Рон Десантис срещу либералния Левиатан


Тази статия е част от Годишникъ2022. Можете да закупите изданието и да разгледате всички статии тук

Най-новото издание – #Годишникъ2023 можете да закупите след 26.01.2024 тук.


В рамките на една година губернаторът на Флорида Рон Десантис спечели серия от зрелищни победи над левия Левиатан и показа възможен път за бъдещи консервативни действия и десни движения от двете страни на Атлантическия океан.

Той започна 2022-а като един от малкото хора с власт в Западния свят, опълчили се на крайните ковид-мерки с ползотворен икономически резултат за населението на собствения си щат и върху тази растяща репутация ограничи харчовете, откри фронт срещу LGBT индоктринацията в училищата, подчини мултимилиардния хегемон „Дисни“ на волята си, реформира порочните електорални практики, депресира мейнстрийм медиите с адекватна реакция по време на природни бедствия като урагана Иън, а сега приключва годината на крилете на най-епичната победа на междинните избори за Конгреса в САЩ.

В един иначе нещастен за Републиканската партия вот, Десантис премаза своя опонент – демократ с близо 20% разлика и регистрира най-съкрушителния резултат в югоизточния щат от 40 години насам. Флорида се бе превърнал в „лилаво“ политическо пространство, оспорвано и разменяно в годините между „сините“ Демократи и „червените“ Републиканци. Доминацията на Десантис даде наситено алена окраска на щата с блатата.

Така се засилиха и призивите той да се отправи на път към Вашингтон, за да „източи“ политическото блато на Капитолия и да напълни река Потомак с давещи се леви бюрократи и идеолози. В метафоричен смисъл, разбира се! Засега Десантис няма намерение да се кандидатира за президент за изборите през 2024-а, но изгрялата му звезда в национален план вече го вкара в задочен конфликт с 45-ия стопанин на Белия дом Доналд Тръмп, който го атакува по няколко фронта, вероятно с идеята от рано да го откаже от потенциални планове за състезание. Десантис интелигентно не се вкара в това, което медиите очакваха да се превърне в гражданска война в консервативните среди и Републиканската партия.

Той отвърна, че резултатите му говорят сами за себе си, постави фокус върху реалните политически победи на терен и поне засега стои настрана от идващата битка за партийната номинация за президентските избори през 2024-а година.
Той е на 44 години, почти наполовина на сегашния обитател на Белия дом Джо Байдън. Много по-млад е и от Тръмп, а едната интерпретация, е че може би ще избърза ако се пробва още сега. Другата гледна точка е, че желязото се кове докато е горещо и именно след историческата си победа във Флорида, той трябва да се изправи на националния хоризонт и вече във федерален план да направи с Демократите и тяхната машинария това, което им причини на щатско ниво. Да пренесе опита си от Флорида във Вашингтон.

Рон Десантис и неговата администрация действително нанесоха солидни щети върху огромния организъм на прогресивизма. Той се хвърли в така наречените „културни войни“ и подплати силната реторика със законодателни удари.

Рон Десантис бе един от първите политици, които реагираха остро на превземането на началното образование от либералната машина за индоктринация. Властващият режим промива млади мозъци по два основни фронта – критическата расова теория и джендър идеологията. От съвсем малки белите дечица са принуждавани от учители-активисти да се срамуват от цвета на кожата и наследството на предците си. Изобилие от видео материали документират часове и класни стаи, които приличат повече на цветен римейк на културната революция на Мао. Невръстни ученици се извиняват за своята „бяла привилегия“. Да си се родил от мнозинството се превръща в повод за позор и токсична идентичност. Тук учителите предлагат на ужасените ученици бягство от тази нежелана вече идентичност на презряно бяло мнозинство – бягство в редиците на сексуалните малцинства. Ако станат „транс или небинарни“, ако кажат от рано, че са част от LGBT общността, то те вече няма да бъдат мразено мнозинство, а ще станат част от защитени групи с постоянно разрастващи се в национален план привилегии.
През последните години хиляди учители в американската образователна система продават на децата модата да си трансджендър, да си „разнообразен и различен“, да си LGBT… Това доведе до печални резултати – епидемия от психически разстройства, рекорден дял младежи, идентифициращи се като транс или гей, конфликти между индоктринираните деца и техните родители, налагане на гротескни ритуали на режима като гостувания на драг кралици-травестити, които сексуализират допълнително малолетни и лесно впечатляващи се момченца и момиченца в класната стая или библиотеката.

