Търговска война между ЕС и САЩ няма да има

Вчерашната среща между Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер е безспорен успех за Европа, ЕС и Доналд Тръмп. Най-силният сигнал, излъчен от нея бе, че търговската война, която стоеше на хоризонта, няма да се случи. Другото важно послание е, че двамата лидери се разбраха да освободят търговията между Европа и САЩ. Това каза доц. д-р Александър Ганчев, Стопанска академия “Димитър Ценов”, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Европейският съюз много силно субсидира земеделското производство. Една от договорките, постигната вчера, е за борбата с недобри търговски практики. Двамата лидери постигнаха съгласие да се борят с това. Това означава реформиране и пренаписване на правилата на световната търговия. Двамата изявиха желание да реформират и СТО. Което значи, че може би влизаме в нова ера на международната търговия. Очаквам позитивно развитие на търговията между двата континента, но ще трябва да изчакаме конкретните преговори, защото за сега имаме само заявена политическа воля“.

Доцент Ганчев каза, че ако анализираме търговията между ЕС и САЩ, търговията с автомобили и части за автомобили, заема най-голям дял. По думите му не случайно американският президент бе предвидил този сектор и не случайно удряше най-много по Германия. Според него след срещата във Вашнингтон няма да има такива мита.

„Америка спечели много сериозен съюзник в търговската война с Китай, печелейки много важен пазар на своя страна. Това е така, защото САЩ и Европа формират около 50% от световният брутен продукт. Това означава, че Китай не може да не се съобрази с постигнатото между Европа и САЩ“.

Той обясни още, че това, което направи Европа, съгласявайки се на вчерашната сделка, е геостратегически избор, защото по този начин заявява, че изборът за нея е САЩ. Но остава и отворен пътят за сключване на споразумение с Китай.

„Според мен Европа зави и потвърди принадлежността си към Запада“.

Вижте цялото видео:

Оригинална публикация

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