Напрежението между САЩ и Иран: Ще има ли ескалация и как ще се отрази на света?

Авторът в дясната платформа “Консерваторъ” д-р Мартин Табаков гостува в предаването “Плюс – минус” по Нова телевизия. Гост също бе международният анализатор Яшар Абдулселямоглу. Тема на разговора бе покачващото се напрежение между САЩ и Иран.

Според Абдулселямоглу готвената евентуална война е най-голямата по-размери и няма как хората да не се притесняват от този факт.

Американската политика, особено когато се олицетворява напълно от президента, има два инструмента,  които експлоатира спрямо Иран. Единият е този, с който свикнахме откакто Тръмп е на власт, е икономическия. Тук говорим за политиката за налагане на максимален натиск спрямо Иран”, коментира д-р Табаков и допълни, че санкциите касаят банковия и петролния сектор на близкоизточната страна.

Според преподавателя в СУ има няколко причини за възникването на напрежението. „Това което се декларира е, че има заплахи от иранските военни мисии в Иран, Ирак и други арабски страни към Америка. Това може да е заплаха към политиката на Тръмп спрямо продажбата на петрол”, коментира Яшар Абдулселямоглу.

Вижте пълното видео:

Оригинална публикация

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