Няма незападен интернет

Русия вече устоя икономически?

Наскоро титулуваният професор и финансов анализатор от Йейл и Харвард, Джефри Зоненфелд, представи по всевъзможни западни медии изследването си, че всички световни данни за състоянието на руската икономика идват все от един и същи източник – руската статистическа служба РОССТАТ, напълно обвързана с Кремъл. 

Т.е., по същия начин както данните на Евростат за България идват от НСИ, така прозренията на Световната банка, че руската икономика се справя „изненадващо добре“ идват от самата Русия, която все още има и значителна роля в институцията. Професорът е категоричен, че цели високотехнологични сектори от руската икономика са смалени до под 10% от предишните си нива поради изтичането на почти всички западни (и далечноизточни) инвеститори и суровини.

Но трябват ли и на Русия високи технологии? 

Ако питате българския русофил, той ще ви каже „Не само, че не ѝ трябват, но тя е изключително добра в производството им и ще замени бързо всичко западно – не я мислете!“

Не така, обаче, мисли Владимир Владимирович Путин.

По време на церемонията по „присъединяването към Русия“ на нови украински региони на 30 септември 2021 година, той заяви в грандиозна зала пред руския елит следното:

„Западът е готов да премине през всичко, за да запази тази неоколониална система, която му позволява да паразитира, на практика, да разграбва света чрез властта на долара и технологичния си диктат (…)“

Че какъв може да бъде този технологичен диктат над самостоятелната Руска федерация?

На снимката долу виждате въпросната реч на сайта на медията „Риа новости“:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Ria.PNG

Всеки един сайт на Земята, обаче, се прави и поддържа от програмисти. Да надникнем в програмния код на въпросната руска Интернет-страница:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Ria2.PNG

Тук, общо взето, положението е толкова „славянско-православно“, колкото са и имената „Z“, “V” и „Вагнер“. Съдържанието е на руски, но отдолу всички команди са на технически английски.

Да вземем сайта на друга огромна руска медия:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Kommersant.PNG

И програмният код, който изгражда страницата и позволява да я виждаме чрез Интернет-връзка:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Kommersant2.PNG

От него се вижда, че сайтът е предвиден да се отваря с Google Chrome, Microsoft Edge…, a не с някакви руски аналози.

„Комсомолская правда“:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\KomPravda.PNG

Изходният код на сайта:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\KomPravda2.PNG

Вижда се, че страницата, макар и написана на западни програмни езици, е стилизирана със специален шрифт на име „Алегрея“. Той поне вече трябва да е руско дело!… 

Всъщност не. Това е просто безплатен шрифт от Google Fonts:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\KomPravda4.PNG

Нека е така, но руснаците вече имат собствени аналози, като сайта за видеосподеляне Рутюб, вместо Ютюб!

Там няма как да открием нищо по-различно… Не съществуват ползваеми в съвременен контекст руски програмни технологии:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Rutube.PNG

И на заден план – познатата англосаксонска рапсодия:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Rutube2.PNG

Всеки от вас може да го провери с всеки сайт, просто натискайки десен бутон на мишката и „Изходен код“. Всеки програмист знае, че този код създава всичко видимо в сайта.

Да не би пък с търсачката „Яндекс“ да е по-различно?:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Yandex.PNG

Ами – не е:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Yandex2.PNG

Навсякъде в примерите виждаме програмни команди „let“, “try”, “return” – не виждаме „пусть“, „попробуй“, „верни“…

Ами ако отидем в официалния сайт на Кремъл на руски?:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Kremlin.ru.PNG

И – фанфари – програмният му код:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Kremlin.ru2.PNG

Той пък дори е адаптиран грижливо за устройства марка „Епъл“.

Всички руски сайтове използват програмните езици и скриптове: HTML – измислен от англичанин; JavaScript – от американец; CSS – от норвежец; Python – от холандец; Java – от канадец; PHP – от датчанин; C# и TypeScript- от датчанин, C++  – от датчанин, SQL – от американци; Ruby – от японец… както и малък брой други, но схващате идеята.

Самият интернет е изобретен в европейската научна централа ЦЕРН в Швейцария.

Няма съвременни програмни езици „Матрьошка“, „МИР“, „Байкал“, „Победа“, „Урал“ и т.н. Дори японците и китайците програмират чрез английски команди.

Разбира се, има много руски софтуерни инженери които работят по някои от най-големите проекти в света, като Гугъл и Фотошоп, но по правило това са руски мигранти-дисиденти в Силициевата долина в Калифорния.

Като споменахме силиций, знаете, че няма „умно“ устройство, което да може да работи без микропроцесор. Колкото по-умни стават устройствата, толкова по-„микро“ и сложни стават процесорите. Е, каквито и „китайски“ устройства да гледате, трудно някога ще видите на тях процесор различен от калифорнийските Intel, калифорнийските AMD, калифорнийските Broadcom, калифорнийските Qualcomm и британските ARM Cortex

Нещата отиват дори по-далеч  – на Земята има една единствена фирма, която произвежда умопомрачително сложните фотолитографски машини за производство на съвременни микропроцесори. Тя е холандската ASML. Базирана в малкия град Фелдховен, тя е най-голямата европейска технологична компания, с пазарна капитализация от 253 милиарда долара. Всяка произведена от нея машина съдържа най-гладките съществуващи огледала Zeiss, разработва се от учени и струва 200 милиона долара бройката.

