Прогресивен пир по време на чума

Продавачите на паника и параноя обичат да наричат критиците на своя продукт „дезинформирани“ и „конспиративно настроени“. Има ли в пространството крайни позиции на откровени лунатици, които бълнуват за чипове, заговори и извънземни? Разбира се. Дори и те понякога звучат по-малко фанатично от средностатистическа колумнистка в „Гардиън“ или „Ню Йоркър“, но в никакъв случай не трябва да бъдат третирани с нещо различно от присмех.

Ала лунатиците изобщо не са основната и важна група от критици на пропагандата за все повече съмнителни мерки и по-малко свобода в условия на пандемия. Здравомислещите хора, които не понасят налаганите от елитите правила, са точно обратното на дезинформирани фанатици. Те просто виждат как самите елити демонстративно се гаврят с правилата, които тъпчат в гърлата на нормалните граждани. И тяхната остра критична реакция е логична и здравословна.

Недоверието е заради лицемерието на скъсалата с реалността джет-сет класа от политически и икономически играчи плюс сервилната екосистема от безгръбначни медии, готови да обслужат всяка корпоративна или партийна прищявка.

Говорим за вече откровено дискредитирани организации като Световният икономически форум с тяхната „прогноза“ за „щастливи хора без собственост и лично пространство“, както и за придворните пропагандисти от „Ню Йорк Таймс“ с тяхната кампания срещу свободата на словото за граждани.

А сега едно пищно и противоречиво събитие успя да събере в себе си почти всички елементи от този грозен пандемичен пейзаж: нагли либерални величия, които се подиграват с мерките, ограничаващи нормалните хора, остра гражданска реакция срещу демонстративното лицемерие и слузести, желирани глобални медии, скочили в защита на елита.

Бившият американски президент Барак Обама реши да отпразнува своя 60-и рожден ден с епично парти за стотици гости в имението си за 15 милиона долара на брега на океана в едно от любимите места за демократични знаменитости – Martha’s Vineyard.

Изображение: NYPost

Само да отворим скоба и да отбележим, че дори скорошната покупка на свръхпскъпия имот е проява на лицемерие, защото кой фен на Грета Тунберг прави подобна инвестиция в луксозна собственост на бряг, обречен да е под вода до няколко години заради климатичните промени? Семейство Обама са сред най-големите агитатори на идващия „Ал Горски апокалипсис“, но явно парите им не слушат устите им.

Същите усти бяха без маски на пищно парти във време, в което американската администрация отново налага маските, заради нови варианти и покачващи се случаи на заразени. Изтекли кадри от купона представят пародийна либерална вариация на прочутата сентенция „Пир по време на чума“.

Знаменитости, които не спират да се възмущават от обикновени немаскирани и недистанцирани хора по парковете, танцуват с Обама все едно никога е нямало вирус. Пълна пропаст между думи и дела.

Кадрите бяха изтрити от гостите, объркали се да ги пуснат без да осъзнават каква лоша услуга на щедрия домакин Обама правят, но в интерент такива работи не се губят. Контрастът наистина е драматичен. Джон Кери, който е ключова фигура в пропагандата за климатичния апокалипсис, пристига на партито с частен самолет. Нищо, че и той има вила на същия остров.

Изтеклите клипове и снимки разгневиха хиляди американци, на които постоянно се казва да не се събират много и да носят маски. Ако може по две една върху друга. И ето сега те виждат стотици мултимилионери, с иначе крайни позиции за крайни мерки, да се забавляват на безумно скъпо парти без никакви маски и никаква дистанция.

Гневът не се ражда от самото парти на богати либерални политици и знаменитости. А от партито на богати либерални политици и знаменитости, които искат и работят за това никой освен тях да не живее свободно и охолно. Лицемерието разпали страстите и въображението на хората в социалните медии. Така се роди шегата с щама „Обама“.

И тук вече трябваше да се включат подчинените на Демократическата партия и властта медии.

Журналистка от „Ню Йорк Таймс“ каза по CNN, че партито не представлява опасност, защото това било „софистицирана тълпа“. Буквално. Какво съчетание само. И още едно – „Софистицирана и ваксинирана“. Точен цитат. Тази медийна наглост допълнително разгневи здравия разум на неидоктринирани мъже и жени.

Представете си само. Топ журналисти от топ медии оправдават пищна гавра с любимите им мерки с аргумента, че гаврещите се с тях са „софистицирани“. Вижте, за тях може. Те са друг вид хора. Говорете после за 112-о място.

Щамът „Обама“ ще продължи да върлува. Това е друг вид вирус. „Софистициран“ и прогресивен вирус, който поразява либерални мозъци и ги превръща в долнопробна пихтия.


Оригинална публикация

Споделете:
Владислав Апостолов
Владислав Апостолов

Завършил е журналистика в Софийския Университет. Работил е за редица медии, включително вестник "Труд" и WebCafe