Приключенията на Трюдо в Индия

Въпреки че посещението на канадския премиер Джъстин Трюдо в Индия не е събитие от огромна важност, то се превърна в едно от най-обсъжданите събития от последните дни – както в социалните мрежи, така и в различни медии. Към типичните за десните източници критики към канадеца се присъединиха и най-различни други автори, изразяващи крайно неодобрително отношение към младия канадски министър-председател.

От една страна, причината за това бе, че въпреки че визитата беше и ваканция за него и неговото семейство, тя имаше и дипломатическа стойност, и той се срещна с представители на индийската държава. Първият дипломатически провал на канадеца беше още на летището, където той бе посрещнат от министъра на земеделието на Индия, за разлика от други важни личности от световната политика в последно време, като Франсоа Оланд, Барак Обама, Бенямин Нетаняху, които бяха посрещнати от министър-председателя на Индия Нарендра Моди.

Може би най-важният момент от взаимоотношенията между Канада и Индия обаче е въпросът за сикхите и тяхното сепаратистко националистическо движение – почти половин милион сикхи живеят в северноамериканската държава, а един от тях – Харджит Саджан – е министър на отбраната в настоящия канадски кабинет.

Друг фактор, станал причина голяма част от медиите да обявят визитата на Трюдо, който посети Индия със семейството си, за дипломатически крах, е снимката на неговата съпруга Софи с Джаспал Атвал, канадец от индийски произход, който е излежал двадесетгодишна присъда за опит за убийство над посетилия Канада през в края на осемдесетте години индийски министър Малкиат Сингх Синду. Тази снимка бе именно от посещението на семейство Трюдо в Индия, и все още причините за присъствието на терориста Атвал в обкръжението на канадския премиер не е ясно. Неясен, впрочем, е и начинът по който той се е добрал до Индия – и как е получил виза.

Потребителите на социалните мрежи, много от които с либерални възгледи, също не бяха очаровани от посещението на канадския министър-председател в азиатската държава. Снимките на него и неговото семейство в традиционни индийски облекла, една от които бе направена още преди те да слязат от самолета, предизвикаха най-вече присмех. Някои индийски потребители коментираха, че семейство Трюдо се е облякло така, сякаш са високопоставени гости в сватба от боливудски филм.

Зад всички тези политически и дипломатически детайли обаче прозира нещо по-дълбоко, а именно въпросът за това, колко несериозно могат да изглеждат крайно либералните и културнорелативистки позиции в реалността – Трюдо (спечелил си огромни негативи в последно време с привързаността си към идеята да реинтегрира завръщащи се от войната в Сирия терористи), който е може би най-яркото тяхно олицетворение в съвременната световна политика, и дипломатическият провал на неговото посещение в Индия, въпреки че не са събитие от изключителна важност за геополитиката, показват по особено убедителен начин неспособността на една идеология или държава да прегърнат утопичната идея, че всички нации, култури и страни не просто са еднакво важни, но и следва да бъдат третирани по един и същ начин без никакво значение, какви са останалите обстоятелства.

Споделете:
Димитър Манолов
Димитър Манолов

Завършил средно образование. Автор на публицистични текстове, проза, поезия и литературна критика в периодични издания и онлайн. Първата му книга, стихосбирката “Човек от хартия”, е издадена през 2013 г.