За наргилето и поредната неефективна регулация

Цели три закона щели да променят експерти от няколко министерства, за да регулират, а на практика забранят пушенето на наргиле. Разбира се, възбраната ще е за ползване от лица под 18 години.

Както винаги, летните политически пориви на което и да е управление, са изпълнени с популизъм и нездрава мисъл, но това едва ли ни учудва.

Законотворчество в средата на лятото

Да вземем за начало поводът за тази извънредна законодателна активност посред лято. Преди десетина дни 11-годишно момиче в Бургас губи живота си от ножа на 15-годишно момче. Според полицията спорът между тях възникнал заради неразбирателство около мястото, където трябвало да пушат наргиле. Колкото и съкрушаващо да е толкова малко дете да изгуби живота си по такъв нелеп начин, то това не би могло да бъде изначален мотив за промяната в законите. За жалост, подобен спор можеше да възникне и заради футболна топка, таблет или дреха… Не бихме стартирали нормативна процедура за забраната за ползването им от деца, нали?

Да преминем и към по-адекватните аргументи – наргилето е вредно. Тук едва ли може да има несъгласни, като спорът е единствено дали е по-вредно от цигарите или не. Най-простият отговор е, че това зависи от честотата на употребата, като всекидневното пушене на наргиле действително може да се окаже по-вредно от пушенето на цигари. Според проучване на д-р Рубен Блахман от университета Анауак, Мексико, нивата на никотин в урината на човек, пушещ наргиле всеки ден, са еквивалентни на тези, които един пушач има, ако пуши по 10 цигари дневно.

Но не са ли и те забранени за използване от лица под 18 години? Ами алкохолът – нима той не е забранен за използване от непълнолетни?

Какво точно се постига с тези забрани?

Според официалните статистики 34% от децата до 13 годишна възраст в България признават, че са опитвали алкохол. Този процент е по-висок от средния за Европа. Делът на 16-годишните у нас, които употребяват алкохол пък скача до 46%, според данни на Националния център за обществено здраве.

Да погледнем и какво е положението с цигарите. Всеки трети български ученик признава, че е опитвал да пуши, сочат данни на Световната здравна организация. Освен това 28% от момичетата и 21% от момчетата са и настоящи пушачи. Тютюнопушенето е значително по-разпространено сред 15-19-годишните – 38%, отколкото сред тези на 10-14 г. – едва 6%. Сред пушачите на възраст 10-14 г. преобладават момчетата, а сред тези на 15-19 г. – момичетата. Виждаме, че и тук забраната работи безотказно.

Какво можем да очакваме от поредната такава? Както знаем – забраненият плод е най-сладък, затова и може да се очаква повишаване на потреблението на наргилета, особено от ученици. Разликата е там, че това най-вероятно ще става извън настоящите съществуващи заведения, както и оборудването ще се закупува не от магазини, а от ръка на ръка, при това на по-висока цена.

Без да можем да се позовем на официална статистика, лесно можем да предположим, че наргилето в момента не е особено разпространено като забавление в България. Сравнението с алкохола и цигарите на този етап са неуместни. Но може би след забраната това ще се промени…

 

Оригинална публикация във FrogNews

Споделете:
Михаил Кръстев
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев е икономист, публицист и анализатор. С дългогодишен опит и в журналистиката. Член на Съвета по икономически и публични политики към УНСС.