fbpx

НОВО

Националната ненавист

"Ненавиждам София", написа някакъв варненец по повод блокадата на Орлов мост. Без значение чия правда е по-велика, аз съм вцепенен от думите, които си казват хората един на друг. От ужасяващата омраза, за която, надявам се, им стига смелост да изливат само в...

…и ще продължим да живеем с COVID-19

Невиждан в историята на САЩ срив на БВП - 33% на годишна база през второто тримесечие. В Иран заразените с коронавирус са вече над 300 хиляди. Австрия в рецесия след исторически спад - мерките срещу коронавируса тласнаха страната към най-голямо свиване на икономиката...

Нова православна партия?

Волен Сидеров е много интелигентен и културен човек и при него случайни движения няма Да инструментализираш вярата за политически цели е грях Преди време писах за четири нови политически проекта - на Васил Божков (Черепа), Мая Манолова, Цветан Цветанов и Станислав...

Социализмът – невъзможна и вредна утопия

Търговията, разделението на труда, частната собственост са благо  Летящите пилета   Планиран хаос Днес пред лицето глобалната икономическа криза, на глобалните протести и глобалната пандемия - имаме и глобална амнезия. Или просто незнание - престъпно...

Адекватни ли са новите икономически мерки в условията на политическа криза?

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Михаил Кръстев, както и авторът в платформата Никола Филипов гостуваха в предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" по ТВ Европа. Тема на разговора бяха новите икономически мерки в условията на политическа криза, както...

Как да се спасим от икономическото цунами

Пандемията от COVID-19 постави света пред огромни икономически и социални предизвикателства. За няколко месеца бяха въведени безпрецедентни мерки за опазване на живота на гражданите и устойчивостта на здравните системи. Това предизвика драматичен спад в потреблението...

Основи на корпоративния социализъм – грешките при справянето с кризата

Теодор Димокенчев гостува на Димитър Вучев в предаването Business Daily по ТВ Европа. Тема на разговора бяха грешните мерки за справяне с кризата и протестите срещу правителството и главния прокурор. Двамата обсъдиха и по-дълбоките проблеми в икономиката,...

Зовът на сърцето

Днес, 28 юли, се навършва една година от смъртта на Алекс Алексиев – родолюбец, анализатор, експерт по сигурност и антитероризъм. Алекс Алексиев беше анализатор в изследователски център „Ран Корпорейшън“, изпълнителен директор на радио „Свободна Европа“ в Мюнхен,...

Печеливши и губещи при предсрочни и при редовни избори

Почти три седмици протести с различен интензитет настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Докато второто изглежда трудно изпълнимо по редица причини, първото е възможно, макар и към днешна дата (27.07.) да не изглежда вероятно. В...

Вот на недоверие №5 или как се говори на инфантилната тълпа

Чуйте ги само как говорят! Вижте ги как първото нещо, което ги интересува, е дали ще ги дават по телевизора! Преди малко гласуването на поредния вот на недоверие към кабинета започна с процедурно предложение за пряко излъчване по БНТ, въпреки че излъчването вече...

Приносът на държавата за “създаването” на убиеца на Вероника

Време за четене: 6 мин.

Проф. Иван Т. Тодоров

 

 

Kак Илиян Здравков е стигнал до положение да убие, да ограби, да заплашва, да краде, да има 6 присъди, да стои 15 години в затвора и това да не попречи да убие отново. Без в съзнанието му на примитив да светне каква мъка причинява с отнемането на един човешки живот. Още повече – като убиеш чрез забиване на тесла в главата.

Когато държавата дава детски и социални помощи на хора, които раждат деца, за да се издържат от това, без да ги е грижа за въпросните деца, не може да се очаква, че тези деца ще станат пълноценни членове на обществото. Едно дете, оставено на самотек, карано да проси, необразовано, бито и подритвано, се десоциализира. То въобще не приема ценностите на обществото. То не е в състояние да си представи и да съпреживее какво се случва, като нараниш или убиеш човешко същество. Не може да си представи страданията на майката, защото на неговата майка не й е дремело за самото него.

Как са се държали към Илиян, си проличава от това как той се е държал към децата си. “Спътницата му в живота” му родила набързо 5 деца – 3 момчета и 2 момичета, които са в домове за сираци.

Законите за стимулиране на раждаемостта не стимулират да раждат хората, които се грижат за децата си. Като имаш примерно 7 деца и предварително си знаел, че нямаш средства да ги гледаш, очевидно, че разчиташ някой да ти ги дава, защото имаш 7 деца.

Не противоречи нито на конституцията, нито на международни актове, ако закон забрани даването на социални помощи, когато имаш повече деца – примерно 3, 4 или повече, и не полагаш достатъчно усилия за възпитанието им. Защото като ще имаш много деца би следвало да си си направил сметката, че ако не друго, поне ще отделяш време за отглеждането и възпитанието им. По-добре тези пари да отиват за стимулирането на семейства да имат второ дете. И без значение при налагането на тези мерки е дали този, на когото се отказва социална помощ, е българин, ром или турчин.

