fbpx

Разбира се, че сте олигарх!

Поетът и журналист Манол Глишев с отговор към обръщението на Пеевски

По повод текста „Аз не съм олигарх“, подписан от Делян Пеевски.


Пеевски,

Не е възможно друго обръщение към вас (и нарочно няма да спазя предписваната от правописа главна буква при учтивото обръщение, защото в случая учтивостта е немислима). Вие дори не сте автор на текста, който сте подписали. Някой от злощастните ви служители е бил натоварен да пише от ваше име, защото сте твърде зает с това да дърпате конци. Но няма как, обръщам се формално към вас, а всъщност към публиката, която се опитвате да заблудите.

Започвате, говорейки за „задкулисие“. Задкулисието сте вие, Пеевски. Вие, а не тези, които с цената на големи рискове застават срещу вас вече четири години. Разбира се, вие не сте единственият представител на задкулисието, а само един от участниците в него – заедно, например, с министър-председателя Борисов, главния прокурор Цацаров, банкера Минев, ментора си Доган и още много лица, свързани както с престъпния свят, така и с това, което по липса на по-добра дума, все още неточно наричаме „държава“. Не някой друг, а вие, Пеевски, узурпирате истината и менторствате над обществото, за да си послужа със собствените ви думи. Не, Пеевски, вашите така наречени „медии“ не разобличават никого. Те лъжат.

Зная, че заради тези непривично остри думи можете и да се опитате да ме съдите. Свикнал съм. Свикнали сме всички, които в последните няколко години се опитвахме и продължаваме да се опитваме да се преборим с ченгеджийско-мафиотския начин на управление на България, част от който сте и вие. Можете даже да се опитате и да ми пратите хора, които например да ми строшат краката. Това би било съвсем във ваш стил, нали, Пеевски? Хайде, това е публична тайна. Но и използването на съда като бухалка и истинските бухалки биха могли само да послужат за илюстрация на правотата ми. Предизвиквам ви, Пеевски. И едновременно с това се презастраховам от възможната ви реакция, както може би ще се досетите.

Казвах обаче, че вашите така наречени „медии“ лъжат. Нужно ли е да изреждам случаите, в които вашите вестници са били осъждани за неверни твърдения и открити клевети? Имате ли наистина нужда този факт да бъде публично повторен още веднъж? Нужно ли е да припомням книжките с нелепи приказки за толкова много български общественици? Книжки, издавани от вас? Пасквили без авторски имена. Пеевски, нека произнесем публично известния факт: вие сте богат и влиятелен човек, служещ си не само със съда и с бухалките. Вие си служите с жълтокафяви вестници, за да злепоставяте всеки, който си позволи да ви нарече с истинското ви име. Да, вие сте олигарх. Разбира се, че сте такъв.

Олигарх сте, защото сме почти връстници, а ви наричат „успял млад човек“, когато произходът на средствата ви е съмнителен (всъщност даже съмнения няма). Олигарх сте, защото бяхте произведен за шеф на ДАНС от нищото и напуснахте Народното събрание, а после бяхте върнат в него противно на самата Конституция, която уж би трябвало да защитавате. Вие и приятелите ви напазарувахте дори Конституционния съд, Пеевски. Всички знаем това. Заради вас започна серия протести през лятото на 2013 г., спомняте ли си? Олигарх сте и заради ролята си на щастливо оцеляващ при отлюспването на предишния си съучастник Цветан Василев. Олигарх сте, защото и уж много либералният агент „Павел“ защитаваше името ви преди сам да изпадне в немилост пред неформалното представителство на Кремъл в сараите на ДПС. Олигарх сте, защото сянката ви на монополист пада върху всички медии в България и заради вас свободата на словото е почти забравено понятие у нас. Да припомня ли на кое място в света е страната ни по (липса на) свободни печатни и електронни издания? По дяволите, дори след всички намеси на вашите екипи от интернет-тролове англоезичната Уикипедия и редица западни медии продължават да ви наричат „олигарх“ и „медиен могул“. Какво е могул ли? Индийски император, затънал в собствения си упадък. Нещо като олигарх. Или може би „Репортери без граници“ също са под влиянието на злия Костов? Между другото, вие ли поръчахте прокурорския тормоз срещу „Капитал“ и „Дневник“?

