НОВО

Войната срещу красотата

Джордж Оруел е казал, че английските интелектуалци са единствените, които мразят собствената си страна. През 2020-а това важи за почти всички западни интелектуалци и със сигурност е вярно за бледите им български подражатели и имитатори. Клишето гласи, че изживяващите...

Културата и властта

Дегенерацията на човека ли води до дегенерация на културата му или дегенерацията на културата води до дегенерация на човека? Имам предвид не някаква друга деградация, да речем телесно-физиологическа, а нравствено-естетическа деградация. Дори бих казал...

Щом чуя думата култура…

"Wenn ich Kultur hore ... entsichere ich meinen Browning!" - Щом чуя думата култура, свалям предпазителя на моя Браунинг. Това е реплика от световно неизвестна пиеса на световно неизвестния нацистки драматург Ханс Йост, която обаче, вкарана в устата на Гьоринг (а...

Изгубени в соцпревода

Има фундаментално неразбиране в обществото какво означава "споделена икономика", което умело се експлоатира от страна на законодателя за прокарване на закони в интерес на определен бизнес (Умишлено не използвам думата лобистки, тъй като лобизъм не е лоша дума. В...

Последиците от Зелената сделка

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев гостува в предаването "Студио Хъ" по телевизия "7/8". Тема на разговора бе Зелената сделка на ЕС и последиците от нея. Вижте пълното видео:...

Има ли война между институциите у нас

Редакторите в дясната платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев и Михаил Кръстев гостуваха в предаването "Реакция" по "ТВ Европа". Тема на разговора бяха декларацията на президента Радев, корупцията, войната между институциите и др. Гости още бяха Димитър Джангозов...

Властта vs споделената икономика

Напоследък усилено правителството ни бори споделената икономика по всякакъв възможен начин. Последният идиотизъм е предложение за до 10 години затвор за всеки, който "без разрешение, регистрация или лиценз, извършва обществен превоз на пътници", с което е заплашено...

Алкохолен делир

Дни без полски книги ... 0 Пиянството на един народ преминава в делириум, когато продължи повече от няколко века. Трескавите сънища, изблиците на насилие и внезапната лудост могат да охарактеризират цяла една култура. Това иска да ни покаже полският журналист и автор...

Сблъсък: Иван Гешев като Харви Дент

Време за четене: 15 мин.

Време за четене: 15 мин. Темата за родната прокуратура и главният прокурор е доволно нашумяла. Кой е доволен и кой не от този факт даже е по-интересно извън чисто правния контекст. Достатъчно текст се изписа и изля по темата със законосъобразността или уместността на действията на главния прокурор Иван Гешев в краткия период, откакто той встъпи в длъжност. Трактовките, коментарите и решенията на подобни казуси са от компетенцията на съдийската колегия и няма да бъдат разглеждани в този текст.

Споделете чрез

Пропуканият прогресивистки поглед към „българската“ изложба в Лувъра

Науката, а защо не и изкуството, трябва да са отделени от политиката. Това, вероятно, е от тезите, които намират много допирни точки между леви и десни, прогресивни, класическо либерални и консервативни хора. Темата за финансирането на наука и изкуство вероятно може...

Мартин Заимов: Бордът може да бъде съборен само от 121 безумни депутати

Време за четене: 5 мин.

– Господин Заимов, защо според вас сега, през 2014 г., се случва такава истерия с банките, след като тяхното състояние е съвсем различно от онова през 1995-1996 г.?

– Банките са в несравнимо по-добро положение спрямо тогава. Не бива обаче да се пренебрегва фактът, че вече 6 години в България няма голям икономически растеж. Има сектори в икономиката, които са в затруднено положение, а в банките вече много години има лоши кредити. Логично е банките да не са така стабилни, както бяха пред 6-7 години.

– Значи според вас има обективни предпоставки за всичко, което се случва и то не се дължи само на злонамерени слухове?

– Не мисля, че е възможно само със слухове да се предизвика такъв тежък проблем в една или друга банка. Дори през 1995-1996 г. немалка роля в трудностите на банките имаха хора, които бяха вътре в системата и знаеха за затрудненията . Банкова или финансова криза обикновено се предизвиква от слуховете и тревогите на хората, но в не малка степен и от вътрешни хора. Няма как банка да има такива сериозни затруднения, без нейни акционери или бивши служители да са разтревожени и да споделят тази тревога.

– Добре, но как става така, че тези слухове се разпространяват толкова бързо?

– В днешно време има огромно количество хора, които са свързани в реално време помежду си и информацията се разпространява мигновено. Така се разпространяват не само слухове, но и всякаква информация.
Разбира се, в такава ситуация слуховете не са достатъчни. А и не всяка информация може да се третира като слух. Но и не смятам, че това, което се разпространява чрез SMS-ите е вярно.

– А кой според вас има интерес от разпространяването на такива слухове?

– Вероятно това е някой, който дължи пари и не може да ги плати на дадена банка. Може да има и политическа мотивация. Не знам дали дадена информация в конкретния случай е вярна или невярна. Ако е имало някакъв елемент на истина в каквото и да било, тази истина се разпространява изключително бързо.

– Появиха се сигнали за злонамерени деяния като разпространяване на SMS-и с предупреждения да се теглят пари. Имаше дори информация, че хора нарочно си откриват сметки с малки суми, за да могат месец по-късно да се наредят на опашка и да искат да си изтеглят парите. Кой би имал интерес от това?

– Не знам. Но голям брой хора да открият сметки с малки суми, ако банката е сериозна, би било доста трудно. В днешно време откриването на една сметка е съпроводено с проверка на клиента. Банковите служители проверяват всеки човек, който иска да депозира парите си.

– А какво според вас трябва да направят ДАНС, МВР и прокуратурата в такава ситуация?

– Не съм имал опит с МВР, прокуратурата и ДАНС. Не знам какво би трябвало да направят в случая. Според мен това е по-скоро професионален проблем, който касае Министерството на финансите и Българската народна банка.

– Какви действия би трябвало да предприемат тогава финансовото министерство и БНБ?

– Министерството на финансите и БНБ трябва да осигурят необходимата ликвидност на институции, които са фундаментално стабилни и които имат само ликвиден проблем.

– Откъде може да бъде осигурена тази ликвидност?

– Разполагаме с големия шанс да имаме много стабилни държавни финанси. Това означава, че правителството няма проблем, да емитира близо 1,5 млрд. евро на международните пазари, няма да има проблем да емитира и повече.

– Значи според вас трябва да бъде пусната нова емисия?

– Ако е необходимо.

– Възможно ли е току-що изтеглената нова емисия да се използва за осигуряването на допълнителна ликвидност в банките?

– Не виждам пречка. Вероятно има определени нормативни изисквания, които биха създали затруднения, но тук става въпрос за сериозно решение, на което трябва да се намери отговор.

– Могат ли такива атаки, свързани с банковата система, да разклатят валутния борд?

– Не вярвам. Трябва 121 народни представители да се окажат подкупни, злонамерени или много неуки. За да бъде отменен валутният борд, е необходимо мнозинство народни представители. Това би било най-лошото и вредно нещо, което може да се случи, и не мога да повярвам, че би имало народни представители, които биха го направили.

– Масовото теглене на пари от търговските банки не застрашава ли борда?

– Активите на всички български банки са 86 млрд. лв. Това, което наричаме “масово теглене”, се измерва в милиони. Размерите са несравними.

Освен това резервите на БНБ, с които е защитена паричната система, са 28 млрд. лв. Хората трябва да решат да не вярват на нищо и всички тези пари да си ги поискат кеш. Това не е нито логично, нито разумно, нито дори технически възможно да се случи.

Освен това тези 28 млрд. лв., които гарантират стабилността на системата, не са толкова пряко обвързани със случващото се. Хората неслучайно теглят парите си кеш, кешът е част от тези пари, които са гарантирани от резервите на БНБ. Хората имат усещането, че кешът е сигурен именно заради валутния борд. Той не може да бъде подложен на инфлация, това важи и за резервите на банките. Другите пари, които са покрити, са резервите и капиталът на банките.

Не мога да си представя, че злонамерени лица със стотици милиони биха заложили срещу системата, за да спекулират по някакъв начин и да предизвикат сътресения.

– Какво тогава може да застраши валутния борд?

-121 подкупни или безумни народни представители, които да гласуват отмяната му. Разбира се, има и външни рискове, например война или разпад на Европейския съюз. Възможно е например, ако се разпадне ЕС и Германия реши да напусне системата на еврото. Често много хора спекулират как европейската валута ще се срине. Но това са хипотези, които са много далечни и малко вероятни. 

От trud.bg (интервю на Дарина Кахраманова)

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Don`t copy text!

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!