Революцията застигна и Джо Роугън

Прошка няма, защото те искат да унищожават, а не да възстановяват.

Талибаните си върнаха Афганистан в края на лятото на 2021 г., малко след като се оттеглиха американците – уморени, изтощени и разорени след близо 20 години воюване. Поеха контрол над страната както в широкия, така и в тесния смисъл: изградиха команден щаб в президентския дворец в Кабул и взеха на прицел онези, които критикуват новото правителство. Към декември 2021 г. обикновените афганистанци и членовете на афганистанската преса, които са се изразявали критично за новите си управници, „са подлагани на заплахи и живеят в страх от месеци наред“.

Администрацията на Байдън е възприела същата тази тактика, като призовава критиците ѝ да бъдат заглушавани от корпоративните и медийните ѝ съюзници. След 20 години опити за изнасяне на западни ценности за Афганистан те в крайна сметка внесоха в Съединените щати репресии в талибански стил. И това ни струва само трилиони долари и хиляди животи.

Сега режимът и неговите товарищи са взели на прицел Джо Роугън, любознателен комик със собствен подкаст. Той бива обвиняван в разпространяване на „невярна информация“ от тези, които шпионират гражданите си незаконно и ги лъжат без грам угризение на съвестта. Но в действителност не става дума за невярна информация. А за това, че престъпленията на Роугън са престъпления на думите и мисълта. Те извършват гонения от името на бога, който сами са си измислили, в опит да унищожат онези, които обвиняват в богохулство. Талибаните щяха да са горди с тях.

Можем да сме сигурни, че режимът не го е грижа за истината. Виждали ли сте ги как се напъват в опитите си да обяснят „доказателствата“, че Русия планирала операция под фалшив флаг в Украйна, за да оправдае нахлуване там?

Или пък помислете над това, че невярната информация за COVID-19 тръгва от правителството на САЩ и от бюрократичните му клонове. В началото на 2020 г. както на Антъни Фаучи, така и на Франсис Колинс бяха предоставени аргументи, че SARS-CoV-2 има изкуствен произход. Вместо да разследват въпроса, те се погрижиха тази теория да бъде заметена под килима. Въпреки – или може би заради – тези лъжи Фаучи и Колинс си остават мили чада на режима. Напомня ни се, че „всички животни са равни, но някои са по-равни от другите“. (Християните от ляво като Дейвид Френч дори стигат до там, че ако не вярваш на Фаучи и на Колинс, ти казват, че имаш „духовен проблем“. Както лявото, така и дясното си правят кумири.)

И преди са убивали истината. Кой ще каже, че не се опитват да направят това и с Роугън?

Това изобщо не е трудно за забелязване.

След това обаче идват по-дълбоките и значими истини, които биват манипулирани, деформирани и преправяни за политически цели. Оформят се модели – и те вероятно се повтарят. Институцията на брака, както и определението за „брак“ са подложени на социална – тоест политическа – еволюция. Определението за „майка“ е „човек, който е родил“. Американското правителство дори кара определени думи да изчезнат, защото стигматизирали и предизвиквали хората да имат отрицателно мнение за бивши затворници или осъдени.

Казано в прав текст: хората, които вярват, че мъжете могат да раждат, сега определят кое е истина и кое не е. Единствената тежест, която те имат, е политическата им власт. Тази власт не е задължително безгранична, но им дава силата да спускат определения и да налагат правила, да обвиняват и да произнасят присъди. Майната им на конфликтите на интереси. Власт над езика означава власт над хората: „основната цел на езика – която е да описва реалността – се подменя от конкурентната цел да се упражнява власт над реалността.“(1)

В техните очи публичното линчуване е оправдано, защото времената са революционни и отстраняването на Роугън е революционен акт. Прошка няма, защото те искат да унищожават, а не да възстановяват.

Има някои ограничения над силата им да се налагат, над средствата, чрез които постигат целите си, и затова през август 2021 г. те принудиха администрацията на Байдън да нареди на компаниите за социални медии да блокират несъгласните с официалния мисловен модел. От американското правителство стигнаха дотам, че да отбелязват самото нежелано съдържание и така да помагат на корпоративна Америка да заглушава неудобните гласове. Предполагаемо искреният християнин Франсис Колинс мълчи за правителствената кампания за наказване на инакомислието, тъй като участва в схемата. Докато Колинс използва вярата си да рекламира ваксините срещу COVID-19, той може би се нуждае от напомняне, че християнството не дава на гражданското правителство власт над човешките мисли и думи. Нито оправдава злодеянието, което представлява абортът.

Както и да е, насърчаваната от администрацията на Байдън цензура бе ефективна – до известна степен

Алекс Беренсън бе изгонен от Twitter през август 2021 г., затова че правилно нарече ваксините срещу COVID-19 „терапевтично средство“. Д-р Робърт Малоун, „на когото се приписва изобретяването на технологията за иРНК, използвана в имунизациите срещу COVID-19 на „Пфайзер“ и „Модерна“, също беше изгонен от Twitter. Закриването на профилите им стана, след като Фаучи и главният военен лекар на САЩ Вивек Мърти и други членове на администрацията на Байдън призоваха за по-строги мерки за спиране разпространението на невярна информация.

