Вредни храни или вредни политици?

Отново превъртаме скалата дясно-ляво.

Плахата надежда, че провала на сходно аргументирана идея преди две години е дал повод да се обмисли изобщо смисъла от подобни регулации и принципното им отношение към десните идеи не бе оправдана, след като олевяването на системните партии отново личи в поредните предложения за регулация на храните.

Този път не се стига до там да се предлага акциз върху “вредните храни”, каквото предложение се разглеждаше в предишния кабинет Борисов и инициирано от “реформатора” Петър Москов, но за сметка на това депутатите от ГЕРБ продължават същия тон, гласувайки на първо четене забрана за рекламата на “храни и напитки, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене”.

Нещо повече, става дума за “въвеждането на изрична забрана деца да рекламират генномодифицирани храни и храни, за които има въведени ограничения за употреба от деца”.

Миналият път ставаше дума за “храни с доказани вредности като сол, захар, кофеин.” Този път добавяме и генната модификация в списъка.

Дори и да оставим настрана факта, че няма никакви данни за “вредност” на генномодифицираните храни, нещо повече – все повече стават доказателствата за големите ползи от прилагането им при условията, за които са разработвани – медицински ползи, икономически ползи, че дори и екологични ползи – благодарение на по ниските нива на замърсяване с пестициди, които те позволяват, новите предложения, освен в тенденциозност, пак могат да бъдат обвинени в неграмотност. Защото материята в същност не е толкова сложна.

Всеки научно-грамотен човек може да докаже, че “вредността” е абстрактно понятие.

Всичко зависи от дозата. Нещо повече, това може да бъде измерено.

Като пример, нека сравним нивото на токсичност на солта, захарта, кофеина и никотина, етанола и съвсем сериозно – Δ9-тетрахидроканабинола, още известен в медицинската търговия в други държави – маринол. Нека добавим и пестицидът глифозат – “един от лошите примери на тровещата ни голяма агро-индустрия” – в картинката, защото благодарение на инфилтриралите Европейския съюз чрез левите организации анти-ГМО активисти, много от които с удоволствие потребяват поне едно от горните вещества, успяха да въведат отвън тази тема и тук. Бонус: Витамин А.

LD50 се използва в науката за лесно сравняване на нивата на токсичност на различни вещества. Това е средностатистическото количество, което е смъртоносно за 50% от случаите на приемане. По малкото число означава по голяма токсичност. За лекарствата се калкулира коефициент на полезност, като се разделя числото LD50 на ED50 – което пък е ефективната доза за 50% от случаите, но това е част от друга тема. Всички цитирани данни са за перорално приемане, защото може да има известни разлики в числата при другите начини на приемане.

