Нещо като нищо

В трепетно очаквания от всички коалиционен кабинет ще има петима вицепремиери. Това каза вчера съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев. ПП ще имат двама, а БСП, ИТН и ДБ – по един. Приета е идеята всяка партия да има свой съветник в министерствата, които не ръководи, за да не се получава партиен феодализъм, за който намекнаха от ДБ. „Идеята е правителството да се конструктира максимално бързо”, допълни още Асен Василев. Според него коалиционното споразумение трябва да е подписано до края на седмицата.

Ден по-рано се говореше за четирима, а първоначално – за трима вицепремиери. Към този момент се споменават и 21 министри, но съдейки по скоростта, с която се увеличават потенциалните вицепремиери, напълно вероятно е до петък и те да са повече. 

Не е трудно да предположим за какво бързане да бъде подписано споразумението говорим, при положение, че увеличаващата се с дни бройка на вицепремиерите, ясно говори за безпринципните компромиси, които са готови да направят и правят от ПП, за да се стигне до съгласие от всички страни. Разбира се, подобно поведение е бомба със закъснител, която може да избухне във всеки момент.

Доста неочакван и непознат по нашите ширини формат на споразумение беше обявен в неделя от Кирил Петков.

В предаването “Политически НЕкоректно” на БНР, той заяви, че ПП ще подпише коалиционни споразумения поотделно с всяка от останалите политически сили в бъдещото управление, а аргументът беше, че всеки от бъдещите участници във властта поема ангажимент към мандатоносителя. В типичния си наивно невинен стил, Петков обяви този начин за „формалност, която няма огромно значение”.

Оставяйки настрана лицемерието, което прозира зад всичко това, по-същественият проблем е, че всякакви подобни еквилибрситики, са поредната заложена мина по пътя на коалицията, както и ясна индикация, че още преди да е стартирало, евентуалното съвместно управление индикира нестабилна база.

На фона на щедростта откъм постове, по-рано тази седмица Асен Василев заяви, че и четирите партии, които водят коалиционните преговори, са стигнали до съгласие да бъдат намалени щатните бройки в държавната администрация с 15% до края на другата година, което означавало, поне по думите му, че 30 000 чиновници ще бъдат съкратени. Първоначално се говореше за такава голяма бройка, но до края на мандата. 

Възникват няколко въпроса: Според обобщени данни от администрациите, отчели числеността си в Интегрираната информационна система на държавната администрация (ИИСДА), основната щатна численост по устройствен правилник към 31.12.2020 г. е 142 613 души. Щатните бройки в централната администрация са 106 191, а в териториалната администрация – 36 422. Откъде Василев е взел числото 30 000, при положение, че 15% от 142 613 не прави толкова, не се разбира. 

А нали ще има и (поне) едно ново министерство, което ще се нуждае от още администрация?

Всички тези действия имат за цел да демонстрират, че с едноличната власт е свършено. „Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани на изборите”, така се обърна и президентът Румен Радев към ПП по време на консултациите при него преди връчването на първия проучвателен мандат.

Тепърва предстои да разберем дали това не е театър за пред широката публика, защото Кирил Петков, поне до момента, се е обградил с хора, които по някакъв начин са свързани с него – лични приятели, съученици, бизнес партньори и т.н. Нещо подобно се очертава и в министерствата, защото всеки министър сам ще назначава своите заместници и всяка партия ще носи сама отговорността за съответния ресор.

Всички сме притихнали в очакване на ново начало – ще се разместват агенции и дирекции, готви се мащабно преструктуриране, към властта са се запътили нови лица,. Макар всичко, което наблюдаване до момента – въпреки цялата му помпозност, иновативност и лустро, да индикира доста предстоящи проблеми. Нещо подобно на това, което се случи с канадското гражданство на Петков.


Оригинална публикация

Споделете:
Виктория Георгиева
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала телевизионна журналистика, а в момента и "Религията в Европа" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Стажувала е в спортната редакция на БНТ и е писала за печатни медии. Две години е била член на Студентския съвет към СУ. В момента работи като специалист маркетинг и реклама във водеща българска компания. Интересува се от политика и история.