fbpx

НОВО

Анатомия на cancel-културата

През последните месеци и години в западния свят става все по-актуална темата за cancel-културата. Нарочно използвам англоезичния термин, защото преводите на български език не звучат добре – в родните медии явлението е наричано „култура на отказа“, „култура на...

Четирите фази на завладяването ни от марксистите: Юрий Безменов беше прав

Журналистът и съветски дезертьор отдавна разобличи съвременното левичарско движение Автор: Скот Маккей Превод от английски език: Любомир Талев Публикувана за пръв път в "American Spectator". Важно е да разберем, че се намираме в революционен момент от американската...

С всеки ден на власт управляващите ерозират

„От чисто политическа гледна точка най-добрият вариант на ГЕРБ в момента е да се съгласи да подаде оставка. Чисто електорално с всеки ден на власт ГЕРБ ерозира и кърви. Този процес ще се засилва, защото икономическата криза ще се задълбочава.“ Това каза пред...

Кризата от 2008 г. не се повтаря, много по-тежка е

Eфектите от икономическата криза са най-силно подценяваният фактор от началото на извънредната ситуация, предизвикана от световната пандемия от COVID-19. Въпреки, че най-яркото проявление на предстоящите финансови и икономически затруднения се появи още в средата на...

Коронавирусът пренареди света

През изминалото тримесечие американската икономика регистрира срив с почти 33% спрямо първото тримесечие и 9.5% на годишна база спрямо същия период на 2019 г. Безработицата счупи тавана на графиките. Това са абсолютни рекорди откакто има исторически данни. Икономиката...

Седемте смъртни гряха според ляво-либералната „религия”

Източното православие не разграничава ясно смъртните и простимите грехове. В католицизма седемте смъртни гряха са точно назовани: гордост, сребролюбие, блудство, завист, чревоугодие, гняв и леност. Първоначално те са посочени през 6-ти век от папа Григорий Велики, а...

Инфлацията ще стопи парите ни – как да се опазим?

„Спасителят“ е с тежък ревматизъм, свръхтегло и два микроинфаркта Днес светът на финансите е достигнал точка, от която няма връщане. През 2007-2009 г. имахме Голяма рецесия. Евтиният кредит от централните банки наду стратосферен имотен балон, придружен от сериозна...

На път сме да пропаднем в двойна криза с риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни...

Оставки, избори и кабинети – какво ни казва Конституцията?

Често пъти в нашето общество политически, икономически и социални събития пораждат кризи, които бързо се прехвърлят на държавно ниво и водят до структурни изменения в тъканта на българската политика. И докато партии идват и си отиват, заедно с правителствата, които те...

Отворено писмо срещу агресията към журналисти

Присъединяваме се към отвореното писмо на АБРО, БНР и БНТ срещу агресията срещу журналисти: АБРО, БНТ и БНР призовават към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват...

Мартин Заимов: Бордът може да бъде съборен само от 121 безумни депутати

Време за четене: 5 мин.

– Господин Заимов, защо според вас сега, през 2014 г., се случва такава истерия с банките, след като тяхното състояние е съвсем различно от онова през 1995-1996 г.?

– Банките са в несравнимо по-добро положение спрямо тогава. Не бива обаче да се пренебрегва фактът, че вече 6 години в България няма голям икономически растеж. Има сектори в икономиката, които са в затруднено положение, а в банките вече много години има лоши кредити. Логично е банките да не са така стабилни, както бяха пред 6-7 години.

– Значи според вас има обективни предпоставки за всичко, което се случва и то не се дължи само на злонамерени слухове?

– Не мисля, че е възможно само със слухове да се предизвика такъв тежък проблем в една или друга банка. Дори през 1995-1996 г. немалка роля в трудностите на банките имаха хора, които бяха вътре в системата и знаеха за затрудненията . Банкова или финансова криза обикновено се предизвиква от слуховете и тревогите на хората, но в не малка степен и от вътрешни хора. Няма как банка да има такива сериозни затруднения, без нейни акционери или бивши служители да са разтревожени и да споделят тази тревога.

– Добре, но как става така, че тези слухове се разпространяват толкова бързо?

