За Македония трябва да се говори на висок глас

Една от най-важните теми за България, по която има учудващ консенсус както между политиците от повечето партии, така и между политиците и общественото мнение, е темата за Македония. Поредно доказателство е изявлението на новия министър на външните работи на България в служебното правителство на Стефан Янев – Светлан Стоев, който потвърди досегашната позиция на страната ни, заявявайки: “Рамковата позиция с Република Северна Македония е приета с консенсус на всички политически сили в българския парламент, служебното правителство не може да я променя, но каквото зависи от служебния кабинет, ще бъде направено за продължаване на диалога със страната. Всичко е в ръцете на официалните представители на Северна Македония, те са наясно каква е българската позиция и не трябва да се спекулира, че ще има промяна, докато трае служебното правителство.”

Това изявление идва в много важен момент, когато натискът върху България по темата за Македония се засилва от всички посоки. Най-пресен е примерът с позицията на Хърватия. А преди няколко дни бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън призова България да вдигне ветото за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. На форум на Атлантическия клуб Робъртсън припомни, че евроатлантическата перспектива на региона е била един от факторите за урегулирането на кризите на Балканите.

Преди него шведският външен министър Ан Линде призова ЕС незабавно да започне преговори със Северна Македония за влизането на републиката в обединена Европа.

Преди месец авcтрийcкият миниcтър зa Eврoпa Кaрoлинe Eщaдлeр призoвa Бългaрия дa ce oткaжe oт cъпрoтивaтa зa зaпoчвaнe нa прeгoвoри зa приcъeдинявaнe cъc Ceвeрнa Мaкeдoния. 

Германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот също каза, че по отношение на критериите за приемане двете страни (РС Македония и Албания) „се справят“, затова ЕС „трябва колкото е възможно по-скоро“ да изпълни обещанията си и е „крайно време“ преговорите да започнат. 

От месеци в немските медии тече и усилена антибългарска кампания по темата. Германското издание Die Welt нарече спора ни със Северна Македония за езика абсурден.  Балканският кореспондент на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ Михаел Мартенс коментира българските претенции така: „Българското правителство ще се откаже от своето вето, само ако македонците са готови да приемат доминиращия в България исторически поглед над темата. Според него, македонците са „измислена нация“ – за разлика от българската нация, която в София явно смятат за дарена от Бога, паднала от небето или възникнала в резултат от осмоза.“

В съвремието пък, връзката между дипломацията и лобизма, често е от съществено значение за успеха на начинанието. За съжаление, думичката лобизъм е по-скоро непозната по нашите географски ширини. За други “лобизъм” е мръсна дума, свързва се единствено с корупционни практики и мръсни игри в политиката. В действителност съществена и важна част от лобистиката е именно дипломацията, а за да си добър дипломат, трябва да си отличен лобист.

На този неблагоприятен и крайно агресивен фон, умишлено подклаждан от страна на Македония, позицията на България сякаш не достига до нашите партньори в чужбина, въпреки консенсуса по темата, който съществува в страната ни. Това, което ни липсва, е силна и изказана на висок глас чуждестранна подкрепа. За да получим такава, се изисква отлична дипломация и лобистки усилия, които ще са от безспорна полза за страната ни. 
Всички усилия, които до този момент направи българската държава, в лицето и на предишния кабинет, има опасност да бъдат пренебрегнати от страна на партньорите ни, ако правотата ни бъде подкрепена от различни активности извън страната ни.

Вероятно това е един от малкото пъти в историята, когато политиците и обществеността сме единни по толкова важна тема, един от малкото пъти, когато истината категорично е на наша страна, един от малкото пъти, когато досегашните ни управляващи показаха похвално постоянство и безспорна компетентност по някоя тема. И ще е непростимо кощунство с България и българите, ако не спечелим тази битка и на полето на дипломацията.

Лобирайте, длъжни сте! Заради България!

Оригинална публикация

Споделете:
Виктория Георгиева
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала телевизионна журналистика, а в момента и "Религията в Европа" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Стажувала е в спортната редакция на БНТ и е писала за печатни медии. Две години е била член на Студентския съвет към СУ. В момента работи като специалист маркетинг и реклама във водеща българска компания. Интересува се от политика и история.