Въпреки това Джо Роугън преуспява – до голяма степен защото предоставя алтернативна платформа на гласовете, които биват заглушавани. Обществеността жадуваше за тази информация и тя ѝ беше поднесена в неговия подкаст. Според отчетите всеки епизод на Роугън има по близо 11 милиона слушатели. Смята се, че интервютата му с д-р Малоун и д-р Питър Маккъла са му привлекли милиони нови.

В отговор от Белия дом на Байдън настояха „Спотифай“ да правят повече, за да цензурират дискусиите на Роугън и неговите гости. Същевременно либералната тълпа – насърчавана от своите лидери – взе на мушка Роугън, като се нахвърли върху него с отвратителни и фалшиви обвинения в „расизъм“. CNN пък, нетърпеливи да изместят фокуса от проблемите на собствената си мрежа, искат от „Спотифай“ да прочетат на Роугън пословичната смъртна присъда.

ТОМ ЕЛИЪТ: @brianstelter и Jim @Acosta от CNN правят тежки намеци, че „Спотифай“ трябва да свалят Джо Роугън от своята платформа; споменават и „пълното му с ругатни извинение“.
„Неприемливо е да се позволява публикуването на такива видеа, на такива компилации, и публикувалият ги да си запази работата.“

И това е същата тази новинарска мрежа, от която излъгаха, че ивермектинът, който Роугън е вземал, е „противопаразитно средство за коне“. Това е същата тази мрежа, която пусна манипулирано видео на Роугън, в което го бяха изкарали по-болен от COVID-19, отколкото е бил в действителност.

Нищо чудно, че Браян Стелтър от CNN е начело на нападките срещу Роугън. Как да опиша Стелтър? (Като начало, за мен ще бъде удоволствие.) Той е един дебелак без чувство за хумор. Всеотдаен привърженик на медиите, който се преструва на репортер. Той е точно толкова тъп, колкото звучи, и точно толкова арогантен, колкото изглежда. От него лъхат садизмът на училищен портиер и фалшивата самоувереност на самозванец. Той е Ким Чен Ун, но без косата, без страната и без силното обаяние.

Преди Роугън любимите цели на Стелтър бяха враговете на режима: Тъкър Карлсън и „Фокс Нюз“

Тъй като е „репортер“, той обикновено е странно съсредоточен в това да вземе на прицел един журналист и една мрежа. В CNN си затварят очите, като оправдават ниския рейтинг на Стелтър с това, че напада неприятелите на мрежата и я брани, без да се съмнява в нея.

Пуснете Стелтър в настъпление срещу критиците и от студиото си в CNN той ще обяви джихад срещу „десните“ медии. Той е онзи фанатик, който ще ви обезглави, затова че сте нарисували карикатура на погрешната лява фигура (независимо дали е Джо Байдън или Дон Лемън), а на следващия ден ще ви обвини, че насаждате насилие срещу „надеждни източници“. Той ще настоява неваксинираните да бъдат третирани като граждани втора ръка, да бъдат отхвърлени от обществото като маргинали, докато не клекнат пред здравната политика, към която е благоразположен, и то докато сам е тръгнал да става откривател на последиците от патологичното затлъстяване.

А в присъствието на предпочитаната от него държавна власт мазохистът Стелтър се отдава на раболепничене и ласкателства. Когато получи възможност да интервюира прессекретаря на Байдън, той зададе най-беззъбия въпрос, който успя да измисли: „Къде бърка пресата при отразяването на плановете на Байдън?“

Но да се върнем към Роугън

Някой може и да каже, че Роугън е подложен на атаки, защото казва истината на властимащите. Но това не е съвсем вярно. Както отбелязва Кристофър Хитчънс, клишето е обърнато наопаки, защото властимащите вече знаят истината. По-важното е, че Роугън – и неговите гости – казват истината на обезвластените. Точно от това се страхуват те. И точно затова сме свидетели на тези кампании срещу Тъкър и Роугън, и към всеки друг, който се осмели да казва опасни истини.

С други думи, президентът Байдън, корпоративните му съюзници и тяхната тълпа от поддръжници искат да зачеркнат връзката между писателя и читателя, между говорещия и слушателя.

Затова тук става дума за нещо повече от Джо Роугън. Става дума за теб, става дума и за мен. Става дума за контрол и за ограничения на това какво можем да гледаме, да слушаме и да четем. И те постигат тази си цел чрез унищожаването на личността Роугън.(2)


1. Роджър Скрутън, „Глупци, мошеници и подстрекатели“

2. „Човешките личности са най-важното от тези реални неща, от пречките, които всяка една революционна система трябва да преодолее и които всяка идеология трябва да унищожи.“
Роджър Скрутън, „Глупци, мошеници и подстрекатели“


Оригиналнa публикация: The Revolution has come for Joe Rogan

Превод: 9.02.2022 г., Стефан Д. Стефанов

Споделете:
Стефан Стефанов
Стефан Стефанов

Преподавател по специализиран превод и преводачески софтуер във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Има публикации относно еволюцията на концепцията за авторство в Ремикс културата на 21-и век под влиянието на новите технологии. Преводач от и на английски. Занимава се и с уеб-ориентирано програмиране.