Талибански тролове и американски срам

В епохата на социалните медии и моменталната визуална комуникация, талибаните осъществяват брутална операция по сриването на всякакви остатъци от авторитет на сегашната американска администрация и изтеглилата се от Афганистан армия на САЩ. Няма значение дали е по дизайн, с план или е някаква импровизация, продукт на случайност и условия за перфектна интернет буря. Резултатите са на терен – сюрреалистична гавра на пустинното средновековие с най-могъщата и високотехнологична сила на планетата.

Меметата, колажите, кратките клипчета, визуалните асоциации, поп-културните и историческите препратки – всички елементи на бързото онлайн общуване са включени в това, което на модерен жаргон може да бъде дефинирано като талибанско тролене. Ако искате да задълбаем в алитерацията може да продължим с изречението: талибаните тролят и тричат.

Легитимното отвращение от природата на брадатите мъже, които за дни превзеха цялата страна, не може пожелателно да промени реалността на ситуацията. От друга страна цялата трагедия на последните 20 години може да се побере в признанието, че след най-дългата си война САЩ успяха да сменят талибаните с… талибаните.

„Новите“ талибани може да не са „мили“ и „нежни“, както предположиха абсолютните клоуни от CNN, нито пък „инклузивни“, „спазващи човешките права“ и „позволяващи на жените да работят“, както се молеха абсурдни политици като Джасинда Ардерн, но определено са в крак с модерните инструменти за присмех.

https://twitter.com/MazMHussain/status/1432825328582512643

Пълният пакет унижения за масово разпространение, който екстремистите отприщиха върху САЩ, вдъхнови някои хора да предположат, че освен тренирани от ЦРУ, те са обучавани още в Reddit, 4chan и във всички сумрачни авенюта и форуми на дълбокия интернет.

Първо талибаните „изтролиха“ Байдън като първи дадоха пресконференция за медиите и за разлика от него отговаряха на всякакви журналистически въпроси. Попитани за правата на жените те отвърнаха с пустинна вариация на добре познатото у нас: „Да, добре“. „Разбира се, че ще спазваме правата на жените… в рамките на Шариата“, съобщава един от лидерите пред слисаните журналисти, които не могат да повярват какво се случва. А още нищо не бяха видели.

Питат  ги за свободата на словото и онези директно стоварват чука на иронията върху държачите на микрофони. Единият талибан обръща въпроса и започва да говори за всеобхватната цензура на технологичните гиганти, които от години използват невероятното си влияние за безскрупулна политическа пропаганда и цензуриране на различни разкази и идеи.

Да, фанатикът е отблъскващ и винаги ще бъде, но да питаме и ние „кое не е така?“

Прогресивната западна система сама е виновна, че в последните години превърна себе си в такава удобна мишена на пустинни екстремисти. Във всяко отношение, че дори и по въпросите за свободното изразяване.

После започна и талибанският театър на терен. Декорите са най-скъпите в историята. С реквизит за милиарди долари. И всичко това подарък от САЩ. Директно от Белия дом и Пентагона. Всевъзможните храненици на либерални американски фондации сигурно зверски завиждат на талибаните в Афганистан. Ето това е „гранде грант“ от Чичо Сам. Само, че Чичо Сам от едно известно време е сменен от джендър неутрален активист с екзотични, но задължителни местоимения.

Да се върнем на декорите и реквизита. Струващото 800 милиона долара посолство в Кабул може да стане свръхтехнологична играчка за талибани. А само допреди месец там се вееше LGBT флага на дъгата. В страна, в която 99% от населението желае да живее според ислямски културни норми. Както казваше Жокера към финала на филма: „Получаваш това, което заслужаваш“.

А реквизитът е оръжия и военни машини за милиарди долари – съвсем истински. Талибаните не закъсняха да се изгаврят с Чичо Сам, пардон с Дядо Коледа. Клипчета показват брадатите мъже, които броят пачки, тестват фитнеса, избират си оръжия, снимат се в кабините на самолети и най-важното – ядат сладолед като намигване към любимото занимание на „действащия“ американски президент Джо Байдън.

Преди ден организираха и пародиен парад на победата, в който демонстрираха подаръците от САЩ. Талибани с американски униформи на върха на талибанското си щастие правят символично погребение на западните сили. „Монти Пайтън“ среща пещерния хумор на мъже с автомати.

Някои от новите стари владетели на Афганистан са в Twitter и си правят историческа гавра с Америка с горещи мемета. Снимка на радостни талибани в американска база и надпис тип: „Спокойно, американци, вашите данъци отиват за хубави неща!“

Най-врязващия се образ засега си остава подигравката с прочутата снимка на американски войници, които издигат флага на остров Иво Джима по време на Втората световна война. Талибаните пресъздадоха кадъра с техния ислямски флаг, но в модерни американски униформи. В днешен Холивуд няма толкова креативност. Кастрираната корпоративна комедия бе пребита творчески от някакви брутални пустинни милиции. Остава само да си направят и стрийминг платформа за сериали и филми. Вече определено имат средствата.


Оригинална публикация

Споделете:
Владислав Апостолов
Владислав Апостолов

Завършил е журналистика в Софийския Университет. Работил е за редица медии, включително вестник "Труд" и WebCafe