Речите на Жаир Болсонаро


Обръщение към народа, пред президентския дворец:


Приятели от цяла Бразилия,

Със смирение и чест се обръщам към всички вас като президент на Бразилия. И стоя пред целия народ днес, като денят, в който хората започнаха да се освобождават от социализма, от преобръщането на ценностите, от държавния гигантизъм и от политическата коректност.

Изборите дадоха глас на онези, които не бяха чувани досега. Гласът от улиците и избирателните урни беше много ясен. Аз съм тук, за да отговоря на този глас и да се ангажирам с това желание за промяна. Тук съм още за да подновим нашите надежди и да припомня, че ако работим заедно, тази промяна е възможна.

Като спазваме принципите на демократичната правова държава, ръководени от нашата Конституция и с Бог в сърцето, от днес ще приложим на практика проекта, който мнозинството от бразилския народ избра демократично и ще насърчим трансформациите, от които се нуждае страната. Имаме изобилни минерални ресурси, благословени от Бог плодородни земи и прекрасни хора.

Ние трябва да възстановим нашата велика нация и ще направим това заедно. Първите стъпки вече са направени. Благодарение на вас, бях избран след най-евтината кампания в историята. Благодарение на вас, създаваме едно правителство без конспиративност или съобразяване с политическата коректност, като формираме екип от технически ориентирани министри, способни да трансформират нашата Бразилия. Но предстоят още много предизвикателства.

Не можем да допуснем зловредни идеологии да разделят бразилския народ. Идеологии, които разрушават нашите ценности и традиции, унищожават нашите семейства, които са основата на нашето общество.

Приканвам всички да започнем движение в тази посока. Ние можем, с вас и вашите семейства, всички заедно, да възстановим етичните и морални стандарти, които ще променят нашата Бразилия.

Корупцията и привилегиите като предимство трябва да бъдат преустановени. Услугите на политическа или партийна основа трябва да останат в миналото, така че правителството и икономиката да могат наистина да служат на цялата нация.

Всичко, което сме предложили и всичко, което ще направим оттук нататък, има една обща, неподлежаща на предоговаряне цел: на първо място, интересите на бразилците. Бразилецът може и трябва да мечтае. Да мечтае за по-добър живот, с по-добри условия, на принципа на меритокрацията, благодарение на които да се наслаждава на плодовете на своя труд. И правителството следва да бъде честно и ефикасно.

С подкрепата за прокарването на този път, ще достигнем до по-добро бъдеще, вместо да създаваме пречки и бариери. С тази цел започнахме нашето пътуване. С този дух и решителност правителственият екип започва своята работа от днес нататък.

Имаме голямото предизвикателство да се сблъскаме с последиците от икономическата криза, рекордната безработица, с идеологизирането на нашите деца, с деформирането на правата на човека и деконструкцията на семейството. Ще предложим и приложим необходимите реформи. Ще подобрим инфраструктурата, ще намалим и опростим бюрокрацията, ще премахнем недоверието и тежестта на правителството върху тези които работят и произвеждат.

Също така спешно ще сложим край на идеологията, оправдаваща престъпниците и криминализираща полицията, която доведе Бразилия до това да страда от нарастващи нива на насилие и силата на организираната престъпност, която отнема невинни животи, унищожава семействата и води до несигурност навсякъде. Нашата първа грижа ще бъде безопасността на добрите хора, гарантирането на правата на собственост и на легитимната самозащита. Наш ангажимент е да оценим и подкрепим работата на всички сили за сигурност.

За първи път Бразилия ще даде приоритет на основното образование, което наистина ще трансформира настоящето и бъдещето на нашите деца и внуци, намалявайки социалното неравенство. Трябва да се поучим от нации, които са примери за света и чрез образование са намерили пътя към просперитета.

Ще премахнем идеологическата пристрастност на нашите международни отношения. Търсим едно ново време за Бразилия и бразилския народ!

Твърде дълго страната ни бе управлявана единствено в полза на партийните интереси, за сметка на интересите на бразилския народ. Ще възстановим реда в тази страна!

Ние знаем размерите на нашата отговорност и на предизвикателствата, пред които сме изправени. Но освен това, ние знаем къде искаме да отидем и какъв е потенциала на Бразилия. За това, ние ще прекарваме ден и нощ преследвайки целта да превърнем страната ни в проспериращо и безопасно място за нашите граждани и в една от водещите нации на планетата.

Можете да разчитате на цялата ми отдаденост в изграждането на Бразилия от нашите мечти.

Благодаря на Бога, за това че съм жив, както и на всички вас, които се молехте за мен и за здравето ми в най-трудните моменти.

Помолих се на добрия Господ да ни даде мъдрост, докато водим нацията.

Нека Бог да благослови този велик народ.

Бразилия преди всички и Бог над всичко!

 


Новоизбраният президент на Федерална република Бразилия Жаир Болсонаро държа първата си реч пред Конгреса, след полагане на клетва. Първо, искам да благодаря на Бог за това, че съм жив. Чрез ръцете на професионалистите от болница Санта Каса в Жуиз де Фора бе извършено едно истинско чудо. Благодаря ти, Господи!

Със смирение се връщам в този Конгрес където в течение на 28 години се стараех да служа на бразилския народ, правейки големи крачки напред, учейки се и трупайки опит, който ми даде възможността да израсна и да помъдрея.

Връщам се днес тук не като депутат, а като президент на Федерална република Бразилия, с мандат, поверен ми от суверенната воля на бразилския народ. Днес аз се чувствам укрепен, докоснат и дълбоко благодарен на Бог за своя живот и на бразилците, които повериха в мен честта да управлявам Бразилия в този период на големи предизвикателства и в същото време, на голяма надежда, управлявайки с Вас.

