Сглобка или не?

Интервю на Теодор Димокенчев за БНР Видин с водещ Георги Жиков. 

Запис можете да слушате тук:

Засилилите се разногласия след местните изборите продължават с пълна сила. 

Бъдещето на настоящото правителство за пореден път е заложено на карта. 

Премиерът обяви, че е готов да подаде оставка, ако вътрешният министър не припознае действията на част от полицаите при протестите като насилие. 

Наблюдаваме ли последните дни от управлението на “сглобката”? 

Темата дискутираме с Теодор Димокенчев, юрист и автор в дясната платформа Консерваторь.

Радио ВИДИН: Изостреният между управляващите партньори не е новост. Струва ми се, че по време на изборите – предизборната кампания, в самия изборен ден, а след това и от последвалите събития, сякаш наблюдаваме нова страница в отношенията между коалициите. Може би пък всичко е за масова консумация?

Определено е нова страница, но не в смисъл, че Сглобката реално се клати. Напротив, според мен е нормално след едни избори, след като са си премерели силите отделните партии и коалиции вътре в голямата коалиция, нормално е да си преразпределят влиянието. Това по много интересен начин го виждаме сега в проблемите с избора на Общинския съвет в София. По-конкретно – на председателя. Ние нямаме категоричен отказ от коалиция от страна на ГЕРБ, но имаме хватки, с които те се опитват да извият ръцете на всъщност доминиращата формация в Общинския съвет, това е ПП-ДБ-Спаси София. Без да изпитвам особени симпатии към Борис Бонев, аз мисля, че той след като веднъж отстъпи на това да бъде кандидат за кмет, сега се опитват втори път да го прецакат като не стане председател на Общинския съвет, което за мен е огромна загуба за него. Това е човек, който в общи линии 10 години се занимава с това да си подготвя почвата да бъде председател на ОбС или кмет. В този смисъл може би виждаме опит за изолация на един така малко по-свободен електрон в тази Сглобка, защото всички разбрахме за потеклото на г-н Терзиев, всички знаем за влиянието на наследниците на Държавна сигурност и на комунистите все още, на техните наследници по-скоро. Борис Бонев някак не се вписва в тази Сглобка. Според мен закономерно виждаме някакви опити да се минимизира неговото влияние вътре, тъй като Сглобката не би търпяла такива външни фактори да и влияят на отношенията. Това си е моя теория, разбира се”.

Радио ВИДИН: Слушайки анализатори, част от тях са на мнение, че ГЕРБ и ДПС се опитват да свалят правителство. Аз си мисля, че ставаме свидетели на демонстрация на сила. По пътя на логиката – няма защо правителството да бъде сваляно. Ясно е, че тези две сили са водещ фактор в това управление.

“Аз мисля, че това е наивно тълкуване на нещата, които се случват. Напротив, ГЕРБ и ДПС се опитват не да свалят правителството, а едновременно да упражняват максимално влияние, да си пазят своите интереси, а в същото време – всички негативи да ги препишат на ПП-ДБ, така че в общи линии хубавото да е за ГЕРБ и ДПС, а лошото за противника… с идеята вече на следващите парламентарни избори балансът на силите да е доста по-различен. Това е разбираемо с оглед на това, че тази Сглобка е направена с много компромиси. Както и преди сме говорили, най-черният враг на ДБ беше ДПС, а на ПП – ГЕРБ. ПП-ДБ след това се сдружиха с най-черните си врагове. Сега е нормално да виждаме такива хватки. В крайна сметка ГЕРБ е партия с много по-дълъг опит, за ДПС да не говорим. Това е партията на Макиавели. Той би се гордял с една такава формация. Не мисля, че виждаме нещо ненормално. Това не значи, че ще бъде свалено правителството. Според мен ще си изкара целия мандат”.

Радио ВИДИН: Една от темите, които предизвикаха доста коментари в последните седмици, е че Делян Пеевски се очертава като следващия лидер на ДПС. Аз лично съм озадачен от анализаторите, които виждат в този ход изненада. Повече от видно е, че Пеевски е лицето на Движението. В последните 10 години тази партия се опитва да излезе извън етническите региони, да се разпространи в различни части на България. Това постепенно се случва, ако се загледаме в изборните резултати.

