Няма да си тръгнем кротко

Има ли политическа свобода на слово в столицата на Европа? Невероятно е, но като се вземат предвид изстъпленията на кмета на Брюксел и други официални лица през последните няколко дни, отговорът изглежда е „Не“. Обърнете внимание, че скандалните събития от последната седмица имат огромна символична тежест за бъдещето на Европа. През последните няколко години Йорам Хазони е домакин на серия конференции на тема „Национален консерватизъм“ (NatCon) в рамките на два континента. В понеделник, ден преди старта на тазгодишното събитие в Брюксел на 16-ти април, израелско-американският учен, който ръководи фондация „Едмънд Бърк“, спонсорираща събитието, трябваше да е зает с поставянето на последните щрихи по неговото провеждане.

Йорам Хазони, председател на фондация “Едмънд Бърк”, произнася реч при откриването на конференцията за национален консерватизъм в Брюксел, 16 април 2024 г.

В срещата тази седмица участват унгарският министър-председател Виктор Орбан, бившият кандидат за президент на Франция Ерик Земур, бившият министър-председател на Полша Матеуш Моравецки, високопоставените британски десни политици Суела Браверман и Найджъл Фараж, евродепутатът Ришард Легутко, кардинал Герхард Мюлер и други консервативни интелектуалци от Обединеното кралство и Европа. Критиците заклеймиха NatCon като „крайнодясно“ събрание. Абсурдно! Ако искате да разберете къде е жизненият консервативен център на Европа днес, ще дойдете на NatCon в Брюксел, за да се убедите сами.

И все пак, позорно е, че събитието почти не се състоя. То беше отменено два пъти – от две различни места на провеждане. Въпреки че никой не забрани официално събирането на NatCon в Брюксел, кметът социалист Филип Клозе просто оказа натиск върху местата, които обещаха да приемат конференцията, да се откажат от събитието. Първо имаше договорка с Concert Noble конференцията да се върне на мястото на провеждане на втория NatCon. Миналата седмица, само няколко дни преди откриващата сесия, Edificio, компанията, която управлява Concert Noble, се отказа от ангажимента си да бъде домакин. Edificio заяви, че е била подложена на натиск от страна на кмета, който сам е бил подтикнат да действа от Белгийската антифашистка координация (Antifa подразделение). В свое изявление от петък собствениците заявиха: „Edificio няма намерение да заема друга позиция освен тази на зачитане на основните европейски ценности на демокрацията, които са позволили на Белгия и на Европейския съюз, чиято столица е Брюксел, да се радват на дълъг период на мир и просперитет след Втората световна война.“

Това е едновременно страхливост и лъжа

Нито един от ораторите на NatCon не е антидемократичен. Нито един. Кметът на Брюксел, от друга страна, злоупотребява с правомощията на службата си, за да заглуши политическа реч, която не му харесва, като оказва натиск върху собственик на бизнес не само да скъса договор, но и да публикува срамно изявление, в което обявява подкрепата си за „демокрацията“, след като току-що е взел явно недемократично решение. Като се има предвид доказаното използване на насилие от страна на Antifa за налагане на своите убеждения, не е изключено Edificio да е действал и за да защити собствеността си от вандализъм от страна на крайнолевите тълпи. Ако това е така, капитулирането пред заплахите на политическите бандити е действие с прецедент в историята на Европа през XX век, но няма нищо общо с демокрацията. Това са „мир и просперитет“, закупени с цената на принципите и свободата.

Екипът на NatCon се опита да намери друго място в последния момент и си осигури такова в Sofitel Brussels Europe, в община Етербек в Брюксел. Невероятно, но в навечерието на конференцията Sofitel също се оттегли. Всъщност се наложи адвокати да се обърнат към белгийски съдия от името на организаторите, за да се опитат да наложат изпълнението на договора по съдебен ред.  Кметът на Етербеек заяви пред The Brussels Times, че „е информирал местните полицейски власти, които са се свързали със Sofitel, и ръководството е решило да отмени събитието“. Той каза още, че организаторите на NatCon са недоволни от това. „Полицията пристигна, за да обясни, че не Sofitel е този, който трябва да отмени събитието, и че това е правилното решение“, каза той. „След това те си тръгнаха мирно.“ Това е очевидна невярна информация. Полицията никога не се е обръщала към организаторите на NatCon и дори не е разговаряла с тях. Помислете за това: вместо да защитават правото на европейските граждани и поканените гости да се събират мирно, за да слушат речи, лидерите на Брюксел служат на враговете на свободата на словото и демокрацията. Според отвореното писмо, в което те отправят клеветнически обвинения, коалицията от белгийски антифашистки организации планира да „остане нащрек“, за да закрие NatCon. The Guardian повече или по-малко препечатва прессъобщението на Antifa.

