fbpx

Речта на Тръмп пред нациите на света

Във второто си обръщение пред Генералната асамблея на Организацията на обединените нации, президентът на САЩ Доналд Тръмп повтори тезата си от миналата година: Неговата Aмерика е независима, като всяка друга нация. В речта си той изтъкна икономическите постижения на САЩ, както и напредъка в борбата с тероризма, разоръжаването на Северна Корев и др. Специално внимание обърна върху значението на суверенитета на всяка една нация за демокрацията, патриотизма и мира. Представяме ви пълния ѝ текст.


Госпожо Президент, господин Главен секретар, световни лидери, посланици и изтъкнати делегати,

Преди година, аз застанах пред вас за първи път в тази грандиозна зала. Отвърнах на заплахите, пред които е изправен светът ни, и представих една визия за постигането на едно по-светло бъдеще за цялото човечество.

Днес, аз заставам пред Генералната асамблея на ООН за да говоря за невероятния прогрес, който постигнахме.

За по-малко от две години, моята администрация постигна повече, отколкото почти всяка друга администрация в историята на страната ни.

Американската – толкова е вярно. (Смях.) Не очаквах такава реакция, но това е окей. (Смях и аплодисменти.)

Американската икономика се развива както никога до сега. От моето избиране насам, ние натрупахме 10 трлн. долара богатство. Стоковите пазари са на най-високите си нива в историята, а заявленията за безработица са на 50-годишно дъно. Безработицата при афроамериканците, испано-американците и азиато-американците достигна най-ниските си нива в историята. Създадохме над 4 милиона работни места, вкл. половин милион в производството.

Прокарахме най-голямата реформа за намаляване на данъците в американската история. Ние започнахме строежа на голяма стена по границата и значително усилихме сигурността по границите.

Осигурихме рекордно финансиране за нашата армия – 700 млрд. долара тази година и 716 млрд. долара догодина. Нашата армия скоро ще бъде по-могъща от когато и да било.

С други думи, Съединените щати е една по-силна, по-безопасна и по-богата държава, отколкото когато заех длъжността президент преди по-малко от две години.

Ние се застъпваме за Америка и за американския народ. Ние също така се застъпваме за светът.

Това са страхотни новини за нашите граждани и за миролюбивите хора навсякъде. Ние вярваме, че когато нациите уважават правата на своите съседи, и защитават интересите на своите  народи, те могат да работят по-добре заедно, за да осигурят благословиите за безопасност, просперитет и мир.

Всеки от нас тук днес е посланник на отделна култура, богата история и народ свързан чрез паметта, традицията и ценностите, направили нашите родини ненаподобими никъде на Земята.

Това е причината Америка винаги да избира независимост и сътрудничество пред глобално управление, контрол и доминация.

Аз уважавам правото на всяка нация в тази зала да преследва и спазва собствените си обичаи, вярвания и традиции. Съединените щати няма да ви кажат как да живеете или работите или почитате.

Ние само ви молим да зачитате нашия суверенитет в замяна.

От Варшава до Брюксел, до Токио до Сингапур, за мен бе изключителна чест да представя Съединените щати в чужбина. Изковах близки взаимоотношения, приятелства и силни партньорства с лидерите на много от народите в тази зала, и нашият подход вече донесе невероятна промяна.

С подкрепата на много държави тук днес, ние се ангажирахме със Северна Корея, за да заменим спектъра на конфликта със смел и нов стремеж към мир.

През юни, пътувах до Сингапур, за да се срещна лице в лице с лидера на Северна Корея, председателят Ким Чен-ун.

Ние проведохме високо продуктивни разговори и срещи, и се съгласихме, че е в интерес и на двете държави да търсим премахване на ядреното оръжие на Корейския полуостров. От тази среща насам, ние вече видяхме няколко окуражителни мерки, които малцина биха могли да си представят доскоро.

Ракетите и снарядите вече не летят във всяка посока. Ядрените тестове са спрели. Някои военни съоръжения са вече демонтирани. Нашите заложници бяха освободени. И както бе обещано, останките от нашите паднали герои се завръщат у дома, за да намерят мир в американска почва.

Бих искал да благодаря на председателя Ким за смелостта му и за предприетите от него стъпки, макар че остава много работа. Санкциите ще продължат да съществуват, докато не завърши ядреното разоръжаване.

Искам също да благодаря на многото държави-членки, които ни помогнаха да стигнем до този момент – момент, който всъщност е много по-голям, отколкото хората биха разбрали; много по-голям  – за тяхната подкрепа и подкрепата, от която всички ще се нуждаем за да продължим напред.