Не съм сигурен за второто – до колко ДПС може да преодолее стигмата на това, че е етническа партия. Иначе обективно погледнато в ДПС отдавна има много депутати, които не са с турски имена, така да кажа, нали, има си определени интереси, които партията защитава, които не са тясно свързани с преобладаващо турски общини в България. Не мисля, че обективно погледнато ДПС може да се нарече етническа партия от много време насам. Това си е партия олигархична във всеки смисъл на тази дума. Дали ще може да преодолее тази стигма, която има, от една страна, че е етническа партия, а от друга страна, че е партия на тъмното задкулисие – не съм сигурен, че ще успее. Ако бележи някакви успехи, това може да донесе нейния край, защото виждаме всяка партия, която търси масовост, в крайна сметка получава и разочарованието на масите и отива в небитието рано или късно. Аз по-скоро бих се учудил, ако г-н Пеевски не стане председател на ДПС, защото очевидно той направи грамадно завръщане в официалната политика. Само слепец не би видял, че тече огромна медийна кампания за това той да бъде представен като лицето на ДПС. Ако човек се загледа начинът, по който го описват медиите, това обикновено е с едни формални титли – депутатът от ДПС, председателят на ПГ на ДПС и т.н. Чисто в езиково отношение виждаме едно избелване на неговия образ. Това е повсеместно във всички медии, поне в тези, които аз съм чел. Да, това ми е мнението. По-скоро ще се учудя, ако той не стане председател на ДПС. Дори да не стане, за мен има достатъчно индикации, че се опитва да овладее партията”.

Радио ВИДИН: Да ви върна към четвъртък вечерта, когато в София се случиха грозни сцени. По-скоро си мисля, че показват, че и днес полицията продължава да бъде дългата ръка на властта. От всичко това започна да тлее един конфликт между премиера Денков и вътрешния министър. Вчера (б.авт. разговорът е записан във вторник) министър-председателят каза, че е готов да подаде оставка, ако Калин Стоянов не понесе политическа отговорност. Аз не съм виждал министър, който да поема отговорност в тази държава.

Аз съм на малко по-различно мнение за нашата полиция. Мисля, че тя твърде малко бие. Ако сравняваме с полицията във вездесъщите западни държави, които всички искат да копираме – там при подобни протести се бие много, много, много повече. Да, винаги е неприятно, когато невинни минувачи пострадват, млади, жени и деца – това никой нормален човек няма да приеме, че е нормално, но в крайна сметка, когато отиваш на протест, който е свързан с футболните агитки, ти трябва да си доста глупав човек, за да си мислиш, че няма висок шанс нещата да прераснат в насилие. Просто това за мен е гаранция, всеки знае, че футболните агитки имат склонност към насилие. Не казвам, че това е задължително лошо. Напротив, футболните агитки са един начин за изпускане на парата в обществото, тези ексцесии, които понякога правят. В крайна сметка, като видя новина, че някаква невинна женица била набита покрай протеста, както се казва, “какво правиш там, джанъм?”… Нали, наистина за мен става дума за изключителен умствен дефицит да се набуташ на такова място и после да се оплакваш, че полицията те е набила. Самите събития за мен бяха изкусно манипулирани. Първо беше манипулирано в медиите, че била изгоряла линейка. Искаха да очернят футболните фенове. После се оказа, че бил бус на полицията. Не знам как някой би очаквал нещо различно от това нещо. Има и огромни напрежения срещу БФС, всички знаем това. Това напрежение някъде трябва да излезе и е нормално некоалиционните партньори да го ползват да си разчистват някакви сметки вътре в правителството. Какво ще излезе? Не знам. Аз лично мисля, че няма за какво да поема отговорност министърът. Такива неща се случват. За всеки полицай, който не е добре обучен или си е превишил правомощията, да искаме оставки на министри – това е меко казано нелепо. Да си понесе последствия полицаят, неговият пряк ръководител, нататък – продължаваме напред. Не казвам кой прав и кой крив в тези събития, дали полицаите или футболните фенове, но това е нещо, което очевидно може да се очаква при протест на футболни агитки и при натрупано напрежение покрай този мач с Унгария”.

