НОВО

Травматизмът на българското образование

Покрай нестихващите караници относно новия „превод“ на „Под игото“ на модерен български език, тези дни попаднах на поредната дискусия по темата в една от моите Фейсбук групи. Един участник публикува извадка от романа, написан на стария Иванчевски правопис, и отправи...

Кой е най-големият проблем на днешна България?

Отговорът на този въпрос се съдържа в две новини от тази седмица: Публикувана бе поредната класация PISA (международно оценяване на 15-годишните ученици), в която България е на изключително незавидно място – 54-о от общо 77 страни, участващи в изследването (мястото се...

Терорът на мазохизма

Какъв общ проект за бъдещето може да имаме с хора, които мразят миналото и желаят да заличат културата и цивилизацията на своите предци? Как да се разберем с тези от нас, решени да превърнат Европа в земя на вечната вина. В територия без никаква стойност извън...

Представяне: Сър Роджър Скрутън – „Зелената философия“

„Сиела Норма“ и "Консерваторъ“ имат удоволствието да ви информират, че за първи път на български език излиза книга на Роджър Скрутън. „ЗЕЛЕНАТА ФИЛОСОФИЯ. Консервативно за екологията“ ще бъде представена на 7 декември (събота) от 18:30 ч. в литературен клуб „Перото“,...

Глобалното затопляне се използва за пропаганда

Авторът в дясната платформа "Консерваторъ" Боян Рашев гостува в предаването "Гласове" с водещ Явор Дачков по телевизия БСТВ. Тема на разговора бе глобалното затопляне и използването му с пропагандни цели. Вижте пълното видео:...

Основните послания от срещата между Борисов и Тръмп

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков, авторът Кристиян Шкварек и Боян Стефанов от Младежки консервативен клуб гостуваха в предаването "Реакция" по ТВ Европа. Какви са основните послания от срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръмп? България и...

Пет факта за срещата на ООН за климата в Мадрид

Всичко, което трябва да знаете за срещата на ООН за климата в Мадрид в пет факта + моята интерпретация: 1. САЩ. Китай, Япония, Австралия и Канада не са изпратили представители на високо ниво. => 50% от световните емисии на СО2 ясно казват, че въпросът не им е...

Мисълта за климата като форма на човешката грандомания

Анселм Кентърбърийски, един от бащите на съвременна Европа, който измисли схоластиката, за да се прослави Тома Аквински в нея, а университетите да я прегърнат като откровение, не можеше да си представи нищо по-голямо от Бог. "Модерният човек" не може да си представи...

Българският интерес е свързан с интеграцията на Западните Балкани

Фондация New Direction, International Republican Institute (IRI) и дясна платформа Консерваторъ организират КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАПАДНИ БАЛКАНИ“  Последните няколко години бяха белязани от възраждането на перспективата за членство в ЕС и НАТО на...

Четири начина да измъкнеш пари от населението

Напоследък се говори за идеята Общината да увеличи някои данъци в София, а именно данъците върху автомобили, за които се предполага (без да е доказано), че замърсяват повече, и данъците върху сделките с имоти. „И без друго данъците в София са скандално ниски и дори...

Вредни храни или вредни политици?

Време за четене: 6 мин.

Отново превъртаме скалата дясно-ляво.

Плахата надежда, че провала на сходно аргументирана идея преди две години е дал повод да се обмисли изобщо смисъла от подобни регулации и принципното им отношение към десните идеи не бе оправдана, след като олевяването на системните партии отново личи в поредните предложения за регулация на храните.

Този път не се стига до там да се предлага акциз върху “вредните храни”, каквото предложение се разглеждаше в предишния кабинет Борисов и инициирано от “реформатора” Петър Москов, но за сметка на това депутатите от ГЕРБ продължават същия тон, гласувайки на първо четене забрана за рекламата на “храни и напитки, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене”.

Нещо повече, става дума за “въвеждането на изрична забрана деца да рекламират генномодифицирани храни и храни, за които има въведени ограничения за употреба от деца”.

Миналият път ставаше дума за “храни с доказани вредности като сол, захар, кофеин.” Този път добавяме и генната модификация в списъка.

Дори и да оставим настрана факта, че няма никакви данни за “вредност” на генномодифицираните храни, нещо повече – все повече стават доказателствата за големите ползи от прилагането им при условията, за които са разработвани – медицински ползи, икономически ползи, че дори и екологични ползи – благодарение на по ниските нива на замърсяване с пестициди, които те позволяват, новите предложения, освен в тенденциозност, пак могат да бъдат обвинени в неграмотност. Защото материята в същност не е толкова сложна.

Всеки научно-грамотен човек може да докаже, че “вредността” е абстрактно понятие.

Всичко зависи от дозата. Нещо повече, това може да бъде измерено.

Като пример, нека сравним нивото на токсичност на солта, захарта, кофеина и никотина, етанола и съвсем сериозно – Δ9-тетрахидроканабинола, още известен в медицинската търговия в други държави – маринол. Нека добавим и пестицидът глифозат – “един от лошите примери на тровещата ни голяма агро-индустрия” – в картинката, защото благодарение на инфилтриралите Европейския съюз чрез левите организации анти-ГМО активисти, много от които с удоволствие потребяват поне едно от горните вещества, успяха да въведат отвън тази тема и тук. Бонус: Витамин А.

