Пътят към Европа – 21 години по-късно

На 10 януари 1997 г. започна истинският път на България към Европа. Тогава изглеждаше абсурдно, абстрактно и далечно, дори за Гърция се чакаше няколко дни на опашка за виза, стандартът в най-бедните европейски страни беше 20-тина пъти по-висок от този на българско семейство от двама работещи висшисти.

Утре, 21 години и 1 ден по-късно правим поредната важна стъпка от тази история на успеха, която започна тогава.

Много неща не ни достигат, много има още да се свърши. Но проблемите са си лично наши и с ръка на сърце – много от тях са обективни. Една много закъсняла с модернизацията си нация, една безобразна урбанизация, една плитка градска култура без традиции, една изкоренена вяра и разклатена ценностна система, една робска психика затънала в дребнавост, лишена от широта на погледа и самочувствието да мечтае. Един богомилско-андрешковски инстинкт на вечното отрицание и прецакване. Предпочитаме да гоним зайци всеки за себе си, вместо заедно да гоним елен.

Първо поколение видяло свят, второ поколение в чаршафи, трето поколение в обувки.

И на всичкото това отгоре – Европейски съюз, море в Гърция, университет в Холандия, работа в Германия, спорове за Истанбулската конвенция и за клипа на Председателството… Не е зле, когато си започнал от нощни опашки за хляб.

Част от дълбоките причини за разединението днес е, че някои мислят, че светът започва през 2013, други мерят с 97-ма. Или с 91-ва, или с 44-та… Вероятно всички грешим. Просто ни трябва още време, защото стартирахме от по-ниска начална позиция. Трябва ни и амбиция да наваксаме изоставането. Да ловуваме заедно елени в гората, а не да гоним поединично зайци в ливадите.

Текстът е взет от Фейсбук страницата на автора с негово разрешение. Заглавието е на Мисъль.

Споделете:
Борис Станимиров
Борис Станимиров

От 2000 до 2004 г. зам. председател на Европейските млади консерватори (EYC) под патронажа на Маргарет Тачър. Председател на клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България „Един завет“ към Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище. Член на УС на Българската генеалогична федерация. бивш народен представител, зам-председател на комисията по външна политика в 43-то Народно Събрание, член на комисията за българите в чужбина.