В този тържествен момент искам да призова всеки един от Вас да ми помогне в мисията да възстановим и градим нашата страна, да я освободим окончателно от игото на корупцията, престъпността, икономическата безотговорност и идеологическото подчинение. Пред нас стои уникална възможност да съградим наново нашата страна и да спасим надеждите на нашите сънародници.

Сигурен съм, че ще срещнем огромни предизвикателства, но ако притежаваме мъдростта да се вслушаме в гласа на народа, ще успеем в нашите цели, чрез пример и работа, ще поведем бъдещите поколения, които ще ни последват в тази величествена задача. Нека обединим нашия народ, да ценим семейството, да уважаваме вярата и нашите юдео-християнски традиции, да се борим с “джендър-идеологията” и да опазим нашите ценности. Бразилия отново ще бъде страна свободна от идеологическите окови. Възнамерявам да споделям властта по един прогресивен, отговорен и съзнателен начин, от Бразилия (столицата, бел. ред.) до Бразилия, от централната власт към щатите и общините. Моята кампания прие желанията на улиците и изкова задължението да поставим Бразилия над всички и Господ над всичко.

За това, когато враговете на родината, на реда и на свободата се опитаха да отнемат живота ми, милиони бразилци излязоха на улиците на нашата страна. Една електорална кампания се превърна спонтанно в едно силно и неунищожимо гражданско движение, което ни доведе днес тук. Нищо от това нямаше да е възможно без усилията и труда на всеки един бразилец, който излезе на улиците, за да опази нашата свобода и демокрация. Препотвърждавам своето обещание пред тях да работя за едно общество без дискриминация и разделения.

От сега нататък ще се водим от суверенната воля на тези бразилци, които пожелаха добри училища, които са способни да подготвят децата им за пазара на труда, а не за политическа партизанщина. Тези, които мечтаят за свободата да се придвижват без страх от това да станат жертви на престъпност. Тези, които искат да заслужат препитанието си с достойнство за техните семейства, които искат здравеопазване и образование, инфраструктура и дори елементарна канализация, с уважение към фундаменталните права и гаранции, дадени ни от Конституцията. Сградата на Конгреса ни напомня за реда и прогреса. Никое общество не е способно да се развива, без да спазва тези основни принципи. Всеки гражданин има правото да се защитава, както бе утвърдено с референдум през 2005 г, когато с урните избра пълноценното право на легитимна самозащита.

Нека отдадем почит и да оценим жертвата на тези, които рискуват живота си в името на нашата безопасност и безопасността на нашите семейства. Разчитам на подкрепата на Конгреса да дадем нужната правна подкрепа на нашата полиция, за да могат да извършват работата си. Те я заслужават и заслужават нашето уважение. Нашите въоръжени сили ще имат нужните условия, за да извършат успешно своята конституционно определена мисия да защитават суверенитета, нашата земя и демократичните ни институции, поддържайки тяхната способност да опазват нашия суверенитет и нашите граници.

Избрах своя екип технически, без да се съобразявам с традиционното политиканстване, което правеше нашата държава корумпирана и неефективна. Ние ще ценим Конгреса, възвръщайки легитимността му и доверието на избирателите в него. Ще възвърнем доверието в нашата икономика, като защитаваме националните интереси, свободния пазар и ефикасността. Доверие, чрез ангажимента, че няма да харчим повече, отколкото взимаме. И гарантирайки, че правилата, договорите и собствеността ще бъдат уважавани. Ще извършим структурни реформи от съществено значение за финансовото здраве и устойчивост на нашите публични разходи, като трансформираме икономическия сценарий към разкриването на нови възможности.

Необходимо е да създадем един добродетелен икономически кръг на доверие, който да ни позволи да разкрием нашите пазари за международна търговия, стимулирайки конкуренцията, продуктивността и ефективността без идеологически влияния. В този процес на възстановяване на нашия растеж, селското стопанство ще продължи да играе решителна роля, в перфектна хармония с нуждите за опазване на нашата природа. Ще намалим регулациите и бюрокрацията, благодарение на което целият производствен сектор ще повиши своята ефективност.

Тези предизвикателства ще бъдат преодолени само чрез едно истинско национално обединение между обществото и изпълнителната, законодателната и съдебната власт, в търсене на нов път към една нова Бразилия. Един от приоритетите ми е да опазя и да дам нов живот на нашата демокрация, като ще работя усилено да превърна едно обещание в съществена и осезаема част от бразилския политически живот. За да изградим една по-справедлива и по-развита нация трябва да скъсаме завинаги с практики, които вредят на всички нас, като унижават нашата политическа класа и забавят прогреса. Една безотговорност, която доведе до най-голямата етична, икономическа и морална криза в нашата история. Днес започваме тежката работа по писането на една нова глава в историята на Бразилия. Глава, в която Бразилия ще бъде виждана от света като силна, развиваща се, уверена и смела държава. Външната политика ще възстанови своята роля в защита на суверенитета и в изграждането нашето величие, и в подкрепата на развитието на Бразилия.

Дами и господа конгресмени, тръгвам от тази зала към двореца Планалто с мисията да представлявам волята на бразилския народ. С благословия от Господ, подкрепата на семейството ми и силата на бразилския народ, ще работя неуморно за това Бразилия да срещне съдбата си и да се превърне във великата страна, която всички желаем. Много благодаря на всички Вас!

Бразилия над всички и Бог над всичко!

*Превод от португалски: Емил Вълков

Споделете:
Емил Вълков
Емил Вълков

Политически анализатор, член на Младежкия консервативен клуб. Мениджър в сферата на ентъртейнмънт индустрията, участвал в екипа създал най-големия фестивал в историята на България. Вярва, че плодовете на Европейската цивилизация са най-ценното ни достижение.