Клеветата като оръжие

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.15″]

По повод 96-годишната на българския офицер Дянко Марков, пилот на боен самолет във войната срещу хитлеристка Германия и носител на „Орден за храброст“, Министерството на отбраната реши да го награди с отличителен знак.

Дянко Марков е бивш народен представител от ОДС, известен в България демократ и противник на комунизма и на тоталитарните практики и дългогодишен политически затворник и концлагерист в българския комунистически „ГУЛАГ”.

През 2014 година той бе поканен в Европейския парламент да разкаже като жив свидетел за страданията на българския народ по време на комунистическия режим.
Неговият разказ в Европейския парламент трогна до сълзи залата и изправи публиката няколко пъти на крака. Силно въздействащото му с човешкото си послание слово бе публикувано от много български медии и развълнува читателите.

Това очевидно никак не се понрави на наследниците и потомците на българските комунисти, които не могат да се примирят с изнасянето на фактите за чудовищните престъпления, извършени по време на комунистическа диктатура от техните родители и предци.

И неспособни да опровергаят „вестите” за комунистическите убийства и терор, те се втурнаха да калят и клеветят … „вестоносеца”, тоест, Дянко Марков, припомнил в Брюксел зловещите факти на комунистическите престъпления.

По повод отличието, което Дянко Марков ще получи на 96-тия си рожден ден, тези среди побързаха да притоплят старите клевети.

За мое учудване и потрес, към арията на клеветата се прибави и българската еврейска организация Шалом. Евреите в цял свят са страдали жестоко като жертви на чудовищни клеветнически кампании. Ето защо е напълно недопустимо еврейска организация да си служи на свой ред с клевети.

За жалост от Шалом са написали анонимно клеветническо писмо* срещу Дянко Марков (явно авторът на това клеветническо писмо няма доблестта да излезе с името си, защото отлично знае, че клеветата е престъпление) .**

Надявам се ШАЛОМ да премахне от страницата си този клеветнически пасквил, който ги позори и който не е в полза нито на истината, нито на морала, нито на Шалом, нито на България, защото подобни несправедливи до наглост обвинения създават антисемитизъм у по-примитивни хора. Никой от нас не иска това, най-малкото пък Шалом би трябвало да го иска.

Ето неистините и клеветите в тяхната публикация:

  1. ШАЛОМ клеветят г-н Дянко Марков като „участник в доказано профашистка и антисемитска организация” (неизвестно коя и от кого и по какви критерии определена за „профашистка” и антисемитска организация при всеизвестното отсъствие в България на нацистка политическа партия преди и по времето на Втората световна война).
  2. ШАЛОМ „пропускат“ безспорния факт, че в началото на Втората световна война Дянко Марков е НЕПЪЛНОЛЕТЕН, а от септември 1938 година, малко преди да навърши 16 –годишна възраст и по времето на Втората световна война е курсант в държавно военно училище и след това действащ офицер в българската армия, което според тогавашния закон ИЗКЛЮЧВА негово членство, в каквито и да са политически организации!

(Може би ШАЛОМ обвиняват едно дете, че от 12 до 15 годишна възраст е членувало в патриотична организация до 1938 година, тоест, преди началото на Втората световна война!

Ами да обвини ШАЛОМ тогава всички деца, членували в терористичната организация РМС на военизираната БКП, изпълнявала заповеди на Коминтерна и на чужда тоталитарна държава!

Много от тези ремсисти убиваха хора – и преди, и след 9 септември 1944 година.

Да сложи ШАЛОМ тогава всички ремсисти под общ знаменател и да ги обяви за убийци? Легионерите поне никого не са убили за разлика от ремсистите и комунистите!)

  1. ШАЛОМ не случайно не цитира казаното на 24.06.2000 г. пред българския парламент обяснение от народния представител Дянко Марков в отговор на лъжливи комунистически обвинения – защо България, успяла през Втората световна война да спаси намиращите се в държавните й граници евреи, не успя да спаси евреи от съседни държави!

Защото ако целият цитат стане достояние на читателя, не оставя и шанс за инсинуации срещу Дянко Марков:

„Но ние имаме едно преимущество спрямо всички други европейски народи, които през Втората световна война бяха под егидата на Германия. Това наше преимущество е изразено в тази именно карта, която аз я оставям тук като документ и в която карта американският историк Раул Хилберг в книгата си “Унищожението на европейските евреи” тази именно карта посочва. В тази карта, уважаеми госпожи и господа, са посочени… В Полша са унищожени 90 на сто от евреите, в Германия, Австрия и Чехословакия – 50 на сто, в Румъния – 34 на сто; в Холандия, Белгия и Люксембург – 56 на сто: в Дания – 1,5 на сто. Всички други са спасени чрез лодки.

В България седи нула! Срещу името на България седи нула, господа!

И това е паметната плоча за хората, които спасиха българските евреи. Тази нула – аз се гордея с тази нула като българин, като гражданин и като човек!

…                                

Цар Борис нямаше възможност да спасява евреите от Беломорието. Депортацията на враждебно население не е военно престъпление. Съединените щати депортираха населението от тихоокеанското крайбрежие, което има японски произход, по време на Втората световна война. И никой не ги даде на съд за това. Българският народ не можеше да се противопостави, когато германското командване на Балканите реши, че това враждебно население трябва да бъде депортирано.”

http://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/6/ID/2170

  1. ШАЛОМ арогантно и клеветнически ПРЕИНАЧАВА и вади от контекста думите на Дянко Марков и нагло твърди, че той, видите ли, бил обявил евреите в България за “враждебно население”!

