Просто преговори

Твърдият отговор на България към претенцията на Р С Македония по отношение на националната принадлежност на Гоце Делчев е правилно поведение.

Защитавал съм и защитавам тезата, че в отношенията си с Македония трябва да бъдем максимално широко скроени и прагматични и като по-голям брат да преглъщаме дребнотемия в името на голямата стратегическа цел – европейска интеграция за българите в Македония – плът от плътта на богохранимия ни народ.

Претенцията за Гоце Делчев обаче, не е академичен спор на дребнави историци, нито е публична маневра за вътрешнополитическа употреба (македонските политици също имат избиратели). Предложението да се чества Делчев в деня, в който българските комунисти предават костите му на Титова Югославия е политическа провокация. Като казвам това, нямам предвид да се гневим и да реагираме емоционално. Това е тактика при преговори. Бих казал дори нормална практика. Северната ни съседка тества нивото ни на съпротива. Дали можем да преглътнем това и докъде са червените ни линии. Нещо повече, аз подозирам, че не са измислили тази провокация съвсем сами. Това се прави в преговори. Важно е да получи еднозначен отговор, да покажем от своя страна, че България не би направила подобен компромис и че няма нужда да опитват отново.

Затова смятам, че сигналът от българска страна – и дипломатическият на Министерството на външните работи и политическият – от ВМРО е адекватен и всъщност помага на по-нататъшната работа по споразумението за добросъседство.

Накрая отново най-важното: тук няма място за емоция. Това е политическа тактика. Те опитаха, ние показахме, че не минава. Продължаваме напред.

*текстът е от фейсбук профила на автора

Споделете:
Борис Станимиров
Борис Станимиров

От 2000 до 2004 г. зам. председател на Европейските млади консерватори (EYC) под патронажа на Маргарет Тачър. Председател на клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България „Един завет“ към Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище. Член на УС на Българската генеалогична федерация. бивш народен представител, зам-председател на комисията по външна политика в 43-то Народно Събрание, член на комисията за българите в чужбина.