Все пак, по някакъв начин организаторите са намерили трето място, чието име засега пазят в тайна, и събитието ще продължи по план. Ако Antifa открие местоположението му и атакува събирането, белгийската полиция ще ни защити ли? Ужасяващо е, че всеки европеец трябва да си задава този въпрос. По един или друг начин конференцията трябва да продължи. Не може да се допусне крайната левица и нейните мръсни съучастници в правителството да надделеят над основните принципи на свободата на словото в една либерална демокрация. Тези кметове опозориха градовете си, като ги третират като кампус на американски колеж. Те изпращат сигнал, че единствените европейци, на които е позволено да се събират и да говорят в Брюксел, са тези от левицата и представители на слабата европейска десница, които не представляват предизвикателство за статуквото.

Защо кметът на Брюксел толкова се страхува да позволи в града му да се чуе противоположно мнение?

До известна степен всъщност е уместно Филип Клозе да заема тази презрителна позиция. Типично за най-лошите леви политици, той не може да се пребори с реалността на живота в съвременна Европа. Например, той управлява град с многобройно ислямско население, в който живее една от най-радикалните мюсюлмански общности в Европа. Миналия месец белгийската полиция арестува четирима млади джихадисти, за които се твърди, че са планирали да извършат терористична атака в културен център в Брюксел. Нивото на терористично наблюдение в града, където се провежда конференцията NatCon, е трето, а четвъртото ниво е най-високата оценка. Евреите в Брюксел съобщават, че антисемитизмът се е увеличил драстично след атаките на 7-ми октомври в Израел. Колкото и да е странно, евреите в „крайнодясната“ Будапеща и в Унгария като цяло нямат такива проблеми. Когато все пак един вестник два пъти го попита за нарастващия ислямизъм в белгийската столица, кметът атеист предупреди за заплахата от „католическия фундаментализъм“ – и то в страна, в която католическата църква е в рязък упадък.

Кметът Клоуз е архетипен ляв политик, който се бори с враговете на демокрацията, които би искал да има, а не с тези, които съществуват в действителност. Лекторите и посетителите, които идват на NatCon, търсят алтернатива както на европейската левица с нейните налудничави woke ценности, отворени граници, мултикултурализъм и джендър идеология, така и на безхаберната европейска десница на Естаблишмънта, която не съхранява нищо. Кой знае? По времето, когато четете това, третото място може да бъде също сплашено, за да изхвърли NatCon на улицата. Ако това се случи, тогава ние ще застанем по тротоарите на европейската столица, ако трябва, и ще кажем истината. Не можем да бъдем сплашвани от тези фанатици и бандити. Това, което се опитват да направят на NatCon в Брюксел днес, е символ на това, което ще направят с всички от европейската десница утре, ако им се отдаде възможност.

Тези хора са одрали демокрацията и я носят като кожен куфар.

Това става ясно от опита им да заглушат интелектуална конференция с участието на демократично избран ръководител на правителство на държава-членка на ЕС, изтъкнат католически кардинал и други висши консервативни фигури. Европа, в която правителствени служители, в сътрудничество с леви тълпи, прекратяват открития дебат, отчасти като оказват натиск върху бизнеса да изпълнява поръчките на правителството, не е нито либерална, нито демократична. Ние от Националната консервативна коалиция отказваме да живеем в лъжите, които тези хора очакват от нас да преглътнем. Ние няма да се скрием кротко в сенките. Европейските гласоподаватели трябва да следят внимателно какво ще се случи тук тази седмица и да го оставят да повлияе на вота им на изборите за Европейски парламент през юни. Това, което Antifa и нейните правителствени сътрудници правят с нас тази седмица, ще направят и с вас, ако им дадете възможност.


Ексклузивно за България съдържание за “Консерваторъ” от нашите партньори “The European Conservative”

Споделете:
Род Дреер
Род Дреер

Род Дреер е американски журналист, който пише за политика, култура, религия и външни работи. Автор е на редица книги, сред които са бестселърите на "Ню Йорк Таймс" The Benedict Option (2017) и Live Not By Lies (2020), които са преведени на повече от десет езика. Той е директор на проекта "Мрежа" на Дунавския институт в Будапеща, където живее