НОВО

„Да здравствует революция!“

Каква беше точната цена на болшевишкия преврат в Русия? Между 7 и 12 милиона души загиват в Русия от 1917 г. до 1923 г, за да наложат болшевиките властта си в гражданската война и върху обществото. Около 500 000 войници загиват в битките, като сред цивилното население...

Идеализмът убива

Посещаването на опасни места по света следва да е продукт на подготовка, осъзнат риск, богата информираност и способност за критично мислене. Санитарният минимум от познания за това как работи светът диктува да може да различиш сравнително сигурните от несигурните...

Орбан и ЕНП или пушката като патерица

От решението на Европейската народна партия (ЕНП) да "замрази" участието на Фидес, ръководена от Виктор Орбан, няма спечелили. И ЕНП, и унгарският министър-председател само губят от така развилите се събития. ЕНП губи, тъй като тя трябва да кооптира, да си сътрудничи...

Ще сложи ли мюфтийството тире?

През последните дни съдбата на дълговете на мюфтийството (или както шеговито е известно „Българска Мюсюлманска Църква“) беше широко дискутирана, главно в аспекти, които бяха на нивото на гореспоменатите шеги или на дребно политиканстване. По същество дискусия много...

Трябват ни бащи и предци, които да ни покажат какво сме

Петър Николов-Зиков е възпитаник на Класическата гимназия, доктор по история на Нов български университет, отскоро и доцент по политически науки. Автор е на задълбочени изследвания върху развитието на дясната политическа мисъл, поместени в книгата му ,,Раждането на...

Значението на манифестът на Макрон за европейската енергийна политика

Преди десетина дни френският президент Еманюел Макрон пусна пламенна декларация за „спасението“ на Европа. Текстът не се отличава с конкретика и по-скоро има вид на уводна част от някакъв идеологически манифест. Въпреки това, в него се срещат някои генерални насоки и...

Макроновия ренесанс

Миналата седмица френският президент Макрон се обърна с писмо към всички европейци, като изложи в него визията си за “ренесанс” на европейския проект. Не можейки да остане по-назад, до края на седмицата Германия отговори на предизвикателството, макар че под немската...

(Полит)коректна наука

Става все по-трудно и опасно да се занимаваш с наука по време на политическа коректност. Хората, които доскоро издигаха абстрактната идея за наука като тотем на своето превъзходство над ретроградните и безпросветни проли, сега заличават реални и значими учени, уличени...

Време разделно в Европейската народна партия

Миналата седмица беше задействана процедура за изключването на партията на Виктор Орбан (Фидес) от семейството на Европейската народна партия. Формалният повод е билборд кампанията на унгарското правителство, която показва Жан-Клод Юнкер и Джордж Сорос един...

Роджър Скрутън за „Фигаро“: Във Франция, левият интелектуалец е свещеник без Господ

Философ, публичен коментатор и автор на повече от 40 книги. Една от най-известните и разпознаваeми фигури в консерватизма днес.Какво е дясното? Защо повечето интелектуалци са левичари? Разделението по оста „дясно-ляво“ актуално ли е все още във времето на популизма?...

Вредни храни или вредни политици?

Време за четене: 6 мин.

Отново превъртаме скалата дясно-ляво.

Плахата надежда, че провала на сходно аргументирана идея преди две години е дал повод да се обмисли изобщо смисъла от подобни регулации и принципното им отношение към десните идеи не бе оправдана, след като олевяването на системните партии отново личи в поредните предложения за регулация на храните.

Този път не се стига до там да се предлага акциз върху “вредните храни”, каквото предложение се разглеждаше в предишния кабинет Борисов и инициирано от “реформатора” Петър Москов, но за сметка на това депутатите от ГЕРБ продължават същия тон, гласувайки на първо четене забрана за рекламата на “храни и напитки, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене”.

Нещо повече, става дума за “въвеждането на изрична забрана деца да рекламират генномодифицирани храни и храни, за които има въведени ограничения за употреба от деца”.

Миналият път ставаше дума за “храни с доказани вредности като сол, захар, кофеин.” Този път добавяме и генната модификация в списъка.

Дори и да оставим настрана факта, че няма никакви данни за “вредност” на генномодифицираните храни, нещо повече – все повече стават доказателствата за големите ползи от прилагането им при условията, за които са разработвани – медицински ползи, икономически ползи, че дори и екологични ползи – благодарение на по ниските нива на замърсяване с пестициди, които те позволяват, новите предложения, освен в тенденциозност, пак могат да бъдат обвинени в неграмотност. Защото материята в същност не е толкова сложна.

Всеки научно-грамотен човек може да докаже, че “вредността” е абстрактно понятие.

Всичко зависи от дозата. Нещо повече, това може да бъде измерено.

Като пример, нека сравним нивото на токсичност на солта, захарта, кофеина и никотина, етанола и съвсем сериозно – Δ9-тетрахидроканабинола, още известен в медицинската търговия в други държави – маринол. Нека добавим и пестицидът глифозат – “един от лошите примери на тровещата ни голяма агро-индустрия” – в картинката, защото благодарение на инфилтриралите Европейския съюз чрез левите организации анти-ГМО активисти, много от които с удоволствие потребяват поне едно от горните вещества, успяха да въведат отвън тази тема и тук. Бонус: Витамин А.