LD50 се използва в науката за лесно сравняване на нивата на токсичност на различни вещества. Това е средностатистическото количество, което е смъртоносно за 50% от случаите на приемане. По малкото число означава по голяма токсичност. За лекарствата се калкулира коефициент на полезност, като се разделя числото LD50 на ED50 – което пък е ефективната доза за 50% от случаите, но това е част от друга тема. Всички цитирани данни са за перорално приемане, защото може да има известни разлики в числата при другите начини на приемане.

  • Сол – 3000mg/kg. Безспорно има своите вредни ефекти, но тялото ни не може да функционира нормално без нея. Твърде много са ефектите – полезни и  вредни, за да бъдат описвани с няколко изречения.
  • Захар – 29700mg/kg LD50. Над 9 пъти по слабо-токсична от солта. Казаното за солта горе, обаче, има същата валидност и за захарта.
  • Кофеин – 192mg/kg. Цели 154 пъти по токсичен от захарта и 15 пъти по токсичен от солта. В същност, обаче, основна съставка на много лекарства, сред които такива за ADHD, астма, мигрена, противовъзпалителни
  • Никотин – ~0.5-1mg/kg. Иначе казано – 29699 пъти (!) по токсичен от захарта и най-токсичния пример, който мога да дам от масово достъпните продукти на пазара. Основната му медицинска функция е в терапия на пристрастяването към тютюна, където той е активната съставка. Странно, как тютюна все още не е забранен, нали?
  • Маринол – 1270mg/kg. Точно 1269 пъти по слабо-токсичен от никотина. При все това, едните цигари са разрешени, другите – забранени. Никотина има нула полезни за медицината ефекти, докато за THC всяка година науката открива нови възможности за прилагането му като лечение или терапевтика на сериозни заболявания и под името маринол е активна съставка на много лекарства, извън България. Пушенето, разбира се, по никакъв начин не е полезен метод за прилагане, но забраната върху марихуаната ефективно забранява и научните медицински изследвания и приложение.
  • Етанол – 7060mg/kg. Алкохолът, ще речете, е почти безопасен, в сравнение с досегашните примери. Само три пъти и половина по токсичен от захарта. Именно затова е най-добрия пример за това как не веществото, а дозата, която поглъщаме, представлява опасността за нас. Алкохолът, според проучване в Британия от 2010, е наркотичното вещество с най-висока степен на обществена опасност – по висока дори от хероина. При все това, този продукт е подминат от регулаторния ентусиазъм, за пореден път. Не защото регулаторния ентусиазъм има смисъл, разбира се, а защото той никога не е “в грижа за хората”, а е лицемерно проявление на система от специални интереси.
  • Глифозат – 5600mg/kg. Това адско произведение на химическата индустрия! Нужно ли е да казвам повече?
  • Витамин А – 1510mg/kg. Цели три пъти и половина по опасен от глифозат. Без редовно приемане на витамин А, обаче, следват цяла поредица заболявания, включително слепота, която обикновено засяга децата. В същото време, витамин А е известен мутаген, потенциално опасен за плода по време на бременност и вероятен карциноген. Още един пример за това, че нещата не са толкова прости и не може да се каже, че едно нещо е “или вредно или полезно, точка”. В развиващия се свят липсата на витамин А е огромен проблем. Който може да бъде решен с прилагането на ГМО технологии като Златния ориз, който е модифициран да произвежда витамин А, за да компенсира дефицита в хранителните режими на тези бедни хора. Благодарение на “зелени” активисти, все още не може да получи разрешение за употреба в някои от най-нуждаещите се страни, а насаждения с него, където ги има, редовно биват вандализирани.

Разбира се, всичко това е най-обикновена политика, нямаща нищо общо с науката, а само със страховете и интересите на хората. Повече от всякога е нужен здрав разум по тези въпроси, а не истеричен ляв популизъм. Преди всичко, трябва най-накрая дясното да бъде дясно.

Идеята за налагане на правила и стандарти за качество нито е нова, нито се проявява чрез централизирани бюрократични мерки.

Най-големите скокове в качественото развитие на продуктите са били плод на свободния пазар – конкурентния натиск, в комбинация с естествения стремеж у човека да облагородява средата в която живее, са ни дали съвременната пшеница, банан, точките на безопасно огъване при удар в  автомобилите, компютри в телефоните и дори масовата лудост по чия или крафт продуктите, чиито единствен отличителен белег е в рекламата, вдъхваща уверèния в тяхното качество.

Най-големият провал в историята на човечеството, по отношение на здравето и храненето, е налагането от Американската Администрация по Храни и Лекарства (FDA) на този така опасен мит за вредността на мазнините с животински произход, пряко виновен за смъртта на милиони хора. Дори без забрана, а само чрез контрол върху медийните послания.

Ето затова сега приетата на първо четене забрана за реклама е опасна, ако и да изглежда като несравнимо по малък казус. Нещо повече, тази забрана няма да извлече тези продукти от пазара, но законотворческото стигматизиране на цели категории от земеделското производство и научния прогрес на хранително-вкусовата промишленост със сигурност ще генерира още корупция и ще спомогне за утвърждаване на анти-научните митологеми, с които лявото атакува опонентите си и прокарва нови регулаторни мерки, разширявайки властта на държавата върху живота на хората.

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Don`t copy text!

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!