Търговската война САЩ – Китай все още е в начална фаза

Със сигурност е започнала вид търговска война между САЩ и Китай, но все още е в много начала фаза. Всеки, който е запознат с Доналд Тръмпм преди да стане президент, знае неговата стратегия. Той влиза в преговори с големи очаквания и желания, но се съгласява с нещо по-малко. Неговата цел е да премахне всички пречки на свободната търговия, което е нещо положително – свободен пазар и минимални регулации. Дали това ще стане не се знае. Това каза Никола Филипов, икономист, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„До момента Китай дава доста силен отпор. Те отговарят пропорционално на всички санкции. Санкциите, които Тръмп е наложил на Китай са около 2 -3 % от техния внос, тоест те са в много малък обем все още, но вече може да видим негативния ефект от тях“.

Филипов коментира още, че целта на Доналд Тръмп е премахване на всякакви тарифи и ограничение на свободната търговия. Като факт той изтъкна, че преди президентът да започне тази война, ЕС наложи доста сериозни тарифи на някой американски продукти. Според него е в интерес на глобалната икономика, тези тарифи да отпаднат.

По повод предстоящата днес среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин, гостът коментира, че според него темата за търговските взаимоотношения със сигурност ще бъде засегната. Отношенията между САЩ и Русия в момента са на историческо ниско ниво.

“Надявам се да има нормализиране на отношенията между двете държави. Със сигурност ще се подпише някакво общо комунике, където се посочва, че няма да се бъркат в предизборните си процеси. Според мен основно нещо, което ще се коментира, е Сирия“. 

Макроикономистът сподели още, че американският президент изцяло и целенасочено изпълнява своите предизборни обещания, без да си дава сметка, че е грешно. И поясни, че това, което убягва на много хора е, че той не е спирал своята предизборна кампания. По думите му Тръмп всяка седмица е част от събития с пълни зали, където продължава да покачва своя рейтинг.

Оригинална публикация

Повече по темата вижте в пълното видео:

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