Против фейсбук цензурата

В социалните мрежи все повече зачестява цензурирането на консервативни публични фигури като Пол Джоузеф Уотсън, Алекс Джоунс и Майло Януполус. Тази тенденция не подмина и членът на редакционния екип на дясната платформа “Консерваторъ” и кандидат за евродепутат от гражданската квота на ВМРО-БНД Кристиян Шкварек. Неговият профил бе свален от социалната мрежа “Фейсбук” за цялата изборна кампания.

Редакционния екип на “Консерваторъ” застава зад Кристиян, като публикуваме отвореното му писмо до еврокомисар Мария Габриел относно казуса.


Отворено писмо до еврокомисар Мария Габриел

Уважаема г-жо Габриел,

Обръщам се към Вас не в качеството Ви на водач на изборна листа, а в качеството Ви на европейски комисар по дигиталната икономика и общество. Казвам се Кристиян Шкварек, кандидат под номер седем в листата на ВМРО-БНД. Окуражен от Вашата отзивчивост по повод на едно публично обръщение на Радан Кънев преди две седмици, сметнах че тази отворена форма е подходяща. Съвсем не е и не бива да се счита под достойнството на един политик да разговаря публично със своите опоненти. Вие вече дадохте добър пример, но позволете да изпитам Вашата отзивчивост още малко.

Миналата седмица си позволих да се пошегувам във фейсбук с Вашия колега от листата на ГЕРБ, г-жа Ева Майдел. За тази шега аз няма да се извиня, защото политиката не може да бъде само мили приказки, тя е също и съревнование. Във Фейсбук обаче има много граждани, които никак не могат да търпят някой да се шегува с политическите им любимци. Те се надигнаха срещу мен с анонимния си гняв и докладваха публикацията, докато Фейсбук не я изтри и не блокира профила ми за 30 дни. 30 дни, тоест цялата изборна кампания аз ще прекарам откъснат от дълго събираната си аудитория и няма да мога да агитирам за себе си и да изразявам политически позиции..

Има мода такива хора (масово докладващи публикации) да бъдат наричани “платени тролове”, но аз бих искал да вярвам, че те са искрени поддръжници на своите кандидати и са мобилизирани от чиста политическа страст. Ала дори да допуснем докрай, че те са искрени, безкористни и спонтанни, пак не можем да си затворим очите пред такъв проблем. Тълпата може да е искрена в своята ненавист и гняв, но в демократичните държави ние не ѝ позволяваме да разкъсва нашите политически опоненти. При все това, в XXI век ние се сблъскваме с феномена на онлайн тълпата – озлобена и анонимна. Тя има на свое разположение не сопи и вили, а фейсбук бутони за докладване. Ако се съберат достатъчно много доклади, могат да блокират профила на политически кандидат като мен без особено усилие. И докато кандидатът се оправи с фейсбук бюрокрацията, кампанията вече е изтекла.

Вашият кандидат за президент на Европейската комисия, Манфред Вебер, неспирно говори за защитата на нашата демокрация от онлайн заплахи – фалшиви новини, руски тролове, хакерски атаки и други плашила. Но в тази борба срещу врага отвън, Вие напълно забравихте за враговете на демокрацията отвътре. “Намесата в изборите”, това е заплаха, която идва най-напред от нас самите и се способства най-вече от неясните, анонимни и тромави правила на Фейсбук.

Затова аз ще подам жалба в ЦИК, но Вие добре знаете, че България няма нито правните инструменти, нито силата да се справи с тази глобална платформа, когато тя стане заплаха за демокрацията. Силата да стори това има Европейският съюз, но Вашите инициативи там се фокусират върху налагането на още цензура, както в случая с директивата за авторските права, вместо върху защитата на правото ни на свобода на словото и изразяването.

Вие сте, по закон, наш представител и застъпник пред глобалните корпорации и медийни платформи, когато те постъпват с гражданите като с нули и единици. Затова сега ви питам – към кого, освен към Вас да отнеса жалбата си? Има ли орган в Брюксел, който бди за нелегална намеса в демократичните избори? Който защитава конституционните права на кандидатите пред интернет платформите?

Моля да считате това писмо за официален сигнал от български гражданин към еврокомисар. И ако не е във властта и компетенцията Ви да решите такъв проблем, то как ще убедите гражданите да вярват в Съюза? А да Ви подкрепят за още един мандат?

С уважение,
Кристиян Шкварек

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