LD50 се използва в науката за лесно сравняване на нивата на токсичност на различни вещества. Това е средностатистическото количество, което е смъртоносно за 50% от случаите на приемане. По малкото число означава по голяма токсичност. За лекарствата се калкулира коефициент на полезност, като се разделя числото LD50 на ED50 – което пък е ефективната доза за 50% от случаите, но това е част от друга тема. Всички цитирани данни са за перорално приемане, защото може да има известни разлики в числата при другите начини на приемане.

  • Сол – 3000mg/kg. Безспорно има своите вредни ефекти, но тялото ни не може да функционира нормално без нея. Твърде много са ефектите – полезни и  вредни, за да бъдат описвани с няколко изречения.
  • Захар – 29700mg/kg LD50. Над 9 пъти по слабо-токсична от солта. Казаното за солта горе, обаче, има същата валидност и за захарта.
  • Кофеин – 192mg/kg. Цели 154 пъти по токсичен от захарта и 15 пъти по токсичен от солта. В същност, обаче, основна съставка на много лекарства, сред които такива за ADHD, астма, мигрена, противовъзпалителни
  • Никотин – ~0.5-1mg/kg. Иначе казано – 29699 пъти (!) по токсичен от захарта и най-токсичния пример, който мога да дам от масово достъпните продукти на пазара. Основната му медицинска функция е в терапия на пристрастяването към тютюна, където той е активната съставка. Странно, как тютюна все още не е забранен, нали?
  • Маринол – 1270mg/kg. Точно 1269 пъти по слабо-токсичен от никотина. При все това, едните цигари са разрешени, другите – забранени. Никотина има нула полезни за медицината ефекти, докато за THC всяка година науката открива нови възможности за прилагането му като лечение или терапевтика на сериозни заболявания и под името маринол е активна съставка на много лекарства, извън България. Пушенето, разбира се, по никакъв начин не е полезен метод за прилагане, но забраната върху марихуаната ефективно забранява и научните медицински изследвания и приложение.
  • Етанол – 7060mg/kg. Алкохолът, ще речете, е почти безопасен, в сравнение с досегашните примери. Само три пъти и половина по токсичен от захарта. Именно затова е най-добрия пример за това как не веществото, а дозата, която поглъщаме, представлява опасността за нас. Алкохолът, според проучване в Британия от 2010, е наркотичното вещество с най-висока степен на обществена опасност – по висока дори от хероина. При все това, този продукт е подминат от регулаторния ентусиазъм, за пореден път. Не защото регулаторния ентусиазъм има смисъл, разбира се, а защото той никога не е “в грижа за хората”, а е лицемерно проявление на система от специални интереси.
  • Глифозат – 5600mg/kg. Това адско произведение на химическата индустрия! Нужно ли е да казвам повече?
  • Витамин А – 1510mg/kg. Цели три пъти и половина по опасен от глифозат. Без редовно приемане на витамин А, обаче, следват цяла поредица заболявания, включително слепота, която обикновено засяга децата. В същото време, витамин А е известен мутаген, потенциално опасен за плода по време на бременност и вероятен карциноген. Още един пример за това, че нещата не са толкова прости и не може да се каже, че едно нещо е “или вредно или полезно, точка”. В развиващия се свят липсата на витамин А е огромен проблем. Който може да бъде решен с прилагането на ГМО технологии като Златния ориз, който е модифициран да произвежда витамин А, за да компенсира дефицита в хранителните режими на тези бедни хора. Благодарение на “зелени” активисти, все още не може да получи разрешение за употреба в някои от най-нуждаещите се страни, а насаждения с него, където ги има, редовно биват вандализирани.

Разбира се, всичко това е най-обикновена политика, нямаща нищо общо с науката, а само със страховете и интересите на хората. Повече от всякога е нужен здрав разум по тези въпроси, а не истеричен ляв популизъм. Преди всичко, трябва най-накрая дясното да бъде дясно.

Идеята за налагане на правила и стандарти за качество нито е нова, нито се проявява чрез централизирани бюрократични мерки.

Най-големите скокове в качественото развитие на продуктите са били плод на свободния пазар – конкурентния натиск, в комбинация с естествения стремеж у човека да облагородява средата в която живее, са ни дали съвременната пшеница, банан, точките на безопасно огъване при удар в  автомобилите, компютри в телефоните и дори масовата лудост по чия или крафт продуктите, чиито единствен отличителен белег е в рекламата, вдъхваща уверèния в тяхното качество.

Най-големият провал в историята на човечеството, по отношение на здравето и храненето, е налагането от Американската Администрация по Храни и Лекарства (FDA) на този така опасен мит за вредността на мазнините с животински произход, пряко виновен за смъртта на милиони хора. Дори без забрана, а само чрез контрол върху медийните послания.

Ето затова сега приетата на първо четене забрана за реклама е опасна, ако и да изглежда като несравнимо по малък казус. Нещо повече, тази забрана няма да извлече тези продукти от пазара, но законотворческото стигматизиране на цели категории от земеделското производство и научния прогрес на хранително-вкусовата промишленост със сигурност ще генерира още корупция и ще спомогне за утвърждаване на анти-научните митологеми, с които лявото атакува опонентите си и прокарва нови регулаторни мерки, разширявайки властта на държавата върху живота на хората.

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!