Ситуацията в Сирия (аудио)

Михаил Кръстев, редактор в “Консерваторъ”, гостува при Силвия Великова в “Преди Всички” по програма “Хоризонт” на националното радио. Чуйте целия запис тук:

Традиционно нереспектираща изглежда за Ердоган позицията на Европейския съюз, ако може да определим, че има единна такава. Има позиция на осъждане на военните действия, предупреждение, че те могат да предизвикат хуманитарна криза, но не и реални последствия от тези предупреждения. Това, че всяка една от страните членки индивидуално може да ограничи по някакъв начин търговските си взаимоотношения или е доставката на военни боеприпаси за Анкара, не би могло да се приема като единна европейска позиция. По-скоро такава наблюдаваме от американските власти – заплаха за прекратяване на търговски сделки на стойност на над 100 милиарда долара, с които Вашингтон се опитва да притисне Анкара, така че икономически да успее да повлияе за спиране на действият.

Това каза за БНР журналистът Михаил Кръстев по повод изострянето на конфликта в Сирия, заради което премиерът Бойко Борисов събира днес Съвета по сигурността към Министерския съвет. България трябва да се чувства заплашена, тъй като е естествен път за бежанския поток, категоричен е той. Самата Турция пък се намира в тежка икономическа ситуация именно заради сирийската криза, тъй като издръжката на над 3 милиона сирийски бежанци, въпреки дотациите от ЕС, тежи главно върху Анкара:

„До момента тази издръжка се оценява, по-различен оценки, на над 120 милиарда долара. Тоест, ако правителството в Анкара, Ердоган, решат проблема с тези над 3 милиона бежанци, каквито са на думи поне намеренията му с тази операция в Северна Сирия, то икономическата ситуация там ще продължи да се влошава със или без санкции от САЩ и Европейския съюз“.

Според експерта САЩ не се изтеглят от Близкия изток като цяло, а в ситуацията в Сирия администрацията на Тръмп е видяла „перфектна буря“.

„Сирия в момента е шахматната дъска на света. На тази дъска се правят много ходове. Не може да окачествим един ход като изтеглянето на американските военни като импулсивен или необмислен ход от страна на американската администрация. Ако погледнем през последните месеци, около година, присъствието на американски военни в Близкия изток се увеличава, тоест САЩ не планират изтеглянето си от този регион, както заявява Доналд Тръмп пред своите избиратели…По-скоро Тръмп и американската администрация видяха една перфектна буря, която се заформи в Сирия – това, че няма да могат да окажат тази съществена подкрепа на кюрдите в Северна Сирия, това, че кюрдите вече водеха преговори с правителството на Асад и с руските им партньори за подкрепа и при една евентуална инвазия на Турция в Северна Сирия американските военни можеше да се окажат в много лошо положение – между две конкуриращи се военни сили“

От сирийска територия не е била осъществявана агресия срещу турската територия, така че Анкара не може да разчита на член пети от договора за НАТО, допълни Кръстев.

Журналистът Мехмед Юмер допълни, че благодарение на операцията в Северна Сирия „вече в Турция не се говори за икономическата криза, а се говори за война“. В самата държава пък, управляващата Партия на справедливостта и развитието се топи, а ключови фигури в нея правят нова формация, което също е причина Ердоган да се опита да обедини обществеността около себе си:

„Ердоган отдавна говореше за тази операция и тя се очакваше, защото друга проблемна тема в турското общество е така наречената „кюрдска заплаха“, че някога там може да станат неприятни неща за самата турска държава – тоест, от една страна, Ердоган да е решил, че вече няма време да чака и, второ, да е видял, че лека-полека САЩ наистина се оттеглят и изоставят кюрдите.

Американците не се изтеглят, те се прехвърлят, категоричен е и Юмер, според когото Русия се е позиционирала много силно в Сирия.

„Турция наруши принципа, заложен от Кемал Ататюрк в „заводските настройки“ на републиката – „мир в страната, мир в света“. Два са сценариите, които може оттук нататък да се развият – първият е да надува националистическата вълна; при тази нестабилност да се фрагментират и други националистически формации вътре в страната… Има и един по-лош сценарий..

Кръстев е убеден, че Ердоган иска да приложи тактиката „разделяй и владей“ с операцията и да предотврати създаването на единна кюрдска държава:

„Целта е да създаде един на един буфер между кюрдите от Северна Сирия и кюрдите от Южна Турция, който да насели със сирийски бежанци, тоест да изтика кюрдските сили по на юг, така че те да не представляват единна заплаха“,  

ОРИГИНАЛНА ПУБЛИКАЦИЯ – БНРСподелете:
Михаил Кръстев
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев е икономист, публицист и анализатор. С дългогодишен опит и в журналистиката. Член на Съвета по икономически и публични политики към УНСС.