  • Сол – 3000mg/kg. Безспорно има своите вредни ефекти, но тялото ни не може да функционира нормално без нея. Твърде много са ефектите – полезни и  вредни, за да бъдат описвани с няколко изречения.
  • Захар – 29700mg/kg LD50. Над 9 пъти по слабо-токсична от солта. Казаното за солта горе, обаче, има същата валидност и за захарта.
  • Кофеин – 192mg/kg. Цели 154 пъти по токсичен от захарта и 15 пъти по токсичен от солта. В същност, обаче, основна съставка на много лекарства, сред които такива за ADHD, астма, мигрена, противовъзпалителни
  • Никотин – ~0.5-1mg/kg. Иначе казано – 29699 пъти (!) по токсичен от захарта и най-токсичния пример, който мога да дам от масово достъпните продукти на пазара. Основната му медицинска функция е в терапия на пристрастяването към тютюна, където той е активната съставка. Странно, как тютюна все още не е забранен, нали?
  • Маринол – 1270mg/kg. Точно 1269 пъти по слабо-токсичен от никотина. При все това, едните цигари са разрешени, другите – забранени. Никотина има нула полезни за медицината ефекти, докато за THC всяка година науката открива нови възможности за прилагането му като лечение или терапевтика на сериозни заболявания и под името маринол е активна съставка на много лекарства, извън България. Пушенето, разбира се, по никакъв начин не е полезен метод за прилагане, но забраната върху марихуаната ефективно забранява и научните медицински изследвания и приложение.
  • Етанол – 7060mg/kg. Алкохолът, ще речете, е почти безопасен, в сравнение с досегашните примери. Само три пъти и половина по токсичен от захарта. Именно затова е най-добрия пример за това как не веществото, а дозата, която поглъщаме, представлява опасността за нас. Алкохолът, според проучване в Британия от 2010, е наркотичното вещество с най-висока степен на обществена опасност – по висока дори от хероина. При все това, този продукт е подминат от регулаторния ентусиазъм, за пореден път. Не защото регулаторния ентусиазъм има смисъл, разбира се, а защото той никога не е “в грижа за хората”, а е лицемерно проявление на система от специални интереси.
  • Глифозат – 5600mg/kg. Това адско произведение на химическата индустрия! Нужно ли е да казвам повече?
  • Витамин А – 1510mg/kg. Цели три пъти и половина по опасен от глифозат. Без редовно приемане на витамин А, обаче, следват цяла поредица заболявания, включително слепота, която обикновено засяга децата. В същото време, витамин А е известен мутаген, потенциално опасен за плода по време на бременност и вероятен карциноген. Още един пример за това, че нещата не са толкова прости и не може да се каже, че едно нещо е “или вредно или полезно, точка”. В развиващия се свят липсата на витамин А е огромен проблем. Който може да бъде решен с прилагането на ГМО технологии като Златния ориз, който е модифициран да произвежда витамин А, за да компенсира дефицита в хранителните режими на тези бедни хора. Благодарение на “зелени” активисти, все още не може да получи разрешение за употреба в някои от най-нуждаещите се страни, а насаждения с него, където ги има, редовно биват вандализирани.

Разбира се, всичко това е най-обикновена политика, нямаща нищо общо с науката, а само със страховете и интересите на хората. Повече от всякога е нужен здрав разум по тези въпроси, а не истеричен ляв популизъм. Преди всичко, трябва най-накрая дясното да бъде дясно.

Идеята за налагане на правила и стандарти за качество нито е нова, нито се проявява чрез централизирани бюрократични мерки.

Най-големите скокове в качественото развитие на продуктите са били плод на свободния пазар – конкурентния натиск, в комбинация с естествения стремеж у човека да облагородява средата в която живее, са ни дали съвременната пшеница, банан, точките на безопасно огъване при удар в  автомобилите, компютри в телефоните и дори масовата лудост по чия или крафт продуктите, чиито единствен отличителен белег е в рекламата, вдъхваща уверèния в тяхното качество.

Най-големият провал в историята на човечеството, по отношение на здравето и храненето, е налагането от Американската Администрация по Храни и Лекарства (FDA) на този така опасен мит за вредността на мазнините с животински произход, пряко виновен за смъртта на милиони хора. Дори без забрана, а само чрез контрол върху медийните послания.

Ето затова сега приетата на първо четене забрана за реклама е опасна, ако и да изглежда като несравнимо по малък казус. Нещо повече, тази забрана няма да извлече тези продукти от пазара, но законотворческото стигматизиране на цели категории от земеделското производство и научния прогрес на хранително-вкусовата промишленост със сигурност ще генерира още корупция и ще спомогне за утвърждаване на анти-научните митологеми, с които лявото атакува опонентите си и прокарва нови регулаторни мерки, разширявайки властта на държавата върху живота на хората.

Споделете:
Емил Вълков
Емил Вълков

Политически анализатор, член на Младежкия консервативен клуб. Мениджър в сферата на ентъртейнмънт индустрията, участвал в екипа създал най-големия фестивал в историята на България. Вярва, че плодовете на Европейската цивилизация са най-ценното ни достижение.