Ако Станишев беше по-смел…

„Нашите опоненти правят отчаяни опити да изместят фокуса на предизборната кампания от проблема за бъдещето на България към вот на недоверие за сектор енергетика“. С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев анонсира решението на парламентарната група на левицата да бойкотира вота на недоверие, който ГЕРБ внесе по темата енергетика. Междувременно двукратният министър на енергетиката от БСП Румен Овчаров заяви, че партията му се е отдала на популизъм по темата. Той прогнозира, че изкуственото натискане на цената на тока надолу, с което БСП се хвали от сутрин до вечер, ще бъде платено солено от всички българи, а ако не се предприемат спешни мерки за преодоляване на финансовия колапс на Националната електрическа компания, можем да станем свидетели на истинска катастрофа.

Едва ли дебатът по вота на недоверие би могъл да бъде инструментът за решаване на проблемите в енергетиката, но той е един от основните инструменти на парламентарните партии да предложат решения и да заявят позиции. Решението на управляващите от БСП и ДПС да бойкотират дебата показва единствено, че за тях тази тема не е удобна и те по-скоро могат да загубят ако участват в разискването й, отколкото да спечелят. Ако за Станишев и депутатите му предфалитното състояние, в което се намира енергетиката ни и бъдещето на България са две различни неща, то посоката, в която се движи страната ни е наистина доста опасна.

Националната електрическа компания отбелязва загуби от по 500 милиона лева всяка година и този процес едва ли може да продължи още дълго. В същото време проектът „Южен поток“ все повече започва да обрасва в съмнения за откровен лобизъм и корупция, а обявяваните ползи за България от него са различни почти всеки ден. Първо трябваше да бъдат отворени 15 000 работни места само в България, после се оказа, че за цялото трасе на газопровода ще се отворят 8 000 работни места, но и това не е сигурно. Българският участък на проекта се оскъпява през няколко месеца и към днешна дата ще струва около 3,5 милиарда, но със сигурност това няма да бъде последната цена. Ние ще финансираме дела си в проекта чрез заем от Русия, за който ще платим доста солидната лихва от 8 процента. В същото време първоначално трябваше да получаваме транзитни такси 15 години след изграждането на газопровода, но сега се оказа, че срокът за получаването на дивидентите се увеличава на 22 години. И цялата тази неясна инвестиция се случва в момент, когато българската енергийна система е пред фалит.

На този фон Станишев отказва да дебатира по темата енергетика и бойкотира собствения си парламент с аргумента, че искал да говори за бъдещето на България. Да ГЕРБ, искат дебат три дни преди изборите за европейски парламент, но какво от това. В България ще има редовни избори всяка година до 2017 година, като предвид нестабилността на парламентарното мнозинство, може да има и предсрочни парламентарни избори. Това означава ли, че темата с фалиралата енергетика няма да се обсъжда?

Аргументът, че ГЕРБ искат да извлекат предизборни дивиденти с внасянето на вота е слаб, защото поставя въпроса, защо БСП не се възползват от ситуацията и не направят така, че вотът да работи в тяхна полза. Заедно с ДПС, Атака и „независимите“ депутати на Бареков социалистите имат мнозинство и спокойно ще отхвърлят искането за оставка на правителството. Ако имат какво да кажат и по темите с фалита на НЕК и неяснотите около „Южен поток“, те биха могли да излязат като истински победители от вота. Само, че явно ги е страх. И тук идва въпросът, с какво би била по-различна позицията на БСП по въпросите на енергетиката след изборите, от позицията на БСП преди изборите.

Отказът на Сергей Станишев да влезе в директен публичен сблъсък с опонентите си се случва през цялата предизборна кампания. Като водач на листата на БСП, той не участва в нито един предизборен дебат и предпочиташе да се явява спорадично и сам по платени участия. Припомням, че Станишев е не просто водач на листа, а и лидер на най-голямата партия в управляващото мнозинство и като такъв беше длъжен да зададе тона на кампанията. Не успя. Само по себе си това е равносилно на загуба. Бягането от директни сблъсъци и бутафорното говорене за „социална Европа“ едва ли ще вдъхновят някого извън най-твърдото ядро на БСП да подкрепи партията. Това може да се окаже достатъчно БСП да инкасира поредната си загуба от ГЕРБ. Тогава дебатът, от който Станишев няма да може да избяга няма да бъде нито за енергетиката, нито за бъдещето на България, а за собствената му оставка като лидер на социалистите.

Споделете:
Тома Биков
Тома Биков

Тома Биков e български политик, роден на 10 октомври 1980 г. в Бургас. Завършва актьорство за драматичен театър в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Магистър по политология от СУ „Св. Климент Охридски“.  Работи в БНТ, RE:TV, "Гласове". Има две издадени книги. Участва в предсрочните парламентарни избори през 2017 година като кандидат за депутат от гражданската квота на ГЕРБ в 24 МИР – София.[5] На 26 март 2017 година е избран за народен представител в 44-ото Народно събрание.