Радио ВИДИН: Въпреки гледната точка, която в никакъв случай не бих казал, че е спорна, няма как да не се съгласите, че МВР обикновено в нашата история се използва с користни цели.

“Пак казвам – да, факт, но това се случва навсякъде. Помните ли как нахлуха американските служби в къщата на Доналд Тръмп? Това ли беше най-важното нещо, с което те да се справят? Няма ли други проблеми САЩ? Напротив, службите и полицията винаги се ползват в определен случаи за политически натиск. В случая не съм сигурен, че става за това, нека не подценяваме некомпетентността на някои хора, които са били на място от страна на МВР, но нека не подценяваме, че когато имате такива събития – нищо не може да бъде контролирано на 100 % и предвидено. Когато става дума за сблъсък на две тълпи, организирани или не, винаги се случват някакви странни неща и непредвидени неща. Това не е нещо лесно да се манипулира. Един такъв по-агресивен протест да бъде лесно вкаран в рамки, така че всички да ги галят по главичката, а не да отнесат една палка”.

Радио ВИДИН: Как очаквате да се развие този възел? Ще подаде ли Денков оставка, ако Стоянов не поеме отговорност? 

“Аз не съм сигурен, че ще подаде оставка. Денков беше казал и за земеделците, че няма да преговаря с терористи, пък на другия ден всъщност, доколкото си спомням, седнаха и преговаряха. Това е в рамките на риториката. Никой действително не иска да клати кабинета, никой не иска да клати Сглобката. Да, може би се опитват да се отърват от министъра на вътрешните работи, за да го заменят с по-подходящ за ПП – ДБ, но доколко ще им бъде позволено – това е друг въпрос. Предстои да видим. Аз не мисля, че сериозно би подал оставка Денков”.

Радио ВИДИН: Нещата като цяло не вървят особено добре. Разнопосочни мнения има и за заложения бюджет, който изглежда не особено добър.

“Мнения всякакви. Аз съм на принципна позиция, че България не трябва да тегли заеми, а да харчи в рамките на това, на което имаме сили финансови. Ние демографски сме в такава трагична ситуация, че все по-малко хора в трудоспособна възраст ще издържат останалите. Все по-голяма тежест ще има социалната система и пенсионната система. Да теглим заеми означава да го направим още по-тежко за хората, които работим, като нас двамата. Това пък директно означава, че тези хора по-трудно ще имат деца, защото когато човек не се чувства с така приятно и позитивно финансово бъдеще, по-трудно взема решение да има 1, 2 или повече деца, което значи, че ние се заробваме на една демографска криза, която по данните на НСИ, по последните прогнози, дори най-оптимистичната прогноза е, че България ще се свие до под 5 милиона в следващите десетилетия… да решаваме ние някакви краткосрочни политически проблеми с теглене на заеми – това е изключително недалновидна политика. Както знаем обаче, политиците обикновено гледат краткосрочното, защото очакват следващите избори зад хоризонта, а не се гледа дългосрочно за доброто на нацията. Конкретиката в бюджета не мога да я коментирам, тъй като не съм финансист”.

Радио ВИДИН: Сценариите на националната статистика сочат, че до 2090 година ще бъдем под 5 милиона. Други учени от БАН смятат, че можем да бъдем под 5 милиона и в следващите 20 години. Иска ми се да има повече планиране. Разбира се, самото планиране носи негативни настроения още от времената на соца… просто трябва по-сериозно да погледнем над образование, демография, спорт, да създадем за нашите деца условия. Всичко е от днес за утре.