Както се видя, Западът не ни връща примерно лекарите, които емигрират там, присвоявайки парите на данъкоплатците в България за обучението им и лишавайки ни от едно национално богатство в здравеопазването ни. Но Западът с голям ентусиазъм ни връща безработните роми, защото за тях те не са приход, а разход. Въпреки високопарните приказки за помощ към малцинствата и изискванията на европейското право за свободно движение на хора. На много от западните държави това не им дреме, защото те си “решиха” въпроса с ромите по време на Втората световна война и не искат да си го създават отново. За разлика от България, която ги защити.

Да, законът изисква помощите да се плащат само ако детето ходи на училище. Но всяко училище гледа да представи, че има повече ученици, за да получава повече средства. Поради това информацията от училищата не е достоверна. Би следвало да се изисква детето да има успех поне 3,75, ако не и 4, за да получава семейството му социална помощ. И знанията на детето би следвало да се проверяват поне веднъж на 2 години от външен за училището човек – нещо, което не представлява съществен разход.

Ходенето на детска градина или забавачка за децата над 3 г. също трябва да е задължително, за да се получава социална помощ.

Само една приказка и за домовете за изоставени деца. Има много добри директори, които създават истински хора. Но с ужас съм се сблъсквал и с директори, на които въобще не им дреме за децата.

Не се интересуват, че вечер големите изнасилват малките, че възпитателите възпитават с бой и тормоз.За много от децата тези заведения по нищо не се различават от затвор. Липсва елементарна и евтина система за видеонаблюдение. И такива директори имат връзки и стоят начело на такива домове с години, въпреки че се знае що за стока са. На чиновниците, от които зависи освобождаването на директора, не им дреме, че въпросният директор не го е грижа за децата. А това принципно е не много далеч от поведението на Илиян.

Илиян Здравков е емблематичен пример, че затворът не влияе на десоциализирани хора като него – без общоприетите човешки ценности и без образование.

Напротив – 15-те години затвор за един примитив са една отлична школа за създаване на престъпни ценности и умения.

Ако живееш в гето с много хора в една стая и с външна тоалетна, затворът може да ти изглежда като луксозен хотел – има вътрешна тоалетна, душове, 3 пъти храна, сродни души. Какво ти дреме, че като извършиш престъпление, ще отидеш на едно по-луксозно място

За такъв тип хора наказанието не е в лишенията и ограниченията. Наказанието може да бъде в изолацията от другите. Освен това липсата на престъпно общество пречи да се създадат и престъпни ценности.

А превъзпитанието би следвало да се изразява във внимателното въздействие с подходящо подбрани елементарни, но въздействащи филми и други аудио-визуални средства. В развитите държави има създадени такива – просто трябва да се преведат с говор.

Затворът в сегашния му вид е превенция само за престъпилите закона “бели якички” и евентуално част от извършилите престъпления по непредпазливост. За убийци, изнасилвачи и грабители затворът е школа, а за някои – даже и място за почивка.

Поради това България трябва да положи много по-големи усилия да ѝ се отпуснат европейски средства за изграждането на нови затвори, които да дават възможност за изолация, за въздействие чрез филми и видео, и съответно по-кратки срокове за сметка на по-интензивното въздействие чрез пълна изолация.

За лишените от свобода и за осъдените на пробация на практика не се предвижда масово приложение на групова терапия от психотерапевт. А това следва да бъде задължително при всяко наказание. Разбира се, ако се цели някаква промяна на осъдените.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов изказа идея да се направи публичен регистър на издирваните престъпници с постановени ефективни присъди. Въпросният регистър се предлага да е публично достояние. Това не че е трудно за реализация, но надали някой ще прави справка с регистъра за всеки срещнат – най-много да е от полза за работодателите.

Важно е да се реализират ефективни мерки за неотклонение, като освен вече предлаганите мерки много по-сериозно се помисли върху качествено по-високи парични гаранции Същевременно като се уреди законово банки, застрахователни дружества и специализирани фирми да имат възможност да ги отпускат при определена бърза процедура и срещу определени правомощия спрямо неспазилите гаранцията.

Това, че някой е в затвора, не е пречка да му се наложи мярка “задържане под стража”, като се уведоми мястото за лишаване от свобода, където затворникът изтърпява наказанието си.

При това положение затворникът към момента на приключване на присъдата му ще бъде задържан незабавно под стража, без да излиза на свобода

Създаването на софтуер за такова решение на проблема е елементарно и евтино. Ако това беше направено, Илиян Здравков нямаше да има възможността да убие Вероника.

 24 часа

Споделете чрез

Предишен

Следващ