Нидерландия има икономически интерес България да не влезе в Шенген

“Налице са няколко противоречия в позицията на Нидерландия да спре България за Шенген”.

Това заяви юристът и автор в дясната платформа “Консерваторъ” Теодор Димокенчев. Коментарът му идва след като Нидерландия да наложи вето на България за Шенген. 

“Преди да има мигрантска криза те ни спираха за Шенген. Когато имаше мигрантска криза и България хващаше терористки, които са холандски граждани с холандски документи, те пак ни спираха за Шенген. Сега ни спират заради слабия контрол на границата. На второ място виждаме и една активна пропагандна кампания от страна на български, а за съжаление и на западни медии, които по време на предишната мигрантска криза те казваха refugees welcome ( добре дошли, бежанци), да ги внесем всички при нас. Когато наближи гласуването за Шенген, те забравиха, че сме спирали толкова много мигранти и започнаха да обясняват как си пазим много зле границата. Преди няколко дни, същите тези български и западни медии, започнаха друга активна пропагандна кампания, че на нашата граница се стреля на месо и се държат в нечовешки условия незаконно преминаващите границата ни. Значи хем не си пазим границата, хем ги стреляме на месо”.

Според него интересна е и позицията на Турция. 

“Предишният път, когато имаше такъв наплив Турция пускаше мигрантите към Гърция. Това беше една от причините при нас да няма такъв проблем. Защо сега Турция ги праща към нас? Това е въпрос с отворен отговор”.

Юристът вижда голямо лицемерие в позицията на Нидерландия спрямо нас.

”Виждаме една активна кампания за това колко е лоша България по отношение на опазването на границата. Защо се получава така? Държави като Нидерландия и Австрия са проксита на по-големите играчи в Европейския съюз. Те са лошите ченгета, докато Германия и Франция могат да са добрите ченгета. Винаги, когато Нидерландия ни каже “не” за Шенген, излиза някой министър на външните работи. Сега това беше външният министър на Германия, който каза, че не разбира позицията на Нидерландия. Тоест това е един политически театър с пропагандна цел, за който върже”.

Теодор Димокенчев е категоричен, че Нидерландия има огромен икономически интерес България да не влезе в Шенген.

“Това е защото Ротердам е най-голямото пристанище в Европа. Ако България влезе в Шенген, Китай, Близкият изток, всички източни държави, ще могат да си стоварват стоката в Пирея, пристанище, на което мажоритарен собственик е Китай. Така ще могат през България да транспортират тези стоки към Западна Европа, вместо техните кораби да обикалят Средиземно море и Аталантика, за да стигнат до Ротердам. Във време на икономическа депресия, в което икономиката все повече прилича на игра с нулев резултат, от гледна точка на нидерландците няма никава логика те да позволяват тази конкуренция, която ще спомогне на икономиките на България, Гърция и другите държави в региона, но ще вземе от Нидерландия”.

Според него в сегашната ситуация на необявяване на война между Запада и Русия, България е прифронтова държава.

“Не знаем как ще се развият нещата с Русия и Турция, а Анкара играе все по-успешно като самостоятелен играч и лавира между големите играчи, не бива да изключваме вариант, в който на България е отредено сценарий да бъде военна граница. Това е термин от историята. Имало е такова образувание между Австрийската империя и Османската империя, когато австрийците са давали привилегии на пограничните хървати и сърби, за да се хвърлят те в битката с османците, когато са настъпвали към Виена. Това е много добре обработена техника на западните държави, за да правят буфери межди себе си и своите геополитически опоненти. Ако хората смятат, че не важат тези исторически правила, жестоко се лъжат. Ние в България сме особени с това, че има твърде много русофилско население, особени сме с това, че сме православни, но пишем на кирилица, не сме латинизирани като румънците, особени сме с това, че сме славяни, но не сме католици като хърватите и поляците. Нашата геополитическа позиция е доста особена и ние не се вписваме в нито една от големите сили, които ни обграждат. Поради това имаме само две опции: или да сме каквото сме сега и силата, която ни контролира да прави с нас каквото си иска или да бъдем достатъчно силни, за да можем да отстояваме някаква позиция, да лавираме между Великите сили около нас, но за това се изисква силна икономика и силна армия, за да може да бъдем нещо като Швейцария”.

Димокенчев заяви, че в България има твърде много субекти, които щом чуят критика от Запада бързат да кажат, че са прави, че сме корумпирани и че сме много зле.

“За съжаление това е една цяла прослойка в журналистическата класа, която припада от умилиение, когато някой отвън ни критикува и няма търпение да го разгласи на всички. Когато излъчваме такова послание към Запада, това ще бъде и неговото отношение спрямо нас. Когато сами не си отстояваме националния интерес, Нидерландия с абсурдни аргументи ще ни спира членството. Нидерландия е център на тероризма, център на наркотрафика, център на модерното робство, център на трафика на жени, център на детската порнография. Това изобщо не е държава, която е особено чиста, велика и безгрешна. Техните аргументи да не ни пуснат в Шенген са симптом на това, че има някаква политическа игра, защото те не са рационални и не са обективни по никакъв начин”, заяви още за “Дивидент” юристът Теодор Димокенчев.

Споделете:
Теодор Димокенчев
Теодор Димокенчев

Старши мениджър в международна технологична компания. Магистър по "Право" и по "Стопанско управление". Експерт по предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма.