Ако няма да съдействате, поне не пречете

„Органите на реда да съдействат на лицето при изпълняване на служебните му задължения“

Това пише на всяка една журналистическа карта. Случаят със задържаните журналисти от Биволъ и RISE Project Romania, на които не просто не е било съдействано за изпълняване на служебните им задължения, но по всичко личи дори е било попречено, показва нагледно празнотата на тези думи.

Твърдението на висши ръководители от МВР, че журналистите не били арестувани, а просто отведени за снемане на обяснения по средата на разследването им на корупционна схема, е обидно преди всичко към интелекта на обществото, което трябва да приеме това обяснение като правдоподобно. Нещо повече, според шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов полицаите са се отзовали на сигнал от самите журналисти за извършване на незаконни действия, в следствие на което са отведени подалите сигнала. Акуратен пример тук би било жертва на насилие да подаде сигнал срещу насилника си, а отзовалите се на място блюстители на реда да отведат нея в ареста за установяване на самоличността и снемане на обяснения. Да, на практика жертвата не е арестувана, но това прави ли случая по-малко абсурден?

 

Както често се случва, тук казусът е принципен и позицията следва да е принципна, независимо какво е мнението ни за работата на колегите от Биволъ.

Абсолютно недопустимо е да се използват служебните правомощия, за да се компрометира работата по журналистическо разследване. Или говорим за потресаваща некомпетентност от страна на пристигналите на място полицаи, което дори при установените дългогодишни и емпирично подкрепени стандарти на родната полиция е слабо вероятно, или е налице умишлено проваляне на журналистическо разследване, може би дори опит за сплашване на неговите автори.

Нещо повече, веднъж и завинаги принципите на свобода на словото, на свобода на събиране и споделяне на информация, трябва да бъдат утвърдени като неоспорими в българското общество. Това означава, че полицаите не трябва да отвеждат (а на практика задържат) повикалите ги журналисти. Означава още, че PR-и не трябва да удрят журналисти, че политици и длъжностни лица не трябва да си позволяват да заплашват журналисти в и извън национален ефир. Това са толкова прости постулати, че е наистина странно да ги обсъждаме през 2018 г.

Господа полицаи, които имате безкрайното уважение на обществото за опазването на обществения ред в страната – ако смятате за непосилно да оказвате съдействие при изпълнение на служебните задължения на журналистите, моля, поне не им пречете.

 


Снимка: БНР

Споделете:
Михаил Кръстев
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев е икономист, публицист и анализатор. С дългогодишен опит и в журналистиката. Член на Съвета по икономически и публични политики към УНСС.