Пеевски, очевидно е защо сте си нарочили вестниците и уебсайтовете, които ви изобличават. Факт е, че вие и вашите тактически съюзници в поне пет български правителства (макар че терминът „правителство“ е крайно неподходящ за организираните престъпни групи, които не управляват, а ограбват България) нямате никакви скрупули при безогледната пропаганда срещу критиците, опонентите и съперниците си. Вас дори не ви интересува, че често и с успех сте показван като това, което действително представлявате. Вие просто държите голяма част от българските граждани под нещо като наркоза. Вашите така наречени „медии“, Пеевски, парализират човешкия ум. Прийомите ви са гьобелсовски.

Точно така, вие сте против соларната енергия и против българския добив на газ. Но сте изцяло за руския АЕЦ и руския газ. Вие искате България да продължи да бъде слаба, зависима страна, в която вие и съучастниците ви да смучете последните пари, генерирани от едно наплашено и объркано население. Вие намирате за изгодно България да губи пари, защото нелоша част от тях полепва по пръстите ви, нали? Дали можете да ме опровергаете другояче, а не със заплахи и призовки? А дори не ми се говори за корупция и търговия с оръжие…

Вие не клеветите България в Брюксел? Странно изказване, Пеевски. Явно държите публиката да забрави, че България е поела международни ангажименти и че е част от Европейския съюз (а Съюзът в лицето на еврократа Жан-Клод Юнкер намира вашето съществуване за съвсем приемливо; Юнкер вярва във вас, Пеевски, той сам го каза). Държите публиката да не си спомня, че още не сме допуснати в Шенгенското пространство и че на страната ни е наложен надзор заради провалената ни, несправедлива съдебна система. За вас тази система обаче не е провалена, нали? Тя ви е твърде удобна, Пеевски. Докато никак не ви е приятно, когато лицата и медиите, които се опитвате да накарате да млъкнат, успеят все пак да извадят наяве поне част от дейността ви у нас. Всъщност ми е странно, че не споменавате „Биволъ“. Може би защото този уебсайт прави най-много за уточняването на действителния ви образ.

Пеевски, в момента, в който прочетох, че вярвате в истината и в бъдещето на България, се разсмях, макар и през зъби. Не, вие вярвате само в дискретните договорки против закона и против публичния интерес. Вие обичате единствено тишината на големите пари, Пеевски. Нищо друго не ви вълнува. Няма как да не сте част от така наречения „Преход“, защото вие всъщност сте неговият плод. Млад мъж, създаден от големите батковци на късната ДС и ранните борчески години. Наследник на хаоса, един от рибарите в мътната вода. Собственик на „медии“, които лъжат. Шеф на ДАНС за един ден. Депутат против върховния закон на Републиката. Олигарх. Кандидат-кръстник.

Това, което непредпазливо наричате „грантаджии“ и „мрежи от зависими НПО-та за уличен натиск“ е народът, Пеевски. Суверенът. Това са свободните граждани на България, които виждат и вас, и министър-председателя, и главния прокурор не просто като олигарси, а като криминален триумвират, който не може да векува в управлението на изстрадалата ни Родина. Хайде да видим чие време изтича. Пак е време за протести. Дано да е време и за нещо повече.

София,

11 януари 2018

Споделете:
Манол Глишев
Манол Глишев

Манол Глишев, роден в София през 1983 г., е поет, преводач и културен журналист. Автор е на книгите "Машина от думи", "Проект за прекрасен живот" и "Извънсезонни наблюдения". Пише за уебсайта за културни новини "Площад Славейков" и поддържа блога "Луд на шарено се радва". От 2012 г. участва в протести за граждански, политически и природозащитни каузи. Смята себе си за умерен консерватор и поддържа схващането, че българската държава в сегашния си вид трябва да бъде разтурена и преоснована.