Специални благодарности на президента Луон от Южна Корея, премиера на Япония Абе и президента на Китай Си Дзинпин.

В Близкия изток нашият нов подход също води до големи крачки и много исторически промени.

След пътуването ми до Саудитска Арабия миналата година страните от Персийския залив откриха нов център за борба с финансиране на тероризма. Те налагат нови санкции, като работят с нас, за да набележат и проследят терористичните мрежи и да поемат повече отговорност за борбата с тероризма и екстремизма в собствения си регион.

ОАЕ, Саудитска Арабия и Катар обещаха милиарди долари, за да помогнат на народа на Сирия и Йемен. И преследват многобройни пътища за прекратяване на ужасната, ужасяваща гражданска война в Йемен.

В крайна сметка, зависи от народите в региона да решат какъв вид бъдеще искат за себе си и за децата си.

Поради тази причина Съединените щати работят съвместно с Съвета за сътрудничество в Персийския залив, Йордания и Египет, за да създадат регионален стратегически алианс, така че страните от Близкия изток да постигнат напредък в просперитета, стабилността и сигурността в своя регион.

Благодарение на военните от Съединените щати и нашето партньорство с много от нашите народи, имам удоволствието да съобщя, че кръвожадните убийци, известни като Ислямска държава, са били изгонени от територията, която някога са държали в Ирак и Сирия. Ще продължим да работим с приятели и съюзници, за да откажем на радикалните ислямски терористи всякакво финансиране, територия или подкрепа или каквито и да е средства за преминаване на нашите граници.

Продължаващата трагедия в Сирия е сърцераздирателна. Нашите общи цели трябва да бъдат деескалацията на военните конфликти, заедно с политическото решение, което зачита волята на сирийския народ. В тази връзка настояваме да бъде възстановен мирният процес, ръководен от ООН. Но бъдете сигурни, че Съединените щати ще реагират, ако химическите оръжия бъдат разгърнати от режима на Асад.

Поздравявам народите на Йордания и други съседни държави, за приемането на бежанци от тази така брутална гражданска война.

Както виждаме в Йордания, най-състрадателната политика е да се поставят бежанците колкото се може по-близо до домовете им, за да се улесни тяхното евентуално завръщане, за да бъдат част от процеса на възстановяване. Този подход също така обхваща ограничени ресурси, за да помогне на много повече хора, като увеличи влиянието на всеки изразходван долар.

Всяко решение на хуманитарната криза в Сирия трябва да включва и стратегия за справяне с бруталния режим, който я е подхранвал и финансирал: корумпираната диктатура в Иран.

Иранските лидери засяват хаос, смърт и унищожение. Те не зачитат своите съседи или граници или суверенните права на народите. Вместо това иранските лидери ограбват ресурсите на нацията, за да се обогатят и да разпространят хаос в Близкия изток и далеч отвъд.

Иранският народ е правилно възмутен от това, че лидерите им са присвоили милиарди долари от хазната на Иран, конфискувайки ценни части от икономиката и открадвайки религиозните дарения на народа, всички, за напълнят собствените си джобове и да изпратят своите пълномощници да водят война. Това не е добре.

Съседите на Иран са платили тежко за дневния ред на агресията и разширяването на режима. Ето защо толкова много страни в Близкия изток категорично подкрепиха решението ми да изтеглим Съединените щати от ужасната ядрена сделка за Иран през 2015 г. и отново да налагаме ядрени санкции.

Иранската сделка беше неочаквана за иранските лидери. В годините след сключването на сделката военният бюджет на Иран нарасна почти с 40%. Диктатурата използва средствата за изграждане на ядрени ракети, увеличаване на вътрешните репресии, финансиране на тероризъм и на хаос и клане в Сирия и Йемен.

Съединените щати стартираха кампания на икономически натиск, за да откажат на режима средствата, от които се нуждае, за да прокара кървавата си програма. Миналия месец започнахме отново да налагаме тежки ядрени санкции, които бяха отменени по споразумението с Иран. Допълнителните санкции ще бъдат възобновени на 5 ноември и ще последват още такива. Ние работим със страни, които внасят ирански суров петрол, за да намалят значително покупките си.

Не можем да позволим на водещия световен спонсор на тероризма да притежава най-опасните оръжия на планетата. Не можем да допуснем един режим, който пее “Смърт за Америка” и заплашва Израел с унищожение, да притежава средствата да достави ядрена бойна глава до всеки град на Земята. Просто не можем да го направим.

Ние призоваваме всички нации да изолират режима на Иран, докато неговата агресия продължава. И молим всички народи да подкрепят народа на Иран, тъй като се борят да възвърнат своята религиозна и праведна съдба.

