fbpx

Структурата на Хаоса

На пръв поглед и изминалата кампания, и изборните резултати изглеждат хаотични. Прехвърчаха много обвинения и обиди, премина се границата на добрия тон, на места в кампанията се появиха  шамари и тояги, а на други – барикади и баби с ръчен багаж. Или поне на пръв поглед.

В същото време обаче кампанията премина при несъмнено по-високо от предишните избори качество на политическия дебат, при наличието на аргументирани и издържани от идейна и финансова гледна точка програми /основно откъм десницата/, и при наситена с дебати и директни сблъсъци на аргументите медийна среда.

 

Ясно се дефинираха три основни сблъсъка: ляво-дясно, проевропейци-евроскептици и либерали-консерватори. И тъй като първа политическа сила е ГЕРБ, можем спокойно да говорим за избор на българският избирател, определен съгласно политическите оси като десен, проевропейски и консервативен.

Което само по себе си също не е никаква изненада на фона на събитията в ЕС и световните тенденции в развитите демократични държави, и също оборва първоначалното впечатление за изборен хаос.

Резултатите също навяваха хаос, но при втори поглед и след успокояване на емоциите и адреналина нещата изглеждат съвсем, съвсем различно. На „притеснените“ от изборна спирала бих припомнил фактът, че в предишния парламент коалицията всъщност беше двупартийна ГЕРБ-РБ с общо 107 депутати /преди разцепването на Блока/ и до последно нямаше нито една парламентарно-кризисна причина за оставка на кабинета Борисов-2.

В този смисъл и перефразирайки Марк Твен – слуховете за смъртта на следващия парламент са силно преувеличени.

 

Голямата парламентарна група на БСП, обновена със силни политически говорители, от своя страна обещава силна и със сигурност шумна опозиция. А това винаги е в интерес на качеството на политическия живот, което пък пряко касае всеки един избирател.

Колкото до приоритетите и времевите хоризонти – очаквам следващото правителство да получи силна международна подкрепа и легитимация през българското председателство на ЕС, и този позитив да се прелее и отрази върху следващите очакващи ни редовни избори – тези за европейски парламент. А при потвърждаване на позициите на ГЕРБ на тези избори, пълният мандат освен възможен изглежда и задължителен.

About Post Author

Споделете:
Default image
Георги Харизанов
Георги Харизанов е съосновател и изпълнителен директор на Институт за Дясна Политика. Завършил е Датски колеж и има средно образование със специалност „Журналистика“. Автор е на десетки публикации във водещите издания за политика в България. Създател и първи водещ на предаването „Имате думата“. Издател на научното списание “Conservative Quarterly”. Издател на сайта за новини и анализи от света на рекламата “Best Brands News” и на месечното издание “Best Brands News”. Управлява заедно със съпругата си семейните компании Best Brands и Citron Bulgaria.