше неин ръководител в Саудитска Арабия, и това е от причините да напусне страната, защото там МБ са извън закона.
 4. Кашоги съвсем естествено беше против сближаването на СА с Израел, защото беше ислямист.
 5. Кашоги не е никакъв дисидент – това семейството му обяви в официално изявление. Той винаги е бил близък до саудитския двор и до прословутия принц Турки Бин Файсал, дългогодишен могъщ шеф на тайните служби. Журналистът избра да отиде и беше добре дошъл в САЩ мин. година, страната, която някога НЕ защити от най-голямото нещастие след войната.
 6. Всеки ден загиват хора. В Америка всеки ден загиват американски граждани – в Чикаго всеки уикенд са убивани десетки души. В Балтимор в нач. на октомври за 24 часа бяха убити 7 души. И какво беше отразяването за това в амер. медии? Може ли да се сравни с отразяването за убийството на Кашоги, който НЕ е американски гражданин?
 7. През юни 1989 в Пекин бяха убити най-малко хиляда души, протестиращи против комунистическия режим. Отговорът на западняците беше жалък, като самите тях. Тези жалки хора никак не възразиха против комунистическите убийци, защото искаха да правят бизнес с тях. И досега го правят, бизнеса, успешно, въпреки убийците. Извод: западното лицемерие е космическо. Но има и по-лошо – западняците сега са твърди поддръжници на терористичния режим на моллите в Техеран, точно поради същата причина – искат да правят бизнес с тях, защото са алчни за петрола им. Извод: западното лицемерие е вселенско.
 8. Западното лицемерие е вселенско, но и глупостта им е бездънна. Безброй фирми от Западна Европа като протест против убийството на Кашоги се отказаха от предстоящата бизнес среща „Давос в пустинята” в Саудитска Арабия. И там незабавно се настаниха руски и китайски фирми, които явно ще сключат договори за милиарди!
 9. Естествено, цялата фалшива буря е против и заради Тръмп. Западната/американската левица иска да му попречи да се сближи със Саудитска Арабия, левичарите /ЕС/ отлично разбират, че Саудитска Арабия, освен Израел е единственият противник на Иран, най-голям враг на САЩ в региона. ЕС иска да навреди максимално на Америка на Тръмп и затова сега обилно използва глупостта и варварството на саудитците.
 10. Но ЕС има и друга близка цел – да навреди на Тръмп в много важните избори за Конгрес на 6 ноември т.г. Мисля, че тук ЕС ще се провали, въпреки, че е подкрепян от половината Америка.
 11. Страховитото унищожение на Кашоги показва колко са жалки и престъпни т. нар. цивилизован свят и ислямския свят. Първият свят вярва и се кланя на втория, защото е нищ и греховен, вторият прави, каквото си иска, защото… тук прибавете, каквото искате.
 12. Не изпращам този текст на никоя бг медия, защото няма да го публикува.

*Текстът е първоначално публикуван във Фейсбук профила на автора

Споделете:
Огнян Даскарев
Огнян Даскарев

Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършил е Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Преводач от английски о публицист на свободна практика. Живее в България и САЩ, с двойно гражданство.