Първан Симеонов: Изборите – България в перфектната буря
„Консерваторъ“ зададе няколко въпроса на водещи политолози и социолози в България, относно предстоящите Парламентарни избори 2021. Днес отговаря Първан Симеонов от директор на “Галъп интернешънъл болкан”, част института “Иван Хаджийски” и аналитичната мрежа Sophia:


Изследовател, публицист и граждански активист. Доктор по политология, магистър по политически мениджмънт, бакалавър по журналистика и преподавател в Софийския университет. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл“, изследовател в Института по социология „Иван Хаджийски“, бивш председател на клуба на стипендиантите на Фондация „Конрад Аденауер“. Основен автор и редактор на книгите „Политическият процес и обществено мнение в България: Годишен обзор“, научни публикации и на многобройни текстове в медиите.


Кой ще спечели изборите?

Най-вероятно, ГЕРБ. Въпросът обаче е ще има ли някаква форма на опозиционно или друго оспорване на изборите – протести, изявления, видеоклипове от секции и т.н., респ. колко легитимни ще са опитите за създаване на кабинет след вота. Особено при по-ниска активност. Защото от лятото говоря, че е възможно, ако изборите бъдат спечелени от ГЕРБ, опозицията да се придържа към прочита „нечестни“ на вълната от лятото. И с аргумента, че не бяха приети голяма част от исканията на опозицията за Изборния кодекс. Критиките вероятно ще имат и своите основания, впрочем, но това е друга тема. Разбира се, предполагам, че ще има и доста говорене за датата на изборите. Не виждам кой би имал полза от нейното отместване, но нищо не бива да се изключва.

Кои партии ще влязат в парламента?

Формулата сега е 5+2. Двете с малко над ръба сега са ВМРО и „Изправи се! Мутри, вън!“. В зависимост от колебанията в активността обаче, може да се случи какво ли не. Има бегла вероятност на „Демократична България“ да е трудно или пък някои от пакета пет-щест партии след седмото място да поднесе изненада. Но това са само шансове.

Това, разбира се, е само моментна снимка на нагласите; няма как да е прогноза. 

От избирателната активност ли зависи всичко?

Както се вижда – почти всичко.

Какво ще даде по-голямо отражение на вота – коронавирусът или протестите от 2020 г.?

И липсата на ярки нови алтернативи. Има нови, но не не са чак толкова нови, колкото би се харесало на масовия политически вкус у нас.  

Има ли ясен сблъсък на идеи?

Има два основни сбъсъка: предвидимост срещу промяна (респ. ГЕРБ срещу Румен Радев) и консервативно срещу прогресивно. Основният въпрос на тези избори и в седмиците след тях е приема ли българинът още от същото.

Кои са най-важните теми, които ще мотивират българите да гласуват за една или друга партия?

Гореспоменатите. Плюс, разбира се, темите, свързани с бедността, корупцията и различни символи. Плюс коронавируса. Но главното ще бъде статукво или промяна. И тук шансът на статуквото е, че агентите на промяната са доста – това, което беше предимството на летния протест, сега е негов недостатък. Това ще е и основното усилие на БСП – да монополизира протестния и наказателния вот. Но Слави пречи.

Какви са вариантите за съставяне на правителство след изборите?

Ще се изисква креативност и находчивост в сглобяването на нещо, което да изглежда легитимно в очите на мнозинството. През това време Борисов опипва почвата дори и за пряк четвърти мандат. До преди няколко месеца според мен той искаше да бие на изборите и да остави известно време други да управляват и да се потят в трудното, за да го върне народът после. Сега обаче си мисля, че той си обмисля дори и за директен мандат. Питането обаче е ще го изтърпи ли народът. Съжалявам, че на въпроса отговарям с въпрос, но такава ситуация не сме виждали – перфектна буря – вирус, ваксини, тегави избори, които не развързват, а завързват, локдаун. 
Споделете:
Николай Облаков
Николай Облаков

Създател на платформа “Консерваторъ”. Маркетинг мениджър в редица водещи български и чужди компании с над десет години опит. Колумнист и редактор в няколко български онлайн и печатни издания.