Доналд Тръмп Gage Skidmore

Влакът Тръмп се движи към Белия дом

Влакът на Доналд Тръмп стремглаво се е запътил към гара “Пенсилвания авеню” 1600. Белият дом очаква своя бивш обитател, който с всеки изминал ден изглежда, че става все по-вероятно отново да влезе в бившия си дом. Две важни новини от последните дни дават повод за оптимизъм от страна на всички онези от нас, които ценим свободата и бихме искали да видим втори мандат на президента Тръмп. Сценарий, за който както вече съм имал възможност да кажа от страниците на “Труд news”, става все по-реалистичен с всеки изминал ден. Въпреки всичките опити за политизиране на съдебната система, въпреки всички медийни истерии, въпреки всички абсурди, които виждаме напоследък.

Доналд Тръмп Gage Skidmore
Доналд Тръмп говори в Лас Вегас, Невада, САЩ. Снимка: Gage Skidmore

Първият повод за оптимизъм дойде от Върховния съд. Той излезе с решение, в което никой от нас, които сме изкушени от конституционноправната наука, не се е съмнявал. Макар че телевизиите се скъсаха да канят всякакви врачки и гадатели, които не знам защо гледат на себе си като анализатори, които обясняваха, че Тръмп е приключен. Става дума, разбира се, за опитът на някои съдебни щатски чиновници в Колорадо, Мейн и Илинойс да “извадят” Тръмп служебно от надпреварата за Белия дом. Когато излязоха въпросните решения на съответните щатски съдилища, онези от нас, които познаваме институционалната рамка в Щатите, бяхме съвсем наясно, че това няма как да остане така. Но мнозина “разбирачи” побързаха да обяснят как Тръмп е загубил вече, край, защото няма да участва в изборите в три щата. Две неща трябва да се кажат по този въпрос.

Първо, разбира се, че Върховния съд няма да допусне отделните щати да решават кой може и кой не може да се кандидатира за федерален пост.

Дори и човек да не е юрист, то няма житейска логика да може във федерация отделните щати да могат да “дисквалифицират” участник в изборен пост на федерално ниво. Ако се допусне такъв произвол, това е фактическо демонтиране на федералната власт, което няма как да се случи просто. Щатите имат правомощия само и единствено да организират изборния процес, но не могат да се разпореждат с правото на участие в изборите от това или онова лице. Затова и Върховният съд с пълно мнозинство от 9-0 гласа реши да отмени този тип съдийски активизъм, който иска по пътя на съдебната репресия да прекрои политическата карта на Щатите.

Второ, дори и по някаква неведома причина (антиправна по своята същност) това “служебно изваждане” от изборите да се беше случило, това нямаше да промени нищо.

Щатите, които опитаха да премахнат Тръмп от бюлетината са дълбоко сини, тоест там традиоционно побеждават демократите. Американската изборна система не се базира на популярния вот, а на броя делегати, които всеки щат излъчва в Изборната колегия, а те (с изключение на Мейн и Небраска) се присъждат на победителя в съответния щат. Тъй като щатите, които опитаха да извадят Тръмп от надпреварата, така и така ще дадат делегатите си на демократите, то дали Тръмп ще участва в тяхната бюлетина или не, няма никакво значение. Това е ясна постановка, която се познава от всички, които имат поне базисна представа за електоралната система в САЩ. Но това няма значение така и иначе, защото нямаше как Върховния съд да допусне такъв произвол.

Това решение на Върховния съд беше едната причина за оптимизъм от последните дни. Другата са резултатите от т.нар. “Супер вторник”. Това е денят, в който около една трета от делегатите на съответните партии биват определени. С други думи, по време на “Супер вторника” се решава в голяма степен кой ще е най-вероятният номиниран от съответната партия за участие в националния вот през есента. При демократите няма изненади, Байдън, който участва в състезание с един кон, победи във вътрешния вот на този важен ден.

При републиканците също няма изненади, въпреки огромните напъни на вътрешната опозиция да изгради конкуренция на Тръмп. Президентът успя категорично да победи в 11 от 12-те вота по време на “Супер вторника” – републиканците в Алабама, Арканзас, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас и Вирджиния. Ники Хейли успя да вземе само силно либералния и малък щат Върмонт, който практически няма никакво значение за крайния резултат.

От всички проведени до момента първични избори Ники Хейли загуби абсолютно навсякъде, включително и в нейния роден щат Южна Каролина, където дори е била губернатор.

Успя да спечели само във Върмонт и Окръг Колумбия, които са дълбоко сини. С други думи, въпреки огромните пари, давани от либералните донори, Ники Хейли следва бързичко да се оттегли от състезанието.

В следствие на резултата от “Супер вторника” и решението на Върховния съд, можем да констатираме, че Тръмп засилва щурма си към Белия дом. Президентът е почти подсигурил номинацията си, вътрешната опозиция е твърде аморфна, за да създаде пречки. Съдийският активизъм на някои политизирани съдии също е без значение, защото Америка все пак е правова държава и Върховния съд никога няма да допусне такъв волунтаризъм. Колкото и “обвинения” да се измагьосват от въздуха, това няма да постигне целта си. Тръмп няма да бъде изваден от състезанието по пътя на политизирането на част от съдебната система. Няма как да се допусне нещо такова. Така че бравурния, включително и по нашите ширини, ентусиазъм на анти-Тръмп говорителите, при всяко ново изфабрикувано дело срещу него, е ни повече, ни по-малко несериозен.

Отделно има и друго много важно нещо. В момента социологията показва, че във всички ключови щати тип “бойни полета”, които ще решат изборите в крайна сметка, Тръмп води над Байдън с няколко процентни пункта. Това е диаметрално противоположно на ситуацията преди 4 години, когато същата социология даваше преднина на Байдън, която в крайна сметка се материализира в изборния резултат.

Днес местата са разменени и Тръмп изглежда води устойчиво.

Все пак е важно да се направи уговорката, че до деня на изборите има твърде много време и изненади не могат да бъдат изключени. Всичко е възможно да се случи, но към тази минута изглежда все по-вероятно Тръмп да успее да надделее в общите избори и да се върне в Белия дом победоносно. Хората масово изглеждат недоволни от икономическата ситуация в страната при Байдън, както и от безумната политика по отворени граници, която пълни Америка с милиони нелегални емигранти. Едно е сигурно – предстоят едни от най-важните избори в най-новата история на Америка.


Оригинална публикация

Споделете:
Петър Кичашки
Петър Кичашки

Доктор по конституционно право, защитил дисертация на тема „Конституционно положение на хората с увреждания“. Изпълнителен-директор на Института за модерна политика. Член на Комисията за защита от дискриминация. Експерт в сферата на уврежданията с международен опит като обучител на Съвета на Европа, координатор за Южна Европа на една от най-големите европейски организации, защитаващи хората с увреждания. Предприемач и експерт в сферата на международната търговия с метали.