Това не е вярно!

a/ от контекста на изказването на Дянко Марков се вижда, че той няма предвид враждебно за България, а враждебно за ГЕРМАНСКОТО КОМАНДВАНЕ население:

“Българският народ не можеше да се противопостави, когато германското командване на Балканите реши, че това враждебно население трябва да бъде депортирано.”
b/ от контекста на изказването на Дянко Марков се вижда отлично, че той няма предвид конкретно само евреите, защото дава пример и с японското население на САЩ, депортирано като враждебно население за САЩ:

“Съединените щати депортираха населението от тихоокеанското крайбрежие, което има японски произход, по време на Втората световна война.

c/ изразът “враждебно за воюващата страна цивилно население” е легитимен военно-правен ТЕРМИН от времето на Втората световна война ( а и преди, и след нея) и може да се намери в маса документи, вкл. американски документи относно депортацията на враждебно за САЩ население ( в случая японско население) и като легитимен термин не изразява личното отношение на Дянко Марков!

Виж, например, тук и тук.

Като офицер, г-н Марков е запознат с военно-правната терминология и си служи с нея.

  1. В своето изказване пред Народното събрание Дянко Марков обяснява единствено защо цар Борис, който успява да устои на натиска на Берлин и спасява евреите, намиращи се вътре в държавните граници на България от депортация извън страната, не можеше да спаси от депортация евреите в съседни държави, където не България, а Германия е суверен според международните конвенции за водене на война.

Тези земи са ИЗВЪН границите на Царство България.
Българските власти там са по пълномощие на Германия и те нямат нито военни ресурси да се противопоставят, нито правни основания да се опълчат на германското командване на Балканите.

А нямат правни основания, защото през 1943 година според тогава действащите конвенции за водене на война (Хагските от 1907 година) – и точно това НАПОМНИ Дянко Марков в своето парламентарно изказване, депортации (тоест, преселвания) на цивилно население, което воюващата държава счита за враждебно, не са забранени и се практикуват от всички воюващи страни през Втората световна война – САЩ, Англия, Германия и СССР.

Само това напомни и обясни Дянко Марков – защо българските власти не са извършили военно престъпление:

“Цар Борис нямаше възможност да спасява евреите от Беломорието. Депортацията на враждебно население не е военно престъпление. Съединените щати депортираха населението от тихоокеанското крайбрежие, което има японски произход, по време на Втората световна война. И никой не ги даде на съд за това. Българският народ не можеше да се противопостави, когато германското командване на Балканите реши, че това враждебно население трябва да бъде депортирано.”

  1. ШАЛОМ се опитва да преиначи истината, вадейки думите от контекста на изказването и пропуска думите на Дянко Марков, с които изразява гордостта си и радостта си от спасените евреи:

„ В България седи нула! Срещу името на България седи нула, господа!

И това е паметната плоча за хората, които спасиха българските евреи. Тази нула – аз се гордея с тази нула като българин, като гражданин и като човек!

Забележка: Българските власти, както и хората от целия свят по онова време (февруари- март 1943) не знаят истинската цел на тези “преселвания на евреите в Полша”, които са пазени в строга тайна с цел успешното осъществяване на депортациите в цяла Европа. Това го твърди и известният изследовател на Холокоста проф. Йехуда Бауер, който казва:

“Депортациите винаги бяха прикривани. Казваше се, че евреите ще бъдат заселени на друго място или ще бъдат изпратени на работа.”

Същото потвърждава и проф. Мартин Гилберт:

“Опазването на тайната е от съществено значение, за да може Аушвиц да функционира като фабрика на смъртта. Депортациите са най-големият измамен трик в историята, защото днес ние знаем, че това е било измама. Днес ние знаем каква е била целта им.” (вж. документалния филм “Escape from Auschwitz” – Escape 2006).
За повече подробности виж тук.

* Писмото на Шалом

** Журналистката Юлиана Методиева от сайта „Маргиналия“, (работила до 1989 година в комунистически издания като “Учителско дело”) е подсъдима в дело за клевета срещу Дянко Марков и няма да се учудя, ако тя и кръгове около „Маргиналия“ стоят зад това поръчково писмо срещу Дянко Марков на Шалом, публикувано веднага в „Маргиналия“ с послепис на компрометираната редакция на изданието.

Текстът е първоначално публикуван във Фейсбук

[/et_pb_text][et_pb_gallery _builder_version=”3.15″ gallery_ids=”16490,16491,16492,16493,16494,16495,16496,16497,16498,16499″ show_title_and_caption=”off” db_image_max_width_tablet=”51″ db_image_max_height_tablet=”501″ db_image_row_spacing_tablet=”51″ db_image_object_fit=”initial” zoom_icon_color=”#303c66″ hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” db_image_center_titles=”left” pagination_font_size_tablet=”51″ pagination_line_height_tablet=”2″ /][et_pb_text _builder_version=”3.15″]

 

Снимка: 24 часа

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Споделете:
Даниела Горчева
Даниела Горчева

Даниела Горчева е магистър по българска филология и история на СУ "Климент Охридски". От 1990 г. живее в Холандия. От 2003 г. е издател и главен редактор на "Диалог" - списание за политика, култура и история, което излиза на български в Холандия и има читатели в цял свят. Тя е сценарист на документалния филм "Гьоч - да прекрачиш границата". През 2012 г. е победител за България на престижната награда на Европейската комисия за журналистика "Заедно срещу дискриминацията". През май 2016 г. на Световната медийна среща в Прага издаваното от нея списание "Диалог" получава наградата на НДФ "13 века България" за популяризиране на българската култура в чужбина.