– В днешно време има огромно количество хора, които са свързани в реално време помежду си и информацията се разпространява мигновено. Така се разпространяват не само слухове, но и всякаква информация.
Разбира се, в такава ситуация слуховете не са достатъчни. А и не всяка информация може да се третира като слух. Но и не смятам, че това, което се разпространява чрез SMS-ите е вярно.

– А кой според вас има интерес от разпространяването на такива слухове?

– Вероятно това е някой, който дължи пари и не може да ги плати на дадена банка. Може да има и политическа мотивация. Не знам дали дадена информация в конкретния случай е вярна или невярна. Ако е имало някакъв елемент на истина в каквото и да било, тази истина се разпространява изключително бързо.

– Появиха се сигнали за злонамерени деяния като разпространяване на SMS-и с предупреждения да се теглят пари. Имаше дори информация, че хора нарочно си откриват сметки с малки суми, за да могат месец по-късно да се наредят на опашка и да искат да си изтеглят парите. Кой би имал интерес от това?

– Не знам. Но голям брой хора да открият сметки с малки суми, ако банката е сериозна, би било доста трудно. В днешно време откриването на една сметка е съпроводено с проверка на клиента. Банковите служители проверяват всеки човек, който иска да депозира парите си.

– А какво според вас трябва да направят ДАНС, МВР и прокуратурата в такава ситуация?

– Не съм имал опит с МВР, прокуратурата и ДАНС. Не знам какво би трябвало да направят в случая. Според мен това е по-скоро професионален проблем, който касае Министерството на финансите и Българската народна банка.

– Какви действия би трябвало да предприемат тогава финансовото министерство и БНБ?

– Министерството на финансите и БНБ трябва да осигурят необходимата ликвидност на институции, които са фундаментално стабилни и които имат само ликвиден проблем.

– Откъде може да бъде осигурена тази ликвидност?

– Разполагаме с големия шанс да имаме много стабилни държавни финанси. Това означава, че правителството няма проблем, да емитира близо 1,5 млрд. евро на международните пазари, няма да има проблем да емитира и повече.

– Значи според вас трябва да бъде пусната нова емисия?

– Ако е необходимо.

– Възможно ли е току-що изтеглената нова емисия да се използва за осигуряването на допълнителна ликвидност в банките?

– Не виждам пречка. Вероятно има определени нормативни изисквания, които биха създали затруднения, но тук става въпрос за сериозно решение, на което трябва да се намери отговор.

– Могат ли такива атаки, свързани с банковата система, да разклатят валутния борд?

– Не вярвам. Трябва 121 народни представители да се окажат подкупни, злонамерени или много неуки. За да бъде отменен валутният борд, е необходимо мнозинство народни представители. Това би било най-лошото и вредно нещо, което може да се случи, и не мога да повярвам, че би имало народни представители, които биха го направили.

– Масовото теглене на пари от търговските банки не застрашава ли борда?

– Активите на всички български банки са 86 млрд. лв. Това, което наричаме “масово теглене”, се измерва в милиони. Размерите са несравними.

Освен това резервите на БНБ, с които е защитена паричната система, са 28 млрд. лв. Хората трябва да решат да не вярват на нищо и всички тези пари да си ги поискат кеш. Това не е нито логично, нито разумно, нито дори технически възможно да се случи.

Освен това тези 28 млрд. лв., които гарантират стабилността на системата, не са толкова пряко обвързани със случващото се. Хората неслучайно теглят парите си кеш, кешът е част от тези пари, които са гарантирани от резервите на БНБ. Хората имат усещането, че кешът е сигурен именно заради валутния борд. Той не може да бъде подложен на инфлация, това важи и за резервите на банките. Другите пари, които са покрити, са резервите и капиталът на банките.

Не мога да си представя, че злонамерени лица със стотици милиони биха заложили срещу системата, за да спекулират по някакъв начин и да предизвикат сътресения.

– Какво тогава може да застраши валутния борд?

-121 подкупни или безумни народни представители, които да гласуват отмяната му. Разбира се, има и външни рискове, например война или разпад на Европейския съюз. Възможно е например, ако се разпадне ЕС и Германия реши да напусне системата на еврото. Често много хора спекулират как европейската валута ще се срине. Но това са хипотези, които са много далечни и малко вероятни. 

От trud.bg (интервю на Дарина Кахраманова)

Споделете чрез

Предишен

Следващ