Тази година направихме още една значима крачка напред в Близкия изток. Като признание за правото на всяка суверенна държава да определи собствената си столица, преместих Посолството на САЩ в Израел в Йерусалим.

Съединените щати се ангажират с бъдещето на мира и стабилността в региона, включително мира между израелците и палестинците. Тази цел е напреднала, а не се отдалечава, за което свидетелстват очевидните факти.

Американската политика на принципен реализъм означава, че няма да бъдем заложници на стари догми, дискредитирани идеологии и така наречените експерти, които са се оказали погрешни през годините, отново и отново. Това е вярно не само по отношение на мира, но и по въпросите на просперитета.

Вярваме, че търговията трябва да бъде справедлива и реципрочна. Никой повече няма да се възползва от Съединените.

От десетилетия Съединените щати отваряхасвоята икономика – най-голямата на Земята, с голяма преднина – с няколко условия. Позволихме на чужди стоки от цял ​​свят да текат свободно през нашите граници.

И все пак, други страни не ни дадоха справедлив и реципрочен достъп до техните пазари в замяна. Още по-лошо е, че някои страни са използвали откритостта на нашите пазари, за да ги наводнят с продуктите си, да субсидират своите стоки, да се насочват към нашите индустрии и да манипулират валутите си, за да получат несправедливо предимство пред нашата страна. В резултат на това нашият търговски дефицит достигна близо 800 милиарда долара годишно.

Поради тази причина систематично предоговаряме пропукани и лоши търговски сделки.

Миналия месец обявихме новаторско търговско споразумение между САЩ и Мексико. А вчера стоях пред президента Мун, за да съобщя успешното завършване на новата търговска сделка между САЩ и Корея. И това е само началото.

Много нации в тази зала ще се съгласят, че световната търговска система има нужда от промяна. Така например страни, приети в Световната търговска организация, нарушават всеки един принцип, на който се основава организацията. Докато Съединените щати и много други държави играят по правилата, тези страни използват държавно управлявано промишлено планиране и държавни предприятия, за да нагласят системата в тяхна полза. Те се занимават с непрекъснат дъмпинг на продукти, принудителен трансфер на технологии и кражба на интелектуална собственост.

Съединените щати загубиха над 3 милиона производствени работни места, почти една четвърт от всички работни места в стоманодобива и 60 000 фабрики след присъединяването на Китай към СТО. Освен това през последните две десетилетия сме свидетели на 13 трилиона долара търговски дефицити.

Но тези дни са свършили. Вече няма да толерираме такава злоупотреба. Ние няма да позволим на нашите работници да бъдат жертвани, нашите компании да бъдат измамени и нашето богатство да бъде ограбено и прехвърлено. Америка никога няма да се извинява за защитата на своите граждани.

Съединените щати току-що обявиха тарифи за още 200 млрд. долара за китайски стоки, които досега са били 250 милиарда долара. Имам голямо уважение и привързаност към моя приятел, президент Си, но уточних, че нашият търговски дисбаланс просто не е приемлив. Китайските нарушения на пазара и начинът, по който се сключват сделки, не могат да бъдат толерирани.

Както демонстрира моята администрация, Америка винаги ще действа в своя национален интерес.

Говорих пред този орган през миналата година и предупредих, че Съветът по правата на човека в САЩ се превърна в сериозно неудобство за тази институция, предпазвайки нечестивите нарушители на правата на човека, докато размахваше пръст на Америка и многото си приятели.

Нашият посланик в Обединените нации Ники Хейли изложи ясен дневен ред за реформа, но въпреки съобщените и повтарящи се предупреждения, не бяха предприети никакви действия.

Така че Съединените щати поемат единствения отговорен курс: Ние се оттеглихме от Съвета по правата на човека и няма да се върнем, докато не започне реална реформа.

По сходни причини Съединените щати няма да предоставят никаква подкрепа за признаване пред Международния наказателен съд. Що се отнася до Америка, МНС няма юрисдикция, няма легитимност и няма власт. МНС твърди, че има почти универсална юрисдикция над гражданите на всяка страна, нарушавайки всички принципи на справедливост и справедлив процес. Никога няма да се откажем от суверенитета на Америка в полза неизбрана, необявена, глобална бюрокрация.

Америка е управлявана от американци. Отхвърляме идеологията на глобализма и прегръщаме доктрината за патриотизма.

По света отговорните народи трябва да се защитават срещу заплахи за суверенитета не само от глобалното управление, но и от други нови форми на принуда и господство.

