Няма хора, разбери

В продължение на предишния материал за листите и още по-предишния за АпартаментГейт, може да направим един извод (този от заглавието)

От миналите статии изтекоха още няколко имотни сделки и цялата ситуация вече напомня на епизод от  „документалната“ поредица „Yes, Prime Minister“.

Кой ще наблюдава наблюдателите?

След предишните замесени, пряко от управляващите (плюс няколко „изтекли по давност“ от опозицията) вече имаме и председателят на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев (че и един от заместниците му). Не само, че той е този, който трябва да се разследва предишните случаи, но дори и името беше от най-спряганите за следващ главен прокурор на Републиката. За сагата с терасата едва ли ще се понесе някаква отговорност – в най-добрия случай вече няма да е председател на КПКОНПИ, в най-лошия ще се мине само с отпуска. Но че ще трябва да се търси друг избор за главен прокурор е ясно. Другият спряган към момента – Гешев, твърди последователно, че няма такива намерения. В крайна сметка при тези двете кандидатури е твърде вероятно Сотир Цацаров да ни се стори цвете.

Установихме, че в КПКОНПИ няма хора. Положението не е по-цветущо в правителството.

Цецке, на кого ни остави?

Не са много случаите, когато това може да се каже за вече бившият правосъден министър Цецка Цачева, но ето, че доживяхме и това. Данаил Кирилов е новият министър.

Let that sink in, щях да кажа, ако ме канеха да коментирам мачове по „Диема“

От всички депутати, от всички структури, от всички приближени юристи правосъден министър стана Дани Кирилов – бивш общински съветник от БСП и човек изпълнител. Големият проблем е, че се търсят изпълнители, а не визионери за подобни постове. И тук „няма  хора“

Начело на листата на ГЕРБ пък е Мария Габриел – известна с последователната си защита на миграцията, истанбулската конвенция, член 13 от директивата за авторското право и Бог знае какво още, което е минало под радара. Явно малкото смислени министри се пазят за вътрешна употреба от ГЕРБ, след като не успяха да намерят никого да оглави тази листа. Друг е въпросът, че от текущите евродепутати има далеч по-разпознаваеми лица, които биха били от електорална полза.

Другите (отвъд Вала)

СДС също не им помогна особено, излъчвайки Александър Йорданов. Знакова фигура, без съмнение, но никой не би отишъл специално заради него да пусне глас. Символичната стойност на коалицията ще донесе повече, отколкото личностите.

При БСП положението е сходно. Въпреки, че извадиха разпознаваемо лице като Елена Йончева и нейната алтернатива Станишев, все пак това са политици, с които издават пълната липса на нови кадри в БСП. Докато в ГЕРБ проблемът е в качеството им, тук нямаме и количество.

Другите партии също вадят последните си значими фигури – при ВМРО е логично, след като Джамбазки има собствен вот и по-скоро спечели избиратели през мандата си. Демократична България заложи на изпитан кандидат, (Радан Кънев) който е едно от немногото им разпознаваеми фигури.

Личностния застой на всички нива на правителство, парламент, партии и т.н. е ясно откроен.

А откъде идва заглавието?

Върви един човек из гората и среща три джуджета
-К‘ви сте вие, бе?
-Ние сме седемте джуджета!
-Е, що сте само три?
-Няма хора, разбери..

Оригинална публикация в izbori.bg

Споделете:
Николай Облаков
Николай Облаков

Създател на платформа “Консерваторъ”. Маркетинг мениджър в редица водещи български и чужди компании с над десет години опит. Колумнист и редактор в няколко български онлайн и печатни издания.