fbpx

Ще доведе ли до промяна цената на електроенергията „АЕЦ Белене“?

Време за четене: 1 мин.

Тази седмица се проведе среща между енергийния министър Теменужка Петкова и френската компания „Франматум“, която заяви интерес да участва в процедурата за търсене на инвеститор за „АЕЦ Белене“.

„АЕЦ Белене“ е важен елемент от бъдещата енергийна сигурност на страната“, каза в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ икономистът и анализатор Борислав Боев.

„Особено към днешна дата смятам, че няма никаква нужда от централата“, на мнение е икономистът и редактор в дясната платформа „Консерваторъ“ Георги Заяков.

Ще доведе ли до промяна цената на електроенергията „АЕЦ Белене“?

„Никой не може да прогнозира какво ще се случи в енергетиката в бъдеще, но да се надяваме, че няма“, каза Боев.

„Всяка атомна електроцентрала е свързана с големи капиталови разходи, които се правят в началото. В случая около 10 млрд. евро се очаква да струва „АЕЦ Белене“ и тези разходи трябва да се покрият“, заяви Заяков.

Финансово рентабилен ли е проектът „АЕЦ Белене“?

„С оглед на агресивната политка на ЕС спрямо ТЕЦ-овете твърде вероятно е проектът да е рентабилен от икономическа гледна точка“, каза Борислав Боев.

„Категорично не, тъй като ако беше финансово рентабилен, щеше на пазарна основа да се намери инвеститор, който да построи централата, а тя в момента не е факт и дори инвеститор нямаме вече девет години“, заяви Георги Заяков.

Оригинална публикация

 

Споделете чрез

Предишен

Следващ