Рон Десантис реши да действа и вкара във Флорида закон срещу сексуализацията на малки деца и в подкрепа на правата на родителите. Законът забранява инструкциите в час на тема сексуална ориентация и джендър идентичност. Засега само до трети клас, но е добро начало. Просто учителите вече няма да имат право да пропагандират прайд паради на 8-годишни дечица и да им внушават, че могат да сменят пола си като прическа или любима песен. Също така родителите ще имат много повече права и контрол по отношение на образованието на малките си деца.

Законът предизвика конвулсии на животински страх сред повечето медии, неправителствени организации, знаменитости, профсъюзи, представители на академичната прослойка и на Демократическата партия. Нарекоха го закона „не казвай гей“ и в продължение на месеци лъгаха за реалното му съдържание.

Мегакорпорацията „Дисни“ обяви, че ще се бори срещу решението на Десантис, с което го предизвика да направи наистина майсторския си ход за 2022-а година. Да покаже, че корпоративната сексуализация на деца няма място в Слънчевия щат под негово управление. Десантис влезе в директна институционална война с „Дисни“ и стресна доста от уж консервативните си колеги, които все още живеят с илюзията за благородната американска корпорация. Да не говорим за либертарианците, превърнати в истерична пихтия от офанзивата на Десантис срещу най-могъщатата платформа за пропаганда, насочена към подрастващи.

Губернаторът на Флорида директно каза на „Дисни“, че нямат никакво право да се бъркат в политиката на щата и започна процедура по премахването на специалните условия за опериращия във Флорида „Дисниуърлд“, който от 1967-а е уреден с правото да се самоуправлява на солидна територия от щата. Администрацията на Десантис премахна привилегиите на компанията и те бързо спряха с лобирането срещу закона, даващ повече права на родителите в образованието на децата им и забраняващ педофилски по своята природа училищни практики на LGBT индоктринация.

Акциите на „Дисни“ падаха по редица причини, те се дистанцираха от предишните си агресивни намеси в законите на щата и се опитаха да се ребрандират като аполитичен развлекателен бизнес. Но без успех. Тук Десантис спечели едновременно информационната и институционалната война. Един от ловните трофеи се озова в краката му в самия край на ноември. Изпълнителният директор на „Дисни“ Боб Чапек, повел прогресивния джихад срещу закона на Десантис месеци по-рано, беше позорно уволнен от корпорацията. Премахването на Чапек идва като сочен бонус за Рон Десантис, броени дни след историческия му триумф на междинните избори.

„Флорида е мястото, където woke идеологията идва да умре. Когато целият свят полудя, ние останахме пристан на нормалността“, каза Десантис в реч след победата си.

Той регистрира успех и в имиграционната битка. Отново в разрез със съветите на „норми“ републиканци и консерватори, Десантис закара бусове с нелегални пришълци в любимото място за отдих на „елита на либералния елит“, острова на шест километра южно от Кейп Код, оазиса на Обама и компания – Мартас Винярд (Martha’s Vineyard).

Каскадата на Десантис успя. За по-малко от 36 часа влиятелните прогресивни обитатели на морския курорт организираха Националната гвардия безкомпромисно да изнесе мигрантите във военна база и да ги разкара от скъпоценното им луксозно убещище, на което идват след като са превърнали други части на САЩ в хаотична извадка от Третия свят. С провокацията си губернаторът на Флорида показа как тези хора никога не играят по правилата, които налагат на другите. И как реално трябва да бъдат третирани.

После администрацията му се справи успешно с урагана Иън и лиши от какъвто и да е било смисъл готовите предварителни заглавия на мейнстрийм медиите, сравняващи бедствието с „Катрина“ при Буш и обвиняващи Десантис в неглижиране на природната катастрофа.

През цялата 2022-а година либералната управляваща класа очакваше провал или поне гаф на губернатора на Флорида, който да бъде превърнат в негова политическа присъда. Стана обратното.
Той доказа, че комбинацията от адекватно управление на терен, решаване на реални проблеми, смело навлизане в „културните войни“ и директен политически сблъсък с враждебните медии и федерални институции, може да е рецепта за успех. Консервативните лидери и движения трябва да се стараят да съчетаят всички аспекти на големия сблъсък – икономически, идеологически, битови, абстрактни… Да са готови за природните и медийните бедствия.

Политикът от Слънчевия щат помрачи хоризонта на прогресивната машина за контрол производство на консенсус. А бъдещето е пред него.


Тази статия е част от Годишникъ2022. Можете да закупите изданието и да разгледате всички статии тук

Най-новото издание – #Годишникъ2023 можете да закупите след 26.01.2024 тук.


Споделете:
Владислав Апостолов
Владислав Апостолов

Завършил е журналистика в Софийския Университет. Работил е за редица медии, включително вестник "Труд" и WebCafe