Няма как да се планира дългосрочно, когато кредото на съвремието е всеки да прави каквото си иска. Всеки е свободен на всякакви лични прищевки. Винаги, ако искате да планирате дългосрочно, това означава да жертвате нещо от настоящето. Докато може би у нас не е дошло съвсем, но да кажем – докато важното в дневния ред ви е децата да могат да си избират пола, то няма как вие да планирате дългосрочно. Не е само прогнозата на БАН и на НСИ въпросът. Тези прогнози не вземат предвид кризи, сериозни кризи, в които смъртността се повишава или пък емиграцията се увеличава. Има ли война, очаквайте голяма част от трудоспособното население да търси как да се махне от България. Това значи, че директно се влияе и на бройката хора в България и на последвалата раждаемост. Има ли някаква сериозна икономическа криза, това значи, че обикновено повече хора умират от болести и влошени здравни грижи по време на такива събития. Тези неща не се вземат предвид в прогнозите, а светът вече е в доста по-нестабилна фаза и ще продължи да бъде. България е гранична страна – на ЕС,  на НАТО, ние сме гранична страна между Европа и Азия. На такива места по-зле се отразяват кризите обикновено. Ние не сме Великобритания – остров, който е заобиколен от вода и е до голяма степен защитен от някакви външни нападения. Тук сме в много деликатна ситуация. Нито имаме армията, за да се противопоставим на агресия, нито имаме дългосрочно планиране и заложени начини за справяне с тези кризи, така че да не разчитаме много на прогнозите на БАН и НСИ. Ако погледнем историята, няма толкова дълъг период от сега до 90 година без някаква сериозна криза или сериозна война. Така че нека малко по-песимистични мисля, че трябва да сме всъщност, за да бъдем реалисти“.

Радио ВИДИН: Минаха местните избори. По-различна ли е България след тях? Доста се изговори по темата за силния идеологически сблъсък в София между ляво и дясно. Честно казано е доста преувеличено това становище. Не знам дали говорим за ляво и дясно, по-скоро за мажоритарен вот. Не сме наблюдавали идеологически сблъсък.

“Не. Наблюдаваме смяна на поколенията, прилежащата смяна на управленския модел. Остават назад обръчите от фирми, дойдоха напред НПО-тата. Това е разликата, партийното финансиране. Разбира се, смяната на поколенията, умората от БСП, от ГЕРБ, от старите лица, както и влизането на младите и готините. Когато дойде Царя, неговите юпита бяха младите и готините, после дойде ГЕРБ и те бяха младите и готините, сега това са следващите. Нормално е на всеки 10-15 години да има една такава промяна, поне в нашите ширини. Това не е задължително лошо. В крайна сметка имаме такава анахроничност в някои от държавните институции, все едно живеем в епохата преди интернет. Това нещо няма да се промени, ако не се смени отгоре управлението с малко по в крак с нещата, такива хора трябва, да наложат модел и институциите да влязат в крак с нещата. Да, ние сме напред с електронното управление, но това е само за части от администрацията. В големи части положението е трагично. Не е задължително лошо, че се сменят поколенията в този смисъл. Не бих казал обаче, че става дума за някаква надпревара между ляво и дясно“.

Радио ВИДИН: От Възраждане декларираха, че ще бъдат водеща политическа сила на местния вот. Резултатите на партията на Костадинов очевидно не постигна резултатите, които искаше. Къде е причината идеите им да са по-слабо приети в провинцията?

“Мисля, че Възраждане по-скоро силата им е в парламентарните избори, сега ще го видим и на европейските. Те реално нямат послания, които да са насочени към местната власт по никакъв начин. Закономерно видяхме не толкова силни резултати, колкото очакваха някои хора. Да не забравяме обаче, че Възраждане растат и в местната власт. Забравих точните цифри, но от едноцифрено число общински съветници, те имат около стотина мисля вече. Това е огромен ръст в процентно отношение. Да, не са взели процент, който да е колкото на последните парламентарни избори, но тяхното таргетиране е обвързано с държавната власт. Там са посланията, които най-вече Костадинов излъчва. Нормално е да няма чак такова добро представяне”.

Оригинална публикация.

Снимка: Ани Петрова, БНР

Споделете:
Теодор Димокенчев
Теодор Димокенчев

Старши мениджър в международна технологична компания. Магистър по "Право" и по "Стопанско управление". Експерт по предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма.