Тоталитарна толерантност

Как се нарича система, в която полицията арестува жена, защото е казала на биологичен мъж, че е такъв в ИнтернетТолерантна или тоталитарна? Как се нарича общество, в което се наблюдават рекордни скокове на уличните атаки с нож и киселина, терористични клетки, кастрация на момичета, бракове между братовчеди като традиция, религиозни съдилища, които оперират извън и отвъд официалната държавност, а в същото време органите на реда използват репресивната си функция, за да тормозят хора, които са написали нещо в „Туитър“? Прогресивно или прогресивно полудяващо?

Питайте британката Кейт Скотоу, която проговори два месеца след като е била арестувана защото е спорила с трансджендър активист на име Стефани Хейдън. Хейдън е биологичен мъж, който сега се идентифицира като жена и очевидно иска да види как всеки несъгласен с това гние в затвора.

След като Скотоу нарича Хейдън мъж няколко пъти в „Туитър“ и се обръща към него със старата му, „мъртва“ мъжка идентичност, транс активистът решава да се оплаче в полицията. Блюстителите на реда веднага се задействат и отиват да блъскат по вратата на Кейт Скотоу. 

„Бях арестувана от трима полицаи пред очите на 10-годишната ми дъщеря, която страда от аутизъм и докато кърмех 20-месечния си син. Те гледаха как ме извеждат. После ме държаха седем часа в килия без санитарни продукти, за които помолих. Разпитаха ме, снимаха ме, взеха ми отпечатъци и ДНК. Сега съм разследвана“,

разказва жената. Два месеца след ареста на 38-годишната майка, тя все още не си е получила лаптопа и телефона обратно и най-накрая е решила да разкаже какво е преживяла.

Разбрала от полицаите, че я разследват за „кампания на тормоз и злонамерена комуникация“. Какво означава това? Ами, Кейт умишлено не е адресирала биологичният мъж Стефани Хейдън с неговата нова трансджендър идентичност, която в момента е женска. В допълнение съдия е издал забрана на Кейт да се обръща към Хейдън като към мъж.

Полицията от Хердфортшайър, където се развива тази пиеса на абсурда, потвърждава ареста с коментара: „Ние приемаме всички сведения за злонамерена комуникация много сериозно.“ Сякаш цяла Великобритания е редактирана до скеч на „Монти Пайтън“. Тази „злонамерена комуникация“ като оправдание за арест и разследване на невинни е нещо, с което някогашните майстори на английския хумор добре биха се позабавлявали. Днес ги очаква розов „Гулаг“ и секира за свободното им слово.

Стефани Хейдън издействал преди време предупреждение от полицията в Западен Йоркшир и за сценариста Греъм Лайнхън, който също бил използвал старото име и идентичност на трансджендър активиста. Този път поне се е минало без арест и взимане на ДНК. Засега. А пък наскоро 74-годишната Маргарет Нелсън е била разпитвана от полицията в Съфолк заради нейни коментари в социалните мрежи по транс темата.

Какво стана с някогашната световна империя и цитадела на индустриалната революция, със страната дала на света  Чосър, Чарлз Дарвин и Лиз Хърли? Разбира се, патогенът на транс тиранията е плъзнал в много държави и общества. Розовата революция е интернационална по своята природа. Това е универсална програма за поробване на свободното изразяване.

Най-страшното е, че всички тези жертви на държавна репресия и доноси на активисти всъщност казват една проста и очевидна биологична истина. Въпрос на лична преценка и етични съображения е дали ще се обърнеш към някого с неговата предпочитана джендър идентичност. Но това не променя реалността.

Арестите и тормозът над невинни хора за коментари в „Туитър“ сигнализират докъде може да ескалира новата „инклузивна инквизиция“. Крайният продукт на тази транс параноя е тирания.

А помним как се започна. Започна се розови призиви за толерантност и разбирателство. Явно тези призиви са били просто „злонамерена комуникация“.

Оригинална публикация

Споделете:
Владислав Апостолов
Владислав Апостолов

Завършил е журналистика в Софийския Университет. Работил е за редица медии, включително вестник "Труд" и WebCafe