Стенограмата на аматьорите

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.50″][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”on” background_position_1=”top_left” background_position_2=”top_left” background_repeat_1=”no-repeat” background_repeat_2=”no-repeat” _builder_version=”3.0.50″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”25.4375px|0px|25.4375px|0px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.50″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Всъщност стенограмата на срещите на АРГО или както там наричаме смесицата между ДСБ, ГС на РБ, бъдещата ДаБГ плюс журналисти и няколко известни с абсурдно грешните си прогнози политолози, плюс Иво Прокопиев, не ме изненадва с нищо.

Не ме изненадва с отнесеният разговор за политика, изпълнен с претенциозни чуждици и показващ детайлно и задълбочено непознаване на обществените настроения и нагласи. Нито пък с неразбирането на процесите и намеренията в ГЕРБ. Нито пък с измислянето на повсеместен бунт срещу Бойко Борисов в малките и средноголеми населени места, който ще доведе до края на тази партия в периода между президентските и парламентарните избори.

 

[/et_pb_text][et_pb_testimonial admin_label=”Отзив” background_layout=”light” quote_icon_color=”#454e7d” _builder_version=”3.0.50″ body_font=”Comfortaa|on|||” body_text_color=”#454e7d” body_font_size=”20px” custom_margin=”|||” custom_padding=”|||” use_border_color=”on” border_width=”5px” border_color=”#454e7d” url_new_window=”off” quote_icon=”on” use_background_color=”on” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Няма изненада и в нищонеказването от страна на присъстващите журналисти и начинаещи политици, което иронично се потвърждава от напълно вярната оценка на Иво Прокопиев, че ако резултатът на Трайчо Трайков на президентските избори  е 5%, то присъстващите на срещата просто не стават за тази работа.

[/et_pb_testimonial][et_pb_text admin_label=”Текст” _builder_version=”3.0.50″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Няма изненада и в лицемерното премълчаване на темата с лидерството, която в крайна сметка доведе до няколко събития които е редно да си припомним в тяхната хронология: Загубата на апаратната битка за Реформаторския блок от страна на /тогавашният неформален лидер/ Радан Кънев в полза на Даниел Вълчев, довела до излизането на първия от Блока. Отказът на Христо Иванов да бъде само прокси и лице на новия проект на Радан Кънев, довел от своя страна до изненадващото появяване на проекта ДабГ, отделил в крайна сметка протестърското крило от т.нар. автентична десница и впоследствие заформил остър сблъсък между двете по време на предизборната кампания за парламентарните избори, че и след нея.

Очевидните липси в цялата постройка на така наречената „градска десница“ са видни от Космоса, и тези срещи с нищо не водят до напредък по решаването им. А и такъв напредък трудно би бил възможен, имайки предвид най-големия проблем – липсата на лидерство.

Така наречените /бивши/ автентични десни партии не успяха да излъчат и наложат популярен лидер, който да успее поне да се доближи до Борисов, Фандъкова, Плевнелиев и  Дончев. Нито пък да намерят партиен строител и политически технолог, който да успее поне да се доближи до работоспособността и свършеното от Цветан Цветанов. А без силен лидер и без ясно структурирана организация зад него разговорът за политика очевидно е безмислен. И тези тъжни стенограми само го потвърждават.

Проблемът обаче е друг. Проблемът е в претенцията и в лъжата. Защото именно /уж/ борещите се за разрушаване на моделът на обвързване на медии, бизнес, партии и управляващи повтарят съвсем буквално това, против което /уж/ се борят – а именно обвързване на медии, бизнес, партии и управляващи. Защото когато действащ заместник-председател на Парламента коментира на тайна сбирка с журналисти и главни редактори, партийни лидери и функционери, компроментирани бизнесмени и медийни собственици как да вземе повече власт на следващи избори, претенцията за морал и чистота отива в канавката.

 

[/et_pb_text][et_pb_testimonial admin_label=”Отзив” background_layout=”light” quote_icon_color=”#454e7d” _builder_version=”3.0.50″ body_font=”Comfortaa|on|||” body_text_color=”#454e7d” body_font_size=”20px” use_border_color=”on” border_color=”#454e7d” border_width=”5px” url_new_window=”off” quote_icon=”on” use_background_color=”on” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Там, където избирателите в крайна сметка изпратиха всички участвали в тези тъжни завери.

[/et_pb_testimonial][et_pb_text admin_label=”Текст” _builder_version=”3.0.50″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Междувременно кметът на Ветово продължава да си кара джипът „Мазда“, предоставен му безвъзмездно от тогавашните собственици и управители на „Каолин“ – братя Прокопиеви. Но това няма да го видите в стенограмата.

Да, на тези избори разговорите и легендата за „градската“ десница в този й вид приключиха. И биха имали смисъл само ако продължат около конкретни политики и личности, и се проведат заедно с ГЕРБ. Защото ГЕРБ спечелиха най-много гласове в големите градове, най-много гласове сред висшистите и най-много гласове сред младите хора. А и Христо Иванов, и Радан Кънев, баха победени от Десислав Чуколов в лидерския сблъсък в софийския 25-ти МИР. Това са фактите.

Другото са безсмислени стенограми.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Споделете:
Георги Харизанов
Георги Харизанов

Георги Харизанов е съосновател и изпълнителен директор на Институт за Дясна Политика. Завършил е Датски колеж и има средно образование със специалност „Журналистика“. Автор е на десетки публикации във водещите издания за политика в България. Създател и първи водещ на предаването „Имате думата“. Издател на научното списание “Conservative Quarterly”. Издател на сайта за новини и анализи от света на рекламата “Best Brands News” и на месечното издание “Best Brands News”. Управлява заедно със съпругата си семейните компании Best Brands и Citron Bulgaria.