В Америка вярваме силно в енергийната сигурност за нас и за нашите съюзници. Ние станахме най-големият производител на енергия навсякъде по лицето на Земята.

Съединените щати са готови да изнесят евтини, достъпни петрол, чисти въглища и природен газ.

ОПЕК и страните от ОПЕК, както обикновено, изнудват останалата част от света и на мен не ми харесва. На никой не бива да му харесва. Ние защитаваме много от тези нации за нищо, а след това те се възползват от нас, като ни дават високи цени на петрола. Това не е добре.

Искаме те да спрат да повишават цените, искаме те да започнат да намаляват цените и отсега нататък трябва да допринесат значително за военната защита. Ние няма да се примирим с тях – тези ужасни цени – още по-дълго.

Доверяването на един чуждестранен доставчик може да остави нация уязвима на изнудване и заплахи. Ето защо поздравяваме европейските държави като Полша за воденето на изграждането на балтийски тръбопровод, така че нациите да не са зависими от Русия, за да посрещат енергийните си нужди. Германия ще стане напълно зависима от руската енергия, ако не промени веднага курса си.

Тук в западното полукълбо ние се ангажираме да запазим независимостта си от намесата на експанзионистични чужди сили.

Официалната политика на нашата страна, още от времето на президентът Монро е да отхвърляме намесата на чужди нации в това полукълбо и в собствените ни дела. Съединените щати неотдавна укрепихме нашите закони, за да отразяват по-добре чуждестранните инвестиции в нашата страна за заплахи за националната сигурност, и приветстваме сътрудничеството с държави в този регион и по света, които желаят да направят същото. Трябва да го направите за собствената си защита.

Съединените щати също така работят с партньори в Латинска Америка, за да се справят с заплахите за суверенитета от неконтролираната миграция. Толерантността към човешкото нещастие и контрабандата и трафика на хора не е хуманна. Това е ужасно нещо, което се случва на нива, които никой не е виждал досега. Това е много, много жестоко.

Нелегалната имиграция финансира престъпни мрежи, безмилостни банди и поток от смъртоносни наркотици. Нелегалната имиграция експлоатира уязвимото население, уврежда трудещите се граждани и създаде порочен кръг от престъпления, насилие и бедност. Само чрез поддържането на националните граници, разрушаването на престъпни банди, можем ли да прекъснем този цикъл и да създадем истинска основа за просперитет.

Ние признаваме правото на всеки народ в тази зала да настрои собствената си имиграционна политика в съответствие с нейните национални интереси, както и да настояваме другите страни да зачитат собственото ни право да правят същото – което правим. Това е една от причините Съединените щати да не участват в новия Глобален договор за миграцията. Миграцията не трябва да се управлява от международен орган, който не отговаря пред нашите граждани.

В крайна сметка, единственото дългосрочно решение на миграционната криза е да се помогне на хората да изградят по-надежда за бъдещето в своите страни. Направете отново своите страни велики.

Понастоящем сме свидетели на човешка трагедия, например във Венецуела. Повече от 2 милиона души са избягали от мъката, причинена от социалистическия режим на Мадуро и кубинските му спонсори.

Неотдавна Венецуела беше една от най-богатите страни на Земята. Днес социализмът е фалирал богатата на петрол нация и е довел народа си към мизерия.

Навсякъде, където социализмът или комунизмът са били изпробвани, това е причинило страдание, корупция и разложение. Жаждата за власт на социализма води до експанция, нахлуване в личния живот и потисничество. Всички народи по света трябва да се противопоставят на социализма и мизерията, която той носи на всички.

В този дух искаме нациите, които се събират тук, да се присъединят към нас, призовавайки за възстановяване на демокрацията във Венецуела. Днес обявяваме допълнителни санкции срещу репресивния режим, насочени към вътрешния кръг на Мадуро и близките съветници.

Благодарни сме за цялата работа на Организацията на обединените нации по света, за да помогнем на хората да изградят по-добър живот за себе си и за семействата си.

Съединените щати са най-големият дарител на чуждестранна помощ в света. Но малцина ни дават нещо. Ето защо ние трябва критично да погледнем към външната помощ на САЩ. Това ще бъде направено под ръководството на държавния секретар Майк Помпео. Ще проучим какво работи, какво не работи и дали страните, които получават нашите долари и нашата защита, също държат нашите интереси присърце.

Ако се движим напред, ще дадем чужда помощ на онези, които ни уважават и, честно казано, са наши приятели. И очакваме други държави да платят справедливия си дял за разходите за тяхната защита.

Съединените щати се ангажират да направят Организацията на обединените нации по-ефективна и отговорна. Много пъти съм казвал, че ООН има неограничен потенциал. Като част от нашите усилия за реформи ние казахме на нашите преговарящи, че Съединените щати няма да плащат повече от 25% от мироопазващия бюджет на ООН. Това ще насърчи други страни да се засилят, да се включат и да поемат част от тази много голяма тежест.

И ние се стремим да пренасочим повече от нашите средства от предварително оценените вноски към доброволни, така че да можем да насочим американските ресурси към програмите с най-добър успех.

Само когато всеки от нас има своята роля и допринася за нашия дял, можем да постигнем най-високите цели на САЩ. Трябва да се стремим към мир без страх, надежда без отчаяние и сигурност без извинение.

Разглеждайки тази зала, сътворила толкова много история, ние мислим за мнозина преди нас, които са дошли тук, за да се справят с предизвикателствата на своите народи и на тяхното време. И мислите ни се насочват към един и същ въпрос, който премина през всичките им изказвания и резолюции, чрез всяка дума и всяка надежда. Въпросът е какъв свят ще оставим за нашите деца и какви нации ще им оставим.

Мечтите, които запълват тази зала днес, са толкова разнообразни, колкото хората, които стояха на този подиум, и толкова разнообразни, колкото страните, представени тук в този орган. Това наистина е нещо. Това наистина е страхотна история.

Ето например Индия, свободно общество над един милиард души, което успешно въздига безброй милиони от бедността към средната класа.

Например Саудитска Арабия, където крал Салман и коронованият принц провеждат смели нови реформи.

Известно е, че Израел празнува 70-годишнината си като процъфтяваща демокрация в Светите земи.

В Полша един велик народ се изправя за да защити независимостта, сигурността и суверенитета си.

Много страни преследват свои собствени уникални виждания, изграждат свои собствени надежди и преследват своите прекрасни мечти за съдба, за наследство и за дом.

Целият свят е по-богат, човечеството е по-добре, заради това красиво съзвездие на народите, всеки много специален, всеки много уникален и всеки сияещ ярко в своята част от света.

Във всяка една от тях виждаме страхотно обещание за един народ, обвързан от общо минало и работещ за общо бъдеще.

Що се отнася до американците, ние знаем какъв вид бъдеще искаме за себе си. Ние знаем каква нация трябва винаги да бъде Америка.

В Америка вярваме във величието на свободата и достойнството на индивида. Вярваме в самоуправлението и върховенството на закона. И ние се възползваме от културата, която поддържа свободата ни – култура, изградена върху силни семейства, дълбока вяра и ожесточена независимост. Ние празнуваме нашите герои, ние ценим нашите традиции и най-вече обичаме страната ни.

У всеки един в тази голяма зала днес, и у всеки от слушащите по целия свят, има сърце на патриот, който изпитва същата силна любов към народа си, една и съща силна лоялност към родината си.

Страстта, която гори в сърцата на патриотите и душите на народите, вдъхнови реформата и революцията, жертвата и безкористността, научните пробиви и великолепните произведения на изкуството.

Нашата задача не е да я угасим, а да я прегърнем. Да градим с нея. Да се ​​поучим от древната ѝ мъдрост. И в нея да намерим волята да направим нашите нации по-велики, нашите региони по-безопасни и светът по-добър.

За да разгърнем този невероятен потенциал нашите народи, ние трябва да защитаваме основите, които правят всичко възможно. Суверенните и независими държави са единственото средство, където свободата някога е оцелявала, демокрацията някога е преживявала или мирът някога е процъфтявал. И така трябва да защитаваме нашия суверенитет и нашата ценна независимост преди всичко.

Когато го направим, ние ще намерим нови пътища за сътрудничество да се откриват пред нас. Ще открием нова страст към поощряване на мира в нас. Ще открием нова цел, нова решителност и нов дух, процъфтяващ навсякъде около нас, и ще направим по-красив света, в който да живеем.

Така че заедно, нека изберем бъдеще на патриотизъм, просперитет и гордост. Нека изберем мир и свобода пред господство и поражение. И нека дойдем тук на това място, за да се застъпим за нашите народи и нашите нации, вечно силни, вечно суверенни, вечно праведни и вечно благодарни за благодатта и добротата и славата на Бога.

Благодаря ви. Бог да ви благослови. И Бог да благослови нациите на света.

Благодаря ви много. Благодаря ви. (Ръкопляскания.)

*Превел от английски: Боян Златанов

Споделете:
Боян Златанов
Боян Златанов

Старши програмист в българска софтуерна компания. Завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство.