НОВО

Кризата в отношенията между Париж и Рим

Отговорният редактор в дясната платформа "Консерваторъ" Николай Облаков гостува в предаването "Денят на живо" по Канал 3. Тема на разговора бяха противоречията между Франция и Италия и ще прераснат ли те в криза на Европейския съюз. Вижте пълното видео:...

Различните визии за бъдещето на Европа

В началото на седмицата бе публикувано проучване на Европейския съвет за външна политика относно нагласите и очакванията за евровота през май тази година. Проучването е озаглавено "Европейски избори 2019: Как антиевропейските партии планират да разрушат Европа и как...

Разпада ли се световният ред

Редакторите в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков и Михаил Кръстев гостуваха в предаването "Реакция" по Телевизия Европа с водещ Мартин Табаков. Гости бяха също политологът Евгени Кръстев и Димитър Стоянов от Институт за дясна политика. Тема на разговорът...

Как ЕС уби интернет

Директивата за авторското право в цифровия единен пазар (ДАПЦЕП) застрашава свободното споделяне на съдържание, създадено от обикновените граждани и връчва опасни цензорски права едновременно и на еврократите, и на големите издателски компании. От изготвянето на...

Deus ex machina

Живеем в социален експеримент, провеждан на далеч по-високо ниво от симпатичното хрумване на Тотев с чеверметата в европейската столица на културата. Живеем в експеримента, при който „децата“ -  да се разбира парламентарната група на ПП ГЕРБ си...

За какво говорим, когато говорим за Бърк

Едмънд Бърк, 1729 - 1797 "Шестнадесет или седемнадесет години изминаха, откакто видях кралицата на Франция… не допусках, че ще живея, за да видя как такива бедствия са паднали над нея, сред народ от галантни хора, сред народ от честни мъже и кавалери. Мислех, че десет...

Тоталитарна толерантност

Как се нарича система, в която полицията арестува жена, защото е казала на биологичен мъж, че е такъв в Интернет? Толерантна или тоталитарна? Как се нарича общество, в което се наблюдават рекордни скокове на уличните атаки с нож и киселина, терористични...

Изборният кодекс – нероденото дете на политически безхаберници

22 април 2014; 27 юни 2014; 28 ноември 2014; 13 октомври 2015; 26 май 2016; 22 юли 2016г; 28 октомври 2016г; 6 декември 2016; 7 март 2017; Това не са обикновени девет дати. Това са деветте дати, на които през последните по-малко от пет години е било променяно...

Социализмът е мозъчно увреждане

Социализмът е мозъчно увреждане. В момента социалистите в Ню Йорк празнуват, защото Амазон се отказа от строежа на втора централа на компанията в града. Това са 25,000 работни места и милиарди долари, които няма да се инвестират в града. Социалистите мразят...

Либерализъм и антиваксърство

Явлението антиваксърство Феномена „антиваксърство“ описах и преди в статия, озаглавена „Колективният имунитет, защо данъците не са кражба и защо хората не вярват на експертите“[i]. Там не обърнах никакво внимание на аргументите на антиваксърите, нито на тяхната...

Мартин Заимов: Бордът може да бъде съборен само от 121 безумни депутати

– Господин Заимов, защо според вас сега, през 2014 г., се случва такава истерия с банките, след като тяхното състояние е съвсем различно от онова през 1995-1996 г.?

– Банките са в несравнимо по-добро положение спрямо тогава. Не бива обаче да се пренебрегва фактът, че вече 6 години в България няма голям икономически растеж. Има сектори в икономиката, които са в затруднено положение, а в банките вече много години има лоши кредити. Логично е банките да не са така стабилни, както бяха пред 6-7 години.

– Значи според вас има обективни предпоставки за всичко, което се случва и то не се дължи само на злонамерени слухове?

– Не мисля, че е възможно само със слухове да се предизвика такъв тежък проблем в една или друга банка. Дори през 1995-1996 г. немалка роля в трудностите на банките имаха хора, които бяха вътре в системата и знаеха за затрудненията . Банкова или финансова криза обикновено се предизвиква от слуховете и тревогите на хората, но в не малка степен и от вътрешни хора. Няма как банка да има такива сериозни затруднения, без нейни акционери или бивши служители да са разтревожени и да споделят тази тревога.

– Добре, но как става така, че тези слухове се разпространяват толкова бързо?

– В днешно време има огромно количество хора, които са свързани в реално време помежду си и информацията се разпространява мигновено. Така се разпространяват не само слухове, но и всякаква информация.
Разбира се, в такава ситуация слуховете не са достатъчни. А и не всяка информация може да се третира като слух. Но и не смятам, че това, което се разпространява чрез SMS-ите е вярно.

– А кой според вас има интерес от разпространяването на такива слухове?

– Вероятно това е някой, който дължи пари и не може да ги плати на дадена банка. Може да има и политическа мотивация. Не знам дали дадена информация в конкретния случай е вярна или невярна. Ако е имало някакъв елемент на истина в каквото и да било, тази истина се разпространява изключително бързо.

– Появиха се сигнали за злонамерени деяния като разпространяване на SMS-и с предупреждения да се теглят пари. Имаше дори информация, че хора нарочно си откриват сметки с малки суми, за да могат месец по-късно да се наредят на опашка и да искат да си изтеглят парите. Кой би имал интерес от това?

– Не знам. Но голям брой хора да открият сметки с малки суми, ако банката е сериозна, би било доста трудно. В днешно време откриването на една сметка е съпроводено с проверка на клиента. Банковите служители проверяват всеки човек, който иска да депозира парите си.

– А какво според вас трябва да направят ДАНС, МВР и прокуратурата в такава ситуация?

– Не съм имал опит с МВР, прокуратурата и ДАНС. Не знам какво би трябвало да направят в случая. Според мен това е по-скоро професионален проблем, който касае Министерството на финансите и Българската народна банка.

– Какви действия би трябвало да предприемат тогава финансовото министерство и БНБ?

– Министерството на финансите и БНБ трябва да осигурят необходимата ликвидност на институции, които са фундаментално стабилни и които имат само ликвиден проблем.

– Откъде може да бъде осигурена тази ликвидност?

– Разполагаме с големия шанс да имаме много стабилни държавни финанси. Това означава, че правителството няма проблем, да емитира близо 1,5 млрд. евро на международните пазари, няма да има проблем да емитира и повече.

– Значи според вас трябва да бъде пусната нова емисия?

– Ако е необходимо.

– Възможно ли е току-що изтеглената нова емисия да се използва за осигуряването на допълнителна ликвидност в банките?

– Не виждам пречка. Вероятно има определени нормативни изисквания, които биха създали затруднения, но тук става въпрос за сериозно решение, на което трябва да се намери отговор.

– Могат ли такива атаки, свързани с банковата система, да разклатят валутния борд?

– Не вярвам. Трябва 121 народни представители да се окажат подкупни, злонамерени или много неуки. За да бъде отменен валутният борд, е необходимо мнозинство народни представители. Това би било най-лошото и вредно нещо, което може да се случи, и не мога да повярвам, че би имало народни представители, които биха го направили.

– Масовото теглене на пари от търговските банки не застрашава ли борда?

– Активите на всички български банки са 86 млрд. лв. Това, което наричаме “масово теглене”, се измерва в милиони. Размерите са несравними.

Освен това резервите на БНБ, с които е защитена паричната система, са 28 млрд. лв. Хората трябва да решат да не вярват на нищо и всички тези пари да си ги поискат кеш. Това не е нито логично, нито разумно, нито дори технически възможно да се случи.

Освен това тези 28 млрд. лв., които гарантират стабилността на системата, не са толкова пряко обвързани със случващото се. Хората неслучайно теглят парите си кеш, кешът е част от тези пари, които са гарантирани от резервите на БНБ. Хората имат усещането, че кешът е сигурен именно заради валутния борд. Той не може да бъде подложен на инфлация, това важи и за резервите на банките. Другите пари, които са покрити, са резервите и капиталът на банките.

Не мога да си представя, че злонамерени лица със стотици милиони биха заложили срещу системата, за да спекулират по някакъв начин и да предизвикат сътресения.

– Какво тогава може да застраши валутния борд?

-121 подкупни или безумни народни представители, които да гласуват отмяната му. Разбира се, има и външни рискове, например война или разпад на Европейския съюз. Възможно е например, ако се разпадне ЕС и Германия реши да напусне системата на еврото. Често много хора спекулират как европейската валута ще се срине. Но това са хипотези, които са много далечни и малко вероятни. 

От trud.bg (интервю на Дарина Кахраманова)

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!