На Земята, също така, вече на практика не се използват други операционни системи за персонални компютри освен американските платени Microsoft Windows, Mac (Macintosh на Apple) и безплатната Linux, създадена от финландеца Linus Torvalds. Именно поради непатентования код на последната, всички досегашни твърдения за нови руски или китайски операционни системи винаги се оказват просто нейни леко „пипнати“ версии. 

Но, като цяло, Русия работи на Windows. Пропагандните статии се пишат на Microsoft Word. Пропагандните ТВ предавания се записват с камери SONY и светещите екрани в студията са, например, Samsung.

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\1625215501_hd-syjety_00_23_41_24_still377.jpg

Монтажисти на руски телевизионен канал оперират с Microsoft Windows 10

Малка справка в „руския“ интернет показва, че студиото на най-големия руски международен информационен ТВ канал, RT, е „чудо на техниката“. То се намира в Москва и е оборудвано от руската фирма-вносител ВидеоТрейд по такъв начин, че огромните видеостени да променят цялостния облик на студиото винаги когато в него се настани водещ от различна националност, съобщаващ новини предназначени за различни краища на света – за да достигат посланията на RT (Russia Today) до максимално широки аудитории. А тези аудитории, същевременно, не подозират, че много от предаванията се излъчват от едно и също студио със сменящи се езици и водещи. Няма лошо. Ето го и студиото:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\english_1_s.jpg

И да, на камерите личат надписи Shotoku – специализиран японски производител на техника за преки предавания.

Влизаме в сайта на тази руска фирма-снабдител, VideoTrade.ru, и виждаме какви марки техника използват за оборудване на професионални студия:

Видеостените са на корейската LG:

Така стои в Русия въпросът с техническата самостоятелност… Путин е бил напълно прав и наясно, казвайки, че Западът е постигнал техническа хегемония. Да се отскубне Русия от това, би означавало да премине в битие в стил Дивия Запад – само ръчно шити дрехи от груби тъкани, дървени къщи и вестници правени на печатарска преса. На практика, никаква информация от Русия не би достигала до българските русофили без западни (или японски, корейски) технологии.

Русия няма да се върне в 19-ти век, но бавно и полека се опитва да се върне към комунизма, където пак се внася западна и японска техника за неколцина избрани и за предаване на вожда-баща на нацията по телевизията. Където чуждестранната валута се конфискува от държавата, както и започна да става. Където западните марки са недостъпни и масовият човек консумира техни евтини аналози:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Capture5.PNG

Където Волгоград отново започва да се казва Сталинград, макар и засега само за няколко дни годишно:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Capture4.PNG

Новата руска управа на завладения украински град Мелитопол дори върна комунистическите наименования на улиците там, от времето на СССР – Ленин, Крупский, Чапаев, Комуналка, Карл Маркс…

Новият вечен вожд, Путин, откри голяма статуя на Фидел Кастро на централно място в Москва:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\FidelCastro_statue.jpg

В Москва по случай годишнината от началото на войната в Украйна беше организирана и типична комунистическа „пропагандна проява на голям стадион“:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Capture.PNG

С комунистически знамена, реч на вожда и песни, изпълнени от хора във военни униформи, както и от остатъка от руските звезди, които все още не са обявени за „врагове на народа“:

C:\Users\Admin\Documents\00_Статия_Feb23\Capture3.PNG

Не бяха там местните мегазвезди „Little Big“, които последно трябваше да представят Русия на Евровизия, но вместо това пуснаха песен против войната и избягаха в Лос Анджелис. Не беше и Алла Пугачова, чийто мъж беше обявен за враг на народа заради антивоенни изказвания. Не беше и руската опозиция, която за кой ли път е по лагерите.

А докато пиша това, Русия трескаво се опитва да извади падналия в Черно море американски дрон-бомбардировач. „Руското министерство на отбраната се интересува от вътрешната електроника на дрона, както и от неговия двигател“. Не мога да ви опиша колко съм „шокиран“.

Всъщност, нямам какво да допълня. Ако сте истински русофил, не ползвайте и Телеграм, не ползвайте Интернет, не ползвайте дори телефони и телевизия. Послушайте Путин – чрез технологиите Западът доминира.

Споделете:
Пламен Петров
Пламен Петров

Следва Теоретична физика в Софийски университет. Интересува се от това как България и манталитетът на българите са се изменяли през различните периоди в най-новата ни история. Събира данни за "непознатата", според него, Трета българска държава и иска те да станат по-широко достъпни. Българоцентрист - смята, че в България световната политика следва да се разглежда през призмата на националния ни интерес, а не на този на големите сили. За него няма такова нещо като "малка държава".