Предателствата се заплащат скъпо

Външно министерство връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Северна Македония в София Владимир Кръстевски. Поводът е подмяната на български паметник. На срещата, проведена вчера, директорът на дирекция „Югоизточна Европа” Ваня Андреева е информирала представителя на Република Северна Македония у нас, че дипломатическата мисия на България в Скопие е установила, че намиращият се в двора на църквата в с. Клепач, Република Северна Македония, паметник, който е бил издигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г., е бил подменен, като оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен, премахнати са и цели части от автентичния текст, променени са и някои от имената на загиналите четници. Андреева е припомнила, че подмяната на исторически артефакти е акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство и опит за пренаписване на историята, което буди сериозни притеснения, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Българската страна настоя и за предприемане на необходимите действия от компетентните власти на Република Северна Македония за издирване и възстановяване на оригиналния паметник.

Провокациите от страна на РСМ са неспирни.

Преди няколко месеца Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ отправи обидни и неверни твърдения, както и вулгарни квалификации към България и нейния народ. Той използва определения като “фашистки татари”, “българките струват две банкноти” и “гнусната българска фашистка ръка” на открито събрание на партията в центъра на Скопие. В края на март се разбра, че вероятно правителството на РСМ е свързано и с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”, а бивши и настоящи съветници на премиера на РСМ участват в ръководството на въпросния институт. Институтът публикува поредица от статии с явна цел да злепостави и урони престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация, а на сайта на правителството на РСМ беше посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.

Нееднократно на границата са спирани и наши граждани, които носят пратки с български книги. Преди месеци беше върнат Виктор Стоянов от Фондация „Македония“, който се опита да занесе книгата „Български народни песни“ на Братя Миладинови. За дарението е сключен договор с Българския културно-информационен център в Скопие. Тогава Стоянов посочи, че: „Нося със себе си 920 книги „Български народни песни на Братя Миладинови” прототипно издание в оригинал. Имахме такава кампания. Събрахме пари с много хора и отпечатахме 1 300 такива книги, от които 920 в момента са в мен“. Според него, Република Северна Македония налага и цензура върху български книги. „Беше ни казано, че трябва да пуснем искане и Министерство на външните работи и Министерство на културата на РСМ трябва в двумесечен срок да ни отговорят разрешават или не да подарим книги на Българския културен център в Скопие. Това, ако не е форма на тоталитаризъм и на цензура, която е характерна за 60-те години на XX век, здраве му кажете”.

Преди месец Министерството на външните работи съобщи, че повторно е осквернена паметната плоча на 15-те български туристи, които загинаха при инцидента с кораба „Илинден“ през 2009 г. в Охридското езеро. Също преди месец за пореден път бе поруган и българският национален флаг, като тогава бе свалено знамето от Търговско-икономическото представителство в Генералното консулство на Република България в Битоля. По време на ежегодния Вевчански карнавал в началото на годината също бе запалено българското знаме. За пореден път тази година беше счупена и паметната плоча на българския офицер Тома Давидов, загинал край Охрид.

Акциите на провокация от страна на РСМ към България са постоянни. Езикът на омразата също. Действията на Македония категорично противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение, по никакъв начин не кореспондират и на ценностите, заложени в чл. 2 от Договора за Европейския съюз: зачитане на човешкото достойнство; свобода; демокрация; равенство; върховенство на закона; зачитане на правата на човека.

Но макар това поведение на РСМ да е ясен и категоричен индикатор на чия страна е правото, в последната година натискът към България по въпроса за евроинтеграцията на Република Северна Македония не спря да се усилва. Европартньорите ни непрекъснато подчертават, че очакват София да направи компромис по спора със Скопие. Зад океана също не спряха с призивите да отстъпим. През май бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън призова България да вдигне ветото за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. На форум на Атлантическия клуб Робъртсън припомни, че евроатлантическата перспектива на региона е била един от факторите за урегулирането на кризите на Балканите. Преди него шведският външен министър Ан Линде призова ЕС незабавно да започне преговори със Северна Македония за влизането на републиката в обединена Европа. По-рано през годината авcтрийcкият миниcтър зa Eврoпa Кaрoлинe Eщaдлeр призoвa Бългaрия дa ce oткaжe oт cъпрoтивaтa зa зaпoчвaнe нa прeгoвoри зa приcъeдинявaнe cъc Ceвeрнa Мaкeдoния.  Германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот също каза, че по отношение на критериите за приемане двете страни (РС Македония и Албания) „се справят“, затова ЕС „трябва колкото е възможно по-скоро“ да изпълни обещанията си и е „крайно време“ преговорите да започнат. 

Нито крачка назад

Нашите политици трябва ежеминутно да припомнят на партньорите ни, че именно България е първата страна в света, признала Република Македония като независима държава още през 1992 г. Именно нашата страна отвори и границите си, за да оцелее РСМ по време на ембаргото. Хиляди техни младежи получиха безплатно образование и стипендии.С нашите паспорти гражданите на РСМ получиха възможност да работят в цяла Европа, което доведе и до милиарди евро приходи за страната им. Построихме им полеви болници, подкрепихме ги за НАТО, дарихме им военна техника. А за всичко това получихме, и продължаваме да получаваме, единствено омраза, обиди, фалшификации. Дори да загърбим изброеното по-горе, позорно е да си затваряме очите за хилядите дългогодишни опити за присвояването на велики българи – Гоце Делчев, Димитър Талев, Тодор Александров, Христо Смирненски, св. Климент Охридски, Наум, Черноризец Храбър, Презвитер Козма, Константин Преславски, Братя Миладинови, Кузман Шапкарев и много други. Позорно е пред паметта им.

Като имагинерна подкрепа на позицията ни, би могла да се приеме информацията, която бе споделена преди броени часове от доста медии: „Европейският съюз има сериозни опасения за реакцията на държавите-членки и вече не може да даде гаранция за бъдещо членство на шестте балкански държави.” Срещата на върха на лидерите на ЕС и управляващите на Балканите на 6 октомври, която е и превратна точка в стратегията на Съюза за присъединяване на Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Северна Македония, ще бъде белязана от нарастващо напрежение на границата между Косово и Сърбия. „Ройтерс” цитират вътрешен документ, според който ЕС вече не може да гарантира бъдещето членство на шестте балкански държави. Освен този документ, агенцията е разговаряла с четирима европейски дипломати, които са потвърдили позицията от документа. “Ройтерс” обясняват, че проблемът е в страха от политически отпор, най-вече в по-богатите северни държави Дания и Нидерландия, както и Франция.

Преди броени дни американският посланик в Скопие Кейт Мери Бърнс също заяви, че макар ролята на САЩ да е свързана с това, че имат интерес по темата и смятат РСМ за свой стратегически партньор, това не е въпрос, който директно ще решават. „По тази причина моля да стоите далеч от подвеждащи информации”, допълни още Бърнс.

Тези позиции обаче не дават основание на анализаторите да смятат, че ЕС и САЩ ще отстъпят от натиска си към България. Скопие също втвърдява си все позицията си, демонстрирайки, че разчита на външен натиск върху страната ни за вдигането на ветото. Прокрадват се и опасения, че страната ни започва да отстъпва от позициите ни по темата, което би било равнозначно на национално предателство. Политиците ни, управляващите ни – без значение кои са, нито за миг не трябва да си позволят дори крачка назад по темата, защото допускането в ЕС на страна, чиято доктрина е основана на антибългарска основа, единствено ще легитимира тази идеология и би означавало доброволно пренаписване на историята ни. Нещо, което народът ни никога не би простил.


Оригинална публикация

Споделете:
Виктория Георгиева
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала телевизионна журналистика, а в момента и "Религията в Европа" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Стажувала е в спортната редакция на БНТ и е писала за печатни медии. Две години е била член на Студентския съвет към СУ. В момента работи като специалист маркетинг и реклама във водеща българска компания. Интересува се от политика и история.