fbpx

Приносът на държавата за “създаването” на убиеца на Вероника

Проф. Иван Т. Тодоров

 

 

Kак Илиян Здравков е стигнал до положение да убие, да ограби, да заплашва, да краде, да има 6 присъди, да стои 15 години в затвора и това да не попречи да убие отново. Без в съзнанието му на примитив да светне каква мъка причинява с отнемането на един човешки живот. Още повече – като убиеш чрез забиване на тесла в главата.

Когато държавата дава детски и социални помощи на хора, които раждат деца, за да се издържат от това, без да ги е грижа за въпросните деца, не може да се очаква, че тези деца ще станат пълноценни членове на обществото. Едно дете, оставено на самотек, карано да проси, необразовано, бито и подритвано, се десоциализира. То въобще не приема ценностите на обществото. То не е в състояние да си представи и да съпреживее какво се случва, като нараниш или убиеш човешко същество. Не може да си представи страданията на майката, защото на неговата майка не й е дремело за самото него.

Как са се държали към Илиян, си проличава от това как той се е държал към децата си. “Спътницата му в живота” му родила набързо 5 деца – 3 момчета и 2 момичета, които са в домове за сираци.

Законите за стимулиране на раждаемостта не стимулират да раждат хората, които се грижат за децата си. Като имаш примерно 7 деца и предварително си знаел, че нямаш средства да ги гледаш, очевидно, че разчиташ някой да ти ги дава, защото имаш 7 деца.

Не противоречи нито на конституцията, нито на международни актове, ако закон забрани даването на социални помощи, когато имаш повече деца – примерно 3, 4 или повече, и не полагаш достатъчно усилия за възпитанието им. Защото като ще имаш много деца би следвало да си си направил сметката, че ако не друго, поне ще отделяш време за отглеждането и възпитанието им. По-добре тези пари да отиват за стимулирането на семейства да имат второ дете. И без значение при налагането на тези мерки е дали този, на когото се отказва социална помощ, е българин, ром или турчин.

Както се видя, Западът не ни връща примерно лекарите, които емигрират там, присвоявайки парите на данъкоплатците в България за обучението им и лишавайки ни от едно национално богатство в здравеопазването ни. Но Западът с голям ентусиазъм ни връща безработните роми, защото за тях те не са приход, а разход. Въпреки високопарните приказки за помощ към малцинствата и изискванията на европейското право за свободно движение на хора. На много от западните държави това не им дреме, защото те си “решиха” въпроса с ромите по време на Втората световна война и не искат да си го създават отново. За разлика от България, която ги защити.

Да, законът изисква помощите да се плащат само ако детето ходи на училище. Но всяко училище гледа да представи, че има повече ученици, за да получава повече средства. Поради това информацията от училищата не е достоверна. Би следвало да се изисква детето да има успех поне 3,75, ако не и 4, за да получава семейството му социална помощ. И знанията на детето би следвало да се проверяват поне веднъж на 2 години от външен за училището човек – нещо, което не представлява съществен разход.

Ходенето на детска градина или забавачка за децата над 3 г. също трябва да е задължително, за да се получава социална помощ.

Само една приказка и за домовете за изоставени деца. Има много добри директори, които създават истински хора. Но с ужас съм се сблъсквал и с директори, на които въобще не им дреме за децата.

Не се интересуват, че вечер големите изнасилват малките, че възпитателите възпитават с бой и тормоз.За много от децата тези заведения по нищо не се различават от затвор. Липсва елементарна и евтина система за видеонаблюдение. И такива директори имат връзки и стоят начело на такива домове с години, въпреки че се знае що за стока са. На чиновниците, от които зависи освобождаването на директора, не им дреме, че въпросният директор не го е грижа за децата. А това принципно е не много далеч от поведението на Илиян.

Илиян Здравков е емблематичен пример, че затворът не влияе на десоциализирани хора като него – без общоприетите човешки ценности и без образование.

Напротив – 15-те години затвор за един примитив са една отлична школа за създаване на престъпни ценности и умения.

Ако живееш в гето с много хора в една стая и с външна тоалетна, затворът може да ти изглежда като луксозен хотел – има вътрешна тоалетна, душове, 3 пъти храна, сродни души. Какво ти дреме, че като извършиш престъпление, ще отидеш на едно по-луксозно място

За такъв тип хора наказанието не е в лишенията и ограниченията. Наказанието може да бъде в изолацията от другите. Освен това липсата на престъпно общество пречи да се създадат и престъпни ценности.

А превъзпитанието би следвало да се изразява във внимателното въздействие с подходящо подбрани елементарни, но въздействащи филми и други аудио-визуални средства. В развитите държави има създадени такива – просто трябва да се преведат с говор.

Затворът в сегашния му вид е превенция само за престъпилите закона “бели якички” и евентуално част от извършилите престъпления по непредпазливост. За убийци, изнасилвачи и грабители затворът е школа, а за някои – даже и място за почивка.

Поради това България трябва да положи много по-големи усилия да ѝ се отпуснат европейски средства за изграждането на нови затвори, които да дават възможност за изолация, за въздействие чрез филми и видео, и съответно по-кратки срокове за сметка на по-интензивното въздействие чрез пълна изолация.

За лишените от свобода и за осъдените на пробация на практика не се предвижда масово приложение на групова терапия от психотерапевт. А това следва да бъде задължително при всяко наказание. Разбира се, ако се цели някаква промяна на осъдените.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов изказа идея да се направи публичен регистър на издирваните престъпници с постановени ефективни присъди. Въпросният регистър се предлага да е публично достояние. Това не че е трудно за реализация, но надали някой ще прави справка с регистъра за всеки срещнат – най-много да е от полза за работодателите.

Важно е да се реализират ефективни мерки за неотклонение, като освен вече предлаганите мерки много по-сериозно се помисли върху качествено по-високи парични гаранции Същевременно като се уреди законово банки, застрахователни дружества и специализирани фирми да имат възможност да ги отпускат при определена бърза процедура и срещу определени правомощия спрямо неспазилите гаранцията.

Това, че някой е в затвора, не е пречка да му се наложи мярка “задържане под стража”, като се уведоми мястото за лишаване от свобода, където затворникът изтърпява наказанието си.

При това положение затворникът към момента на приключване на присъдата му ще бъде задържан незабавно под стража, без да излиза на свобода

Създаването на софтуер за такова решение на проблема е елементарно и евтино. Ако това беше направено, Илиян Здравков нямаше да има възможността да убие Вероника.

 24 часа

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