Социализмът е мозъчно увреждане

Социализмът е мозъчно увреждане. В момента социалистите в Ню Йорк празнуват, защото Амазон се отказа от строежа на втора централа на компанията в града. Това са 25,000 работни места и милиарди долари, които няма да се инвестират в града.

Социалистите мразят капитализма, защото той създава независими семейства и общности, които управляват животите си сами и се самоорганизират политически при нужда, без да е нужно държавата-майка да им нарежда какво да правят. Само с такива граждани, обединени с обща идентичност, може да има истинска демокрация. Не със зависещи от държавни помощи и бюрократи полухора. Историята на Рим го показва. Ако искаме да се поучим.

Истинската цел на всеки социалист, осъзната или не, е да се политизира всяка сфера на живота. За социалиста е най-добре всеки да е някак зависим от политическата система, защото така има лостове, с които да се принуждават хората политически. Затова и виждаме политизиране на елементарни неща като майка и баща (вече родител 1 и родител 2 във Франция) и лансиране на маргинални групи като уж онеправдани в държави, в които има равенство пред закона от над 100 години.

Всеки социалист има диктаторски комплекс и желае да властва над съгражданите си. Най-лесният начин това да стане, е да ги настрои едни срещу други на базата на все по-злободневни идентичности. Замислете се колко абсурдно е да се политизираш на база каква храна ядеш, но например виждаме много вегани, които са откровени комунисти и искат диктатура на веганиата, за да забранят месото и свободната инициатива. Това е патология, колкото жалка, толкова и опасна.

Едно от големите постижения на националнализма е обединяващата идентичност, която създава. Затова и войната срещу национализма е най-люта. Общата нация дава на хората нещо споделено, което може да се ползва като база за решаване на конфликти. Много по-трудно е да гледаш на опонента като на равен, без идеологическа суперструктура, която да ви дава споделена идентичност.

Социалистът и модерният либерал ще кажат обратното – най-важното е най-дребната идентичност – какво ядеш, какво спортуваш или от кой етнос си. Те се опитват да дискредитират обединяващите идентичности като национализма и религията, защото не са им политически изгодни. Тяхната стратегия е разделяй и владей. Създаване на конфликти, където по принцип няма такива. Мъже срещу жени, гейове срещу хетеро, месоядци срещу тревопасни. Война всеки срещу всеки за разпределяне на порциите.

Само обединяващата идентичност, тушираща конфликтите в обществото, съчетана със свободната инициатива на пазарното стопанство, създава стабилност в обществото и произвежда богатство и достатъчно голяма група от достойни цивилизовани граждани, с които да работи демократичната система.

Споделете:
Теодор Димокенчев
Теодор Димокенчев

Старши мениджър в международна технологична компания. Магистър по "Право" и по "Стопанско управление". Експерт по предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма.