Ден първи от разрушаването на „Картаген” няма да бъде много по-различен от предишния ден, когато „Картаген” все още ще е наличен. Една маса в J.J. Murphy’s  ще бъде заета с трудното си оцеляване, опитвайки да не се огъне под тежестта на облегналия се на нея Иван Стамболов – Сула. 

Може би познавате Иван Стамболов – Сула. Ако не, всичко, което ви трябва да знаете за него, е, че погнусата си към либералите съчетава с любовта към немската си овчарка. Ако го питате, сигурно ще ви отговори, че тези две антиномични чувства се допълват, някак си. После сигурно ще добави, че не вижда смисъл от това кучетата да се разхождат на каишка и с намордници, докато либералите – не. 

Има и още една любопитна подробност, свързана с Иван Стамболов – Сула. Той си е наумил, че “Картаген” трябва да бъде разрушен, на което често обръща внимание в своя блог. Може би е нормално, когато толкова килограми се съберат на едно място, да им порасне някаква такава мащабна амбиция. 

Но нима Картаген не бе вече унищожен от римските легиони през 146 г. пр. Хр.?

„Картаген” в алкохола.

Ако някъде ви сервират старо малцово уиски в чаша, която не е прозрачна и не е с цилиндрична форма, и чието дъно не е с дебелина поне 2 см., значи не са ви сервирали уиски, а „Картаген”. „Картаген” е варварство. 

Ако „Картаген” разрежда уискито с вода или лед, Рим го пие чисто. 

„Картаген” в политиката. 

Това са еднокамарните парламенти и опозицията. С все демокрацията, всеобщото избирателно право, липсата на образователни и имуществени цензове и всичко останало, което върви с демокрацията. „Картаген” е избирателната урна. 

Ако „Картаген” е демокрацията, Рим е цивилизацията. 

„Картаген” в икономиката.

Прогресивният данък и социалната държава. И въобще кощунството чиновник да борави с парите ти. Колко жертви е взела социалната епидемия на високата данъчна ставка? „Картаген” не е бохем.

Картаген е армия от пенсионери, които разполагат с държавния бюджет. Рим  разполага с три континента.

„Картаген” в блогърството. 

Когато блогърите станат повече от читателите, това е „Картаген”. Не всеки може да си направи влог, но всеки може да си направи блог, с който да занимава предимно себе си. 

Да пишеш за други люде е „картагенско”, но други да пишат за теб: това вече е римско. 

Ден първи от разрушаването на „Картаген” няма да бъде много по-различен от предишния ден, когато „Картаген” все още е бил наличен. Една маса в J. J. Мърфис ще бъде заета с трудното си оцеляване, опитвайки да не се огъне под тежестта на облегналия се върху нея Иван Стамболов – Сула. С едната разлика, че алкохолът, политиката, икономиката и блогърството ще са както трябва. 

Затова Рим трябва да бъде възстановен.

Споделете:
Мартин Табаков
Мартин Табаков

Мартин Табаков е председател на Института за дясна политика. Бивш съветник към Политическия кабинет на министъра на външните